sponsorlu reklam Admatic -sponsor

BİNBİR GECE MASALLARI ÖZELLİKLERİ

BİNBİR GECE MASALLARI ÖZELLİKLERİ, BİNBİR GECE MASALLARI ÖZELLİKLERİ NELERDİR, BİNBİR GECE MASALLARI, BİN BİR GECE MASALLARI, 
Binbir Gece Masalları ve özellikleri


  • Binbir Gece Masalları, Ortadoğu kökenli eserlerdir. Masallar, Şehrazad’ın hükümdar kocası Şehriyar’a anlattığı hikayelerden oluşur.

  • Binbir Gece Masalları, Doğu halk edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. Yazılış tarihleri ve yazarı bilinmeyen bu masallar, iki yüzü aşkın hikayenin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur.

  • Araştırmalar, hikayelerin tek bir yazarının olmadığını, Hindistan, İran, Arap ve Mısır kültürlerinde halkın ortak katkısıyla yaratıldığını ortaya koymuştur.

  • Binbir Gece Masalları, sözel kültürün bir ürünüdür. İslamiyetten önceki dönemi kapsar, ancak ağırlıklı olarak 8. yüzyılda Abbasi halifelerinden Harun Reşit döneminin olayları konu edilir.

  • Masalların 9.yüzyılda Ebu Abdullah Muhammed el-Gahşigar tarafından derlendiği sanılmaktadır.
  • Masalların son halinde anlatıcı rolündeki Şehrazad’ın öykülere 14.yüzyılda eklendiği düşünülmektedir.

  • Binbir Gece Masalları doğunun bütün renklerini ve motiflerini taşır. Dönemin sosyal yaşantısı, kültürü, insanları masallarda canlı bir şekilde aktarılır. Olaylar daha çok Kahire, Şam ve Bağdat’da geçmektedir.

  • Masallar, ilk kez Antoine Galland tarafından düzenlenip Fransızcaya çevrilerek (1704-17, 12 cilt) dünyaya tanıtıldı. Bugüne kadar belli başlı bütün dillere çevrilen bu masallar, Galland’dan çok daha öncesinden başlayarak, edebiyattan müziğe, sinemadan baleye kadar bütün alanlarda pek çok sanatçıyı derinliğine etkiledi.

  • Binbir Gece Masalları, Türkçe’ye tam metin halinde Alim Şerif Onaran tarafından çevrilmiştir. Masallar, 16 cilt halinde yayımlanmıştır.

Masalların temel çerçevesi şöyledir:
Masalların iki önemli kahramanı başvezirin kızı Şehrazat ve ülkeyi yöneten Sultan Şehriyar’dır. Fars kralı olan Şehriyar her gün bir genç kızla evlenip ertesi sabah onu öldürmektedir. Akıllı ve zeki bir kız olan Şehrazat, buna bir çare düşünür. Vezir babasını zar zor ikna ederek Şehriyar ile evlenir. Şehrazat her gece Şehriyar’a bir masal anlatır, ancak masalları sabaha karşı en ilginç noktasında keser. Sultan da masalın devamını dinleyebilmek için her gecenin sonunda Şehrazat’ın bir gün daha yaşamasına izin verir. Bir süre sonra Şehriyar daha iyi bir hükümdar ve insan olur ve Şehrazat’ı öldürmekten vazgeçer.Üç tane oğulları olur, mutlu bir şekilde yaşarlar.
İşte, Binbir Gece Masalları da Şehrazat’ın Şehriyar’a anlattığı bu masallardan oluşur.
Binbir Gece Masalları’nda aşk, aile hayatı, kahramanlık, adalet, haksızlıkların önlenmesi gibi konular ele alınır. Masallar bu temaların etrafından döner.
Binbir Gece Masalları’nın temel anlatım biçimi “hikaye içinde hikayedir” Temel bir olay ve kahramanların dışında, birçok başka kahraman ve olay da hikayelere dahil olur. Her bir hikaye kendi başına bağımsız, ancak bütünün bir parçasıdır. Masalların sonunda kıssadan hisseler, ibret alınacak dersler çıkarılır.

Binbir Gece Masalları şöyle başlar:
“Eskilerin yaşam öyküleri, zamanımızda yaşayanlara örnek oluştursun; böylece bir kimse kendinde başkasının başına gelenleri öğrenerek, geçmişteki insanların serüvenlerini ve söylediklerini dikkatle göz önünde tutup onurlandırarak, kendini ıslah etsin! Ve dahi geçmişin öykülerini, sonrakilere ders oluştursun diye saklayanlara da hamdolsun!”

Bazı Binbir Gece Masalları şunlardır:
-Bilgili Canayakın’ın Öyküsü
- Şair Ebu Nuvas’ın Serüveni
- Gemici Sindbad’ın Öyküsü
- Güzel Zümrüt ile Şöhret’in Oğlu Alişar’ın Öyküsü
- Altı Ayrı Nitelikteki Genç Kadının Öyküsü

-Hükümdar Şehriyar ile Kardeşi Hükümdar Şahzaman’ın Öyküsü
- Tacir ile İfrit Öyküsü
- Balıkçı ile İfrit Öyküsü
- Hamal ile Genç Kızların Öyküsü
- Kesilerek Öldürülen Kadın, Üç Elma ve Zenci ReyhanÖyküsü

- Ebu Kir ile Ebu Sir’in Öyküsü
- Itırlı Bahçe’den İbret Verici Fıkralar
- Karadaki Abdullah ile Denizdeki Abdullah’ın Öyküsü
- Genç Sarı Adamın Öyküsü
- Gülnar ile Gülen Ay Öyküsü
- Musullu İshak’ın Kış Gecesi
- Mısırlı Fellah ve Beyaz Çocukları
- Halife ile Balıkçı Halife

- Hasan el-Basri’nin Serüvenleri
- Nezakat Kurallarına Aldırmayan Neşeli Kişiler Divanı
- Uyanık Uykucu Öyküsü
- Zeynü’l Mevasıf’ın Aşkları
- Tembel Gencin Öyküsü

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk