sponsorlu reklam Admatic -sponsor

DİL VE ANLATIM UYGULAMA SINAV ÖRNEĞİ

DİL VE ANLATIM UYGULAMA SINAV ÖRNEĞİ, UYGULAMA SINAV  SORULARI, UYGULAMA DİL VE ANLATIM SORULARI, ÖRNEK UYGULAMA SINAVI, 
YAZMA SINAVI (30 PUAN)
Diyelim ki bir yolculuktasınız ve geçtiğiniz yerlerde harika manzaralar var ama fotoğraf makinenizin pili bitmiş. __________1) akıllı priz çantanızda. Şarj aletinizi bu küçük prize takıp pillerinizi şarj edebilir, kesintisiz fotoğraf çekmenin __________2) varabilirsiniz. Bu priz, arkasındaki küçük güneş panelleri _______3) güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek şekilde tasarlanmış. Prizi kullanmak istediğinizde onu güneş alan bir pencerenin __________4) arabanızın camına yapıştırmanız yeterli. Priz __________5) tasarım aşamasında ve ne zaman üretileceği belli değil. Bu nedenle ne kadar enerji depolayabileceği tam olarak __________6). Ama tasarımcılar bu taşınabilir prizin daha fazla enerji __________7) için çalışıyor. İleride taşınabilir cihazları birçok yerde şarj etmek __________8) olabilecek. Günümüzde mobil cihazların __________9) bir şekilde kullanılıyor olması, bu tarz cihazlara olan ihtiyacı da artıracak. Bu ihtiyacı __________10) birçok firma, bu priz gibi alternatif cihazlar geliştirme konusunda birbirleriyle yarışıyor. Bu da yaşamımızı kolaylaştıracak gibi görünüyor.
Metinde boş bırakılan yerlere gelebilecek uygun sözcük ya da ifadeyi işaretleyiniz.

ADI SOYADI………………………….. SINIFI………………..   NUMARASI…………………
1. A) Neyse ki        B) Oysaki              C) Öyle ki       D) Hâlbuki
2. A) farkına          B) bilincine            C) keyfine           D) kanısına
3. A) sayesinde        B) yüzünden       C) dolayısıyla         D) nedeniyle
4. A) ise          B) veya           C) ama                 D) ile
5. A) önce                B) yarın               C) sonra            D) henüz
6. A) kullanılmıyor           B) seçilmiyor     C) uygulanmıyor        D) bilinmiyor
7. A) harcayabilmesi          B) getirebilmesi            C) sağlayabilmesi        D) bulabilmesi
8. A) kesin          B) mümkün          C) önemli              D) yeterli
9. A) sınırlı               B) yaygın                   C) nadir                 D) dikkatli
10. A) gören            B) yaşayan             C) karşılayan            D) gideren



YAZMA SINAVI (30 PUAN)CEVAP ANAHTARI
Diyelim ki bir yolculuktasınız ve geçtiğiniz yerlerde harika manzaralar var ama fotoğraf makinenizin pili bitmiş. ____A______1) akıllı priz çantanızda. Şarj aletinizi bu küçük prize takıp pillerinizi şarj edebilir, kesintisiz fotoğraf çekmenin ___C_______2) varabilirsiniz. Bu priz, arkasındaki küçük güneş panelleri ____A______3) güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek şekilde tasarlanmış. Prizi kullanmak istediğinizde onu güneş alan bir pencerenin ____B______4) arabanızın camına yapıştırmanız yeterli. Priz ____D______5) tasarım aşamasında ve ne zaman üretileceği belli değil. Bu nedenle ne kadar enerji depolayabileceği tam olarak ____D______6). Ama tasarımcılar bu taşınabilir prizin daha fazla enerji ____C______7) için çalışıyor. İleride taşınabilir cihazları birçok yerde şarj etmek ____B______8) olabilecek. Günümüzde mobil cihazların ____B______9) bir şekilde kullanılıyor olması, bu tarz cihazlara olan ihtiyacı da artıracak. Bu ihtiyacı ___A_______10) birçok firma, bu priz gibi alternatif cihazlar geliştirme konusunda birbirleriyle yarışıyor. Bu da yaşamımızı kolaylaştıracak gibi görünüyor.

OKUMA  SINAVI (25 PUAN)

KIZLAR SİNİSİ  (SİVAS)
       Kızılırmak, Kızıldağ'dan doğar.  Kızıldağ'da  'Beş Gözeler' denilen su kaynağının yakınlarında, peri bacalarına benzeyen kayalıklar vardır. Halk arasında buranın adı 'Kızlar Sinisi' dir. 
       Efsaneye göre çok eski zamanlarda bir gelin alayı, Kızıldağ yamaçlarından geçerken eşkıya hücumuna uğrar. Eşkıya düzlükteki yolu kestiği için, düğün alayı Kızıldağ'a tırmanmaya başlar. Gelin, eşkıya elinden kurtulamayacağını anlayınca Allah'a yalvarır. 'Ya onları taş kes, ya beni taş kes' der. Düğün alayı o anda Kızıldağ'ın yamacında taş kesilir. 
       Gerçekten de o yörede, uzaktan bakıldığında, dağın yamaçlarına yayılmış ve bir düğün alayını anımsatan irili ufaklı kayalar görülür; hatta bunların arasında bir çeyiz sandığı bile vardır.

OKUMA  SINAVI (25 PUAN) CEVAP ANAHTARI

Adı Soyadı………………………….. Sınıfı………………..   Numarası…………………

1. Gelin Allah’a ne diyerek yalvarır ve  ne olur?

'Ya onları taş kes, ya beni taş kes' der. Düğün alayı o anda Kızıldağ'ın yamacında taş kesilir. 

2. Kızılırmak nereden doğar?

 Kızılırmak, Kızıldağ'dan doğar. 
3. Okuduğunuz metinde geçen yerin adı halk arasında nedir? 

Halk arasında buranın adı 'Kızlar Sinisi' dir. 
4. Bu efsanenin anlatılmasını sebebi ne olabilir?
Gerçekten de o yörede, uzaktan bakıldığında, dağın yamaçlarına yayılmış ve bir düğün alayını anımsatan irili ufaklı kayalar görülür

5. Bu efsane hangi yöreye aittir?

SİVAS
 OKUNACAK METİN ÖĞRENCİLERE DAĞITILIP OKUMALARI SAĞLANDIKTAN SONRA
(2 DAKİKA) TOPLANACAK VE SORULAR DAĞITILACAK (CEVAPLAMA SÜRESİ 4 DAKİKA)


DİNLEME SINAVI İÇİN AŞAĞIDAKİ METİN DİNLETİLECEK METİNLE İLGİLİ BEŞ SORULUK BİR TEST DAĞITILACAK (SÜRE 2 DAKİKA)

GÜLDÜR GÜLDÜR NASREDDİN HOCA
             Gündemin sıkıcı, ağır havasından siz değerli okurlarımı biraz olsun uzaklaştırmak istiyorum bugün. Başlığı okuduğunuzda bile yüzünüzde ufak bir gülümseme belirdiğini, gözünüzün önüne eşeğine ters binmiş pamuk sakallı bir dedenin geldiğini hissediyorum. Efsaneleşmiş bir halk filozofu; Türk milletinin mizah anlayışının ve zekâsının sembolü Nasreddin Hoca. Neden halk filozofu Nasreddin Hoca? Çünkü bütün fıkralarında, soyut bir varlık olarak değil; yaşanmış ya da yaşanan bir olayla karşımıza çıkar. Tanık olduğu olaylar genellikle halk arasında geçer. Hoca soyluların, zenginlerin çevresinde bulunanların aralarına ya çok seyrek girer ya da hiç girmez. İşte size bununla ilgili bir Nasreddin Hoca fıkrası:
             Akşehir’in zenginlerinden biri bir gün Hoca’yı yemeğe davet etmiş. Hoca nereden bilsin; davete, günlük kıyafetiyle katılmış. Katılmış ama kimse onunla ilgilenmemiş. Hoca, hemen evine gitmiş, sandıktaki işlemeli kürkünü giyip yemeğe geri dönmüş. Daha önce hoş geldin bile demeyenler, önünde yerlere kadar eğilmişler. Hoca’yı başköşeye oturtmuşlar. Herkes Hoca’nın yemeğe başlamasını bekliyormuş. Hoca, bir taraftan kürkünün kolunu sofrada sallamaya, bir taraftan da “Ye kürküm ye, ye kürküm ye!” demeye başlamış. Etrafındakiler “Aman Hoca, kürk de yemek yer mi?” diye sorunca “Ne yapalım! Saygı bana değil, kürke!” cevabını vermiş.
              İşte böyle, insanlara kusurlarını çekinmeden söyleyen bir yandan da doğruyu öğütleyen, iyilikleri özendiren, kötülükleri yeren, güldüren, güldürürken düşündüren hikâyeleri ile her döneme damgasını vurmuş ve günümüzde de herkesçe tanınan bir karakterdir. Öyle ki Nasreddin Hoca’nın sadece bizde değil, pek çok farklı kültürde de önemli yeri vardır.
             1208’de Sivrihisar’da doğan Hoca iyi bir eğitim almış, öğretmenlik ve imamlık yapmıştır. Hazırcevaplığı ile herkesi şaşırtan Nasreddin Hoca içinde yaşadığı toplumdaki bireyleri her yönüyle tanır. Aile, komşuluk, dostluk ve iş ilişkilerinde gördüğü sorunları kendine özgü tarzıyla dile getirip insanlara ders verir. Tabii bu arada Hoca’nın eşeğini de unutmamak lazım! Nasreddin Hoca eşeğinden ayrı düşünülemez. Peki neden eşek? Anadolu gülmece kültüründe atın yeri pek yoktur. Çünkü at zenginlerin, soyluların bineğidir. Eşek ise acıya, sıkıntıya, açlığa katlanışın en yaygın simgesidir. Bir halk filozofundan da ata değil, eşeğe binmesi beklenir, değil mi?
            Nasreddin Hoca’nın fıkralarını derleme çalışmalarının çoğalmasıyla ona ait olduğu düşünülen fıkraların sayısı da giderek artıyor. Ancak böylesine bilgili, zeki, erdemli bir halk adamının fıkralarındaki bilgelik dolu mesajları düşündüğümüzde bugün duyduğumuz bazı fıkraların ona ait olup olmadığını bir kere daha sorgulamak gerekiyor.



DİNLEME SINAVI (20 PUAN)
Adı Soyadı…………………………..                Sınıfı………………..    Numarası…………………

1. Yazarın Nasreddin Hoca konusuna değinmesinin temel sebebi nedir?
A) Okuyucuların mizah anlayışını geliştirmek      B) Okuyucuyu sıkıcı gündemden uzaklaştırmak
C) Nasreddin Hoca fıkralarını tanıtmak                 D) Toplumsal sınıf farklılığını eleştirmek
2. Anlatılan Nasreddin Hoca fıkrasında vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanları dış görünüşlerine göre değerlendirmemek B) Doğru bildiklerimizi her ortamda söylememek
C) Aile, arkadaş ve iş ilişkilerimizde dikkatli davranmak     D) Kendimizden büyüklere saygı göstermek
3. Metinde geçen damgasını vurmuş ifadesiyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tarihe karışmak       B) Aklını almak          C) Hatırda kalmak                   D) İz bırakmak
4. Nasreddin Hoca’yla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Halk düşünürüdür.             B) Eğitimli biridir.         C) Akşehir doğumludur.            D) Açık sözlüdür.
5. Dinlediğiniz metinde Nasreddin Hoca’yla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Fıkralarının taşıdığı genel özelliklere                        B) Fıkraları üzerine çalışmaların arttığına
C) Fıkraların edebi değeri  olduğuna                              D) Farklı kültürler tarafından sahiplenildiğine


Okuma Metni
18 MART’I KAZANAN RUH!
   18 Mart çatışması yeni bitmiş, Çanakkale Boğazı düşmana dar edilmiş, Çanakkale, “Dünyayı yenenlerin yenildiği yer” unvanını takınalı, henüz birkaç saat olmuştur. Boğaz Komutanı Cevat Bey, isabet alan cephaneliği yüzünden alt-üst olmuş Mecidiye tabyasını teftiş etmektedir. Darmadağın olmuş tabyada önce hiç kimseyi göremez. Biraz sonra ise az ötedeki ağaçlıkta duran bir er dikkatini çeker… Yanına yaklaşır… Er de hiçbir değişiklik yoktur… Cevat Bey seslenir: “Oğlum”der. Er sese dönerek, esas duruşa geçer: “Buyurun kumandanım.” Er ayakta sallanmaktadır ve yıkılmak üzeredir… Cevat Beyin dikkatini çeken bir şey daha vardır. Er, komutana bakmamaktadır… Bakışları, paşanın omuzları üzerinden ötelere, Ege’nin maviliklerine yaralı ve ezik kaçmakta olan düşman donanmasına dalmış gibidir… Ya da başka bir deyimle boşluğa bakmaktadır. O an Cevdet Bey, acı gerçeğin farkın varır. İçi “cızz” eder. Sonra sorar: “Oğlum gözlerine bir şey mi oldu?”. Er, acı bir tebessümle cevap verir: “Ziyan etmez kumandanım bu gözler göreceğini gördü…”
            Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Bey, sessiz sessiz ağlamaktadır.¹
                                                                               OKUMA SINAVI (25puan) 
Numaram:…………………………………                                                  Sınıfım:……………………………………………
Soru 1. Okuduğunuz metne göre Çanakkale Hangi  unvanla anılmaktadır? (5p)
Soru2 . Okuduğunuz metne göre  Cevat Bey’in  görevi  nedir? (5p)
Soru 3. Okuduğunuz  metne göre Cevat Bey’in farkına vardığı acı gerçek nedir? (5p)
Soru 4. Okuduğunuz metne göre er, komutanına nasıl cevap verir ve ne der? (5p)
Soru 5. Okuduğunuz metnin başlığı nedir? (5)


DİNLEME METNİ
MİLLET MALI
      Soğuk ,  karlı bir hava . Her yer bembeyaz. Bu beyazlığı ,  yalnız önümüzde giden karaltılar bozuyor. Bunlar kağnılarıyla ordumuza cephane taşıyan köylü kadınlar.
    Biraz sonra onlara yetişip selamlaştık.
    Biz kalın paltolarımız altında titrerken, çok yaşlı bir nine , yorganını kağnının üzerine örtmüş , çıplak ayaklarıyla karları çiğniyordu. Arkasındaki peştamalın içinde de, kendisi gibi çıplak bir yavru vardı.
    Onları görünce içim sızladı :
- Nineciğim , dedim , üşümez misin sen ? Bak , torunun da neredeyse donacak. Arabaya serdiğin yorganı onun üzerine örtsene ... Nine kağnıya doğru koştu :
- Kar serpeliyor oğlum , dedi . Bunun altındaki , millet malıdır. Islanmasın.
    Sonra yorganının uçlarını çeke çeke , cephaneyi iyice örttü..
     Torunundan , oğlundan , kendinden daha çok , ordumuzun cephanesini düşünüyordu. İşte Türk milleti , Kurtuluş Savaşını böyle fedakârlıklarla kazandı.


DİNLEME SINAVI        (20 puan)
Numaram:…………………………….                                                          Sınıfım:…………………………….
1-Yazar, yolda aşağıdakilerden hangileriyle karşılaşıyor?
A-çocuklarla              B-askerlerle           C-köylü kadınlarla         D-turistlerle    E- Öğretmemlerle

2-Nine, aşağıdaki sebeplerin hangisinden dolayı yorganı, torununun değil, cephanenin üstüne örtüyor?
A-Büyükleri böyle yapmasını istediği için                    B-Torununu millet malından üstün tuttuğu için
C-Taşıdığı mermileri çevreden gizlemek için              D-Çocuğun sırtında kalın giysiler olduğu için
                                          E- Mermilerin ıslanmaması için

3-Köylü kadının “millet malı” dediği şey aşağıdakilerden hangisidir?
A-araba                          B-yorgan                         C-öküzler                 D-top mermileri      E- Torunu

4-Dinlediğiniz metnin başlığı aşağıdakilerden hangisidir?
A-Kurtuluş Savaşı       B-Türk Mileti            C-Millet Malı          D-Soğuk Bir Kış Günü      E- Nene Hatun
                                                          

YAZMA SINAVI       (30 puan)
Numaram:…………………………….                                                Sınıfım:………………………………………..
‘’Gelecekten Beklentilerim.’’ Konulu bir kompozisyon yazınız.
                                                                                                                                      SAMSUN MİTHATPAŞA ANADOLU LİSESİ
                                                                                                                                     TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI  ÖĞRETMENİ
                                                                                                                               CEMAL YAMAN


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk