sponsorlu reklam Admatic -sponsor

MODERN,BATILI HİKAYENİN TÜRK EDEBİYATINDA ORTAYA ÇIKIŞI

MODERN,BATILI HİKAYENİN TÜRK EDEBİYATINDA ORTAYA ÇIKIŞI, TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE TÜRÜNÜN GELİŞİMİ, TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYENİN ORTAYA ÇIKIŞI, batili anlamda ilk modern hikaye,İlk hikaye kitabımız, Emin Nihat’ın 18737te yayımlanan” Müsameretname’’adlı eseridir. 12 parçadan oluşan bu kitap, uzun kış gecelerinde eşin dostun anlattığı hikayeler şeklinde yazılmıştır. Bu eser; kuruluş ile “ Binbir GeceMasalları’’ve’’Decameron Hikayeleri”ni hatırlatır.

Ahmet Mithat Efendi de 1880- 1890 yılları arasında 25 parçadan hikayeler çıkarmıştır. Bunların bir kısmı teliftir. Çoğu da Fransızcadan uyarlamadır.

Tanzimat Döneminde, sağlam kuruluşlu ilk güzel hikaye örnekleri Sami Paşazade Sezai‘nin “Küçük Şeyler’’ adlı eseridir. Bu eserdeki hikayeler” Maupassant’’ tarzında yazılmıştır. Nabizade Nazım’ın Anadolu köyüne ve köylü hayatına edebiyatımızda ilk bakışları yansıtan “ Karabibik’’ adlı uzun hikayesi (Karabibik, ilk köy romanı olarak da kabul ediyor.) de ‘’Küçük Şeyler”le aynı yıllarda yazılmıştır.

Servetifünun sanatçıları, Batı tarzı hikayenin(roman gibi) ilk üstatları olmuşlardır. Halit Ziya Uşaklıgil, en seçme romanlar gibi ustaca ve seçkin hikayelerin de yazarı olmuştur. Onun gibi Hüseyin Cahit Yalçın Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Mehmet Rauf da hep Maupassant tarzında hikayeler yazmıştır.ce

Türk Edebiyatında Ömer Seyfettin, Maupassant tarzı hikâyenin, Sait Faik Abasıyanık, Çehov ve Haldun Taner modern öykü (ben merkezci) tarzı hikâyenin öncüsü kabul edilir.






Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk