BEŞERİ UNSURLARIN ÜRETİM DAĞITIM VE TÜKETİM SÜRECİNE ETKİSİ, BEŞERİ UNSURLARIN ÜRETİM VE TÜKETİM SÜRECİNE ETKİSİ, BEŞERİ UNSURLARIN TÜKETİM SÜRECİNE ETKİSİ,
Beşerî unsurların üretim, dağıtım ve tüketim sürecine etkisi
Üretimi Etkileyen Beşeri Faktörler:
1.SERMAYE
2.İŞ GÜCÜ
3.TARIMSAL FAALİYETLER
4.TEKNOLOJİK GELİŞMELER
5.SANAYİNİN ETKİSİ
6.HAM MADDENİN ETKİSİ
Dağıtımı Etkileyen Beşeri Faktörler:
1.ULAŞIM
2.MODERN PAZARLAMA TEKNİKLERİ
3.İLETİŞİM
4.İNSAN KAYNAKLARI
5.YERLEŞİM ÖZELLİKLERİNİN ETKİSİ
Tüketimi Etkileyen Beşeri Faktörler:
1.TEMEL İHTİYAÇLAR
2.TANITIM, REKLAM VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
3.GELİR DÜZEYİ
4.MODA
5.TEKNOLOJİK GELİŞMELER
Şimdi bunları tek tek açıklamaya çalışalım…
Üretimi etkileyen beşeri faktörler
Sermaye güç demektir.Üretim yapabilmek için sermayeye sahip olmak gerekir çünkü üretim yapılacak fabrikaların açılabilmesi belirli bir maddi güç gerektirir.Sermaye yine tarımsal üretim de çiftçi için tohum,traktör,gübre ve diğer masraflar için gereklidir.
İş gücü üretim için son derece önemlidir.Üretim faaliyetlerinde gerek vasıfsız gerekse nitelikli işgücü olmalıdır.Teknolojik imkanlar iyi olsa bile iş gücüne her zaman ihtiyaç duyulur.Yapılacak faaliyetler için nitelikli iş gücü özellikle ön plana çıkar.Bölgenin nüfus özellikleri iş gücü üzerinde etkilidir .Gelişmiş ülkeler iş gücü sıkıntısı çeker gelişmekte olan ülkelerde bu sorun çok fazla yoktur geri kalmış ülkelerde ise iş gücü fazlalığı yani işsizlik söz konusudur.
Tarımsal faaliyetler ise üretim için ham madde oluşturur.Tarımsal zenginlik beraberinde o bölgede o ürünlerin işlenerek üretim faaliyetlerinin artmasında etkilidir.Tek başına tarımsal faaliyetler üretimin kendisini oluşturur.Uygun koşullar üretimin desteklenmesini ve çeşitliliği sağlar.
Teknolojik gelişmeler ne kadar iyi koşullarda olursa bu mevcut üretimi ve üretim miktarını etkiler.Mevcut hammaddelerin işlenebilmesi için gelişmiş teknolojiye dayalı fabrikaların varlığı üretimi olumlu etkiler.Düşünün ki bor minerallerine sahipsiniz ancak bu madeni işleyecek teknolojiye sahip değilseniz üretim olumsuz etkilenir.Üretimin artmasını ,hızlanmasını kolaylaşmasını sağlar.
Sanayi faaliyetleri üretim faaliyetlerinde üretimin oluşmasını sağlayan tesislerdir.Üretilecek ürün için o bölgede uygun sanayi tesislerinin varlığı üretimi destekler.Bulunduğunuz bölgede çay yetişiyor ancak çay işleme tesisi yok o zaman toplanan ürün elde kalacak buda üretimi negatif etkiler.
Üretim yapılacak bölgede ham madde varlığı önemlidir.Aksi takdirde üretim faaliyetleri için gerekli ham maddeyi dışardan alırsınız buda maliyeti arttırır.Buda fiyatlara yansır tüketimi azaltarak üretim miktarına olumsuz etki yapar.Ham madde varlığı ve çeşitliliği üretimi olumlu etkiler.
Dağıtımı etkileyen beşeri faktörler
Ulaşım imkanlarının iyi olması ürünün daha hızlı kolay ve masrafsız pazarlara ulaştırılmasını sağlar .Maliyet düşer kar oranı artar buda mevcut üretime olumlu yansır.
Modern pazarlama yöntemlerinin dağıtım üzerine etkisini mevcut ürünün Pazar payının araştırılması,reklamının yapılması ,bayiliklerin açılması dağıtımın daha sağlıklı verimli işlemesine yol açar dağıtımla birlikte tüketim ve beraberinde üretime katkıda bulunur.
İletişimin etkisi olarak kitle iletişim araçlarının kullanılması aracılığıyla üretici ,dağıtıcı,tüketici arasındaki bağlantıyı kurarak dağıtımı daha verimli ve hızlı bir hale getirir.Kitle iletişim araçları aracılığıyla yapılan dağıtım son yıllarda gelişme göstermiştir.Ürünlerin pazarlanması ve dağıtımında etkili rol oynar.
İnsan kaynakları dağıtımda nitelikli işgücü olarak karşımıza çıkar.İşinin ehli nitelikli elemanlar her zaman için dağıtım firmaları için önemlidir.Dağıtım şirketindeki kalite insan kaynaklarının uygun eleman seçimleri ile mevcuttur.Bu konuda ki verimlilik dağıtımdaki verimliliği etkiler.
Yerleşme özellikleri olarak önemli Pazar potansiyeli yüksek olan kalabalık şehirler ve bu şehirlere yakın noktalar dağıtım faaliyetlerinin yoğunlaştığı alanlar olarak karşımıza çıkar öncelik bu bölgelere verilir.Dağıtım yapılacak bölgedeki verimlilik dağıtım faaliyetlerinin daha kısa süreli ve verimli gerçekleşmesini sağlar buda mevcut maliyeti olumlu etkiler.Kıs mesafede yüksek dağıtım oranı her zaman için avantajdır.
Tüketimi etkileyen faktörler
Temel ihtiyaçlar tüketimde belirleyici etkenlerden biridir.İnsanlar için olmazsa olmazlardır.Yapılan üretim faaliyetinin insanların temel ihtiyaçlarına hitap etmesi tüketimi arttırır.İnsanların ihtiyaç kriterleri farklıdır ekonomik yapının yüksek olduğu bir nokta ile daha düşük olan noktanın tüketim alışkanlıkları farklıdır.Önemli olan üretilen ürünün insanların ihtiyaçları için önem sıralamasıdır.
Tanıtım reklam ve kitle iletişim araçları mevcut ürünün en iyi şekilde daha fazla insana tanıtılmasına yol açar bununla beraber o ürün için mevcut alıcı sayısı artar buda tüketimi ciddi derecede etkiler.Tüketimdeki nüfus payının artması da tüketimi hızlandırır.
Gelir düzeyi insanların tüketim alışkanlıkları için önemlidir.Tüketimi direk etkiler.Gelir düzeyinin yüksek olması insanların tüketim alışkanlığını arttırır.Parası olan insanlar alışveriş yapar aksi takdirde öncelik temel ihtiyaçlara kayar.
Moda:İnsanların vazgeçemediği özelliklerinden biride popüler olanı tercih etmektir.Moda insanları tüketime yönlendirir ihtiyaç listesinde olmayan bir ürün çok rahat tüketim listesine girebilir.
Teknolojik gelişmeler yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi insanların tüketim alışkanlıklarını etkileyebilir.İnsanın doğasında en güzeli en iyisinin kendisinde olması duygusu hakimdir.Teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni ürünler tüketim için tetikleyici bir rol oynar.İnsanlar rahatlarına düşkündür teknolojik insan hayatını kolaylaştıran ürünler tüketimde ön plana çıkabilir.
çok güzel. ellerinize sağlık.♥
YanıtlaSilBiz teşekkür ederiz :)
YanıtlaSil