sponsorlu reklam Admatic -sponsor

OLAY VE DURUM HİKAYESİ BENZERLİK VE FARKLILIKLARI KARŞILAŞTIRMA

OLAY VE DURUM HİKAYESİ BENZERLİK VE FARKLILIKLARI, OLAY VE DURUM HİKAYESİ KARŞILAŞTIRMA, OLAY HİKAYESİ, DURUM HİKAYESİ,



derskonum.com'un değerli öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de edebiyat haberleri, güncel eğitim haberleri, kitap cevapları,konu anlatımı,pdf ders notları ile sizlerin yanınızdayız..



Bu sayfamızda …"OLAY VE DURUM HİKAYESİ BENZERLİK VE FARKLILIKLARI KARŞILAŞTIRMA" üzerine bir yazı paylaşacağız.



Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

destek olmak için lütfen LİNK  paylaşınız


doğru konum = derskonum



Olay Hikayesi ile Durum Hikayesi Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar

Durum HikayesiOlay Hikayesi
Yazarın belli bir plan yapma zorunluluğu yoktur. serim-düğüm-çözüm bölümleri olay hikayesinden farklıdır.belli bir planı vardır. serim-düğüm-çözüm bölümlerinden oluşur.
Hikayede asıl olan olay değildir. Kişisel ve sosyal yorumlar, duygu ve hayaller ön plandadır.Olay ağırlıklıdır. Bir olay; kişi, yer, zaman ögelerine dikkat edilerek okuyucuya tüm çıplaklığıyla aktarılır.
Merak ögesi önemsenmez.Olay hikayelerinde önemli ve öncelikli olan merak ögesidir. 
Durum hikayelerinde belirli bir düşünceyi verme amacı güdülmez. Yazar, kendi kişiliğini gizler.Olay hikayelerinde genel olarak bir düşünce veya görüş doğrudan değil de bir olay aracılığı ile okura aktarılır.
Hikaye kahramanları tam olarak tanıtılmaz.Kahramanlar, hikaye türünün el verdiği ölçüde tanıtılır.
Hikaye sona erdiğinde bir bitmişlik duygusu uyandırır. Çünkü kişiler tam olarak tanıtılmamış, olaylara da kesinlik hakim olmamıştır. Okuyucu hikayeyi kendi hayal gücüne bağlı olarak yorumlayabilir ve tamamlar.
Hikaye bittiğinde her şey çözümlenmiş ve bir sonuca ulaşmıştır. Okuyucunun merak duygusu bütünüyle ortadan kalkmıştır. Bu nedenle de sonuçla ilgili yorumda bulunmaz, farklı bitiş şekilleri hayal etmez.
Gerçek ya da düş ürünü bir olayı kısa olarak anlatır. Anlatımı özlü ve yoğundur. Karakter sayısı az olup karakterler belirli yönleriyle daha yüzeysel tanıtılır.Olmuş ya da olabilir bir olay anlatılır. Okurda gerçeklik duygusu yaratmaya dikkat edilir. Kişi sayısı daha çoktur ve durum hikayelerine göre daha ayrıntılı tanıtılır. Daha uzun oylumludur.
Genelde insan yaşamından kısa kesitler sunar.Olayları ve kişileri belirsiz ve tek yönlü ele alır.Daha uzun bir zaman dilimi içinde bir olay ve bununla ilgili kişi ve kişileri belirli bir çevreye bağlayarak serim-düğüm-çözüm planı içinde anlatır.
Yalın bir dil, yoğun ve etkili bir anlatımı kullanır.Yalın bir dil, daha uzun ve ayrıntılı bir anlatımı vardır.


Olay ve Durum Hikayesi Farkları

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk