sponsorlu reklam Admatic -sponsor

TANZİMAT ROMAN ÖZETLERİ,TANZİMAT DÖNEMİ ESER ÖZETLERİ

TANZİMAT ROMAN ÖZETLERİ, TANZİMAT DÖNEMİ ROMANLARI ÖZELLİKLERİ, TANZİMAT EDEBİYATI ROMANLARI ÖZETLERİ, TANZİMAT EDEBİYATI, ROMAN TAHLİLLERİ, ROMAN ÖZETLERİ, tanzimat dönemi roman özetleri pdf
www.derskonum.com AİLESİ OLARAK SİZLERE HİZMET VERMEYE DEVAM... :) DEĞERLİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZ. 


Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de yks notları, kitap  cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ve yazılı soruları ile yine yanınızdayız..


derskonum.com olarak bu sayfamızda KARABİBİK ROMANI ÖZETİ KONUSU KİŞİLER YER ZAMAN TAHLİLİ İNCELEMESİ üzerine bir paylaşım yapıyoruz .


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.


İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 TANZİMAT DÖNEMİ ROMAN ÖZETLERİ

1-) Felatun Bey ve Rakım Efendi(Ahmet Mithat) 
Felatun Bey kız kardeşi Mihriban gibi nazlı büyütülmüştür. Görünüşte memurdur; ama günlerini gezip tozmak ve eğlenmekle geçirmektedir. Babasından kalan mirası yabancı bir aktris uğruna harcayınca hayatı ve hatasını anlar. Rakım ise Tophane kavaslarından birinin oğludur. Babasını kaybedince zor şartlar içinde ortaokulu bitirir. Kitap çevirmeye başlar. Yaşı küçük bir cariye satın alır ve ona okuma yazma öğretir. Piyano dersleri verir daha sonra da Canan adlı bu kızla evlenir. 
FELATUN BEY İLE RAKIM EFENDİ OLAY ÖRGÜSÜ-TEMA-KONU-KİŞİLERİ-ÖZELLİKLERİ-MEKAN ZAMAN TAHLİLİ GENİŞ İÇERİK İÇİN TIKLA

2-)İntibah (Sergüzeşt-i Ali Bey)(Namık Kemal) 
Ali Bey zamanın meşhur kadınlarından Mahpeyker’le tanışır. Annesi oğlunu korumak için Dilaşup adlı bir cariye alır. Terk edileceğini anlayan Mahpeyker Dilaşup’a iftira atar, Ali Bey’i öldürtmek için batakhaneye getirir. Orada bulunan Dilaşup Ali Bey’i ölümden kurtarır ama kendisi ölür. Ali Bey’de Mahpeyker’i öldürür. Kendisi de hapiste ölür. 
İNTİBAH ROMANI GENİŞ ÖZETİ KİŞİLER ZAMAN MEKAN TAHLİLİ İNCELEMESİ için tıkla

3-)Sergüzeşt(Samipaşazade Sezai, 100 temel eser içerisindedir)
 Esircilerin Kafkasya’dan getirdikleri Dilber, dokuz yaşında İstanbul’ da bir eve 40 liraya satılır. Evin hanımı ve zenci halayık Taravet çocuğa acımasız davranır. Evin reisi memuriyet için Anadolu’ ya gideceğinden evin fazla eşyalarıyla birlikte Dilber’i de 65 liraya esirciye satar. İleride fazla para etmesi için ut çalmayı, şarkı söylemeyi de öğrenen Dilber, bir süre sonra 150 liraya Asaf Paşa’nın konağına satılır. Konağın oğlu Celal, Dilbere aşık olur. Bunu öğrenen annesi Dilber’i evden uzaklaştırır. Dilber bu kez Mısır’ da zengin bir Mısırlının www.harunardic.net 2 cariyesi olmuştur. Kapatıldığı evden kaçmak üzereyken paniğe kapılır, kendini Nil nehrine atar. 

SERGÜZEŞT GENİŞ ÖZETİ OLAY ÖRGÜSÜ KİŞİ MEKAN ZAMAN TAHLİLİ İNCELEMESİ GENİŞ İÇERİK İÇİN TIKLA



4-) Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat(Şemsettin Sami) 
Annesi tarafından büyütülen Talat,Fıtnat adında bir kıza aşık olur. Kadın giysileri giyerek kızın evine gider ve onunla konuşur. Üvey babası ise Fıtnat’ı zengin biriyle evlendirir. Evlendiği Ali Bey’in vaktiyle annesini terk eden babası olduğunu kendisini vurduktan sonra yaralıyken öğrenen Fıtnat ölür, onu Talat’ın ölümü izler. Fıtnat’ın öz babası olduğunu öğrenen Ali Bey çıldırır ve ölür. 

TAAŞŞUK-I TALAT ve FİTNAT ROMANI ÖZETİ,KİŞİLER,MEKAN,ZAMAN,DİL VE ÜSLUP,BAKIŞ AÇISI,TAHLİL,İNCELME


5-) Zehra(Nabizade Nazım)

 Olay 1890 yılında İstanbul’ da geçer, tüccar Şevket Efendi kızı Zehra’yı katibi Suphi ile evlendirir. Suphi’nin annesi, yardımcı olsun diye Sırrıcemal adında cariyeyi eve getirir. Zehra’ nın kıskançlıkları başlar, bu kıskançlıklardan bıkan Suphi Zehra’ yı boşar ve Sırrıcemal’le evlenir. Zehra intikam almak için Ürani adlı çok güzel bir Rum kızını Suphi’ yi baştan çıkarmak için görevlendirir. Suphi bu tuzağa düşer, Sırrıcemal intihar eder, Zehra bu sefer mağazadaki yeni katip Muhsin’le evlenir. Suphi beş parasız kalmış ve tulumbacı olmuştur. Ürani’yi öldürür ve Trablusgarb’a sürülür. İkinci kocasıyla da mutlu olamayan Zehra kocasının ölümünden sonra tek başına kalır. Bir gün Mahmutpaşa yokuşundan inerken yol ortasında yoksul bir kadının öldüğünü görür. Bu kadın Suphi’ nin annesidir. Duruma çok üzülen Zehra hastalanır ve vicdan azabı içinde ölür. 

ZEHRA ROMANINI ÖZETİ,KONUSU,TEMASI,OLAY ÖRGÜSÜ,YER,ZAMAN,KİŞİLER TAHLİLİ,İNCELEMESİ



6-) Karabibik(Nabizade Nazım) 
Olay Antalya ili Kaş ilçesinin Beymelik köyünde geçer. Babasından kalan tarlanın dört dönümünü komşusuna satmış olan Karabibik kalan sekiz dönümlük kısmı Yosturoğlu’ na kaptırmamak için direnmektedir. Komşu Terme köyündeki Rum bakkal Yani’ den borç alarak www.harunardic.net 3 bir öküz satın alır. Tarlasını sürer. Yosturoğlu da aralarındaki çekişmeyi unutup Karabibiğin kızı Huri’ yi yeğeyi Hüseyin’ e ister. Karabibik mutludur. Bir süre sonra hastalanır, ancak kızının mürüvetini gördüğü için huzurludur. 

KARABİBİK ROMANI GENİŞ ÖZETİ KONUSU YER VE ZAMAN, ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ



7-)Cezmi(Namık Kemal) 
17.y.y. da yaşamış şair ve kahraman sipahi Cezmi İran’a açılan bir savaşa katılır. Orada Kırım şehzadesi Adil Giray’la arkadaş olur. Adil Giray bir baskında yakalanır. Şahın karısı Şehriyar, Adil Giray’a aşık olur. Adil Giray ise şahın kız kardeşi Perihan’a aşık olmuştur. Şehriyar’ın bir oyunu sonunda Adil Giray ve Perihan ölür, Cezmi ise yaralanır. 

CEZMİ ROMAN ÖZETİ,KONUSU,TEMASI,KİŞİLER,YER VE ZAMAN,TAHLİLİ İNCELEMESİ


8-)Araba Sevdası (Recaizade Mahmut Ekrem)
 Üstünkörü bir eğitim görmüş Bihruz Bey bir vezir oğludur. Babası ölünce çok büyük bir servete kavuşur. Kendini eğlenceye kaptıran Behruz gönlünü Periveş adlı bir kıza kaptırır. Yalancı ve dalkavuk arkadaşı ona Periveş’ in öldüğünü söyler, bu üzüntü içinde Şehzade başında yürürken Periveş’ e çok benzeyen birini görür ve onu Periveş’ in ablası sanır. Bihruz’ un ahmaklığını anlayan kadın, Periveş diye aradığı kişinin kendisi olduğunu söyler. Sonunda Bihruz gözünde çok yücelttiği kadının sokak yosması olduğunu anlar. 

ARABA SEVDASI GENİŞ ÖZETİ KONUSU, ANA FİKRİ, KAHRAMANLARI , MEKAN ZAMAN TAHLİLİ İNCELEMESİ




9-DÜRDANE HANIM: Ahmet Mithat Efendi;
 roman; macera romanı sayılabilecek bu eser, vaka kuruluşu, aksiyonu, şahıslar kadrosu; ayrıca aşk ve adalet duygularındaki derinliğiyle dikkat çeker; romanda, toplumda genç kızların eğitimi, evlilik kurumunu merkeze alması bakımından dikkate değer bir eserdir…

10-FELATUN BEY’LE RAKIM EFENDİ: 
Ahmet Mithat Efendi; roman; yazarın Rodos adasında sürgün olduğu yıllarda yazdığı bir romandır; yazar bu romanında iki tipin çatışmasını anlatır; romanda Felatun Bey, Batı’ya özenen, halktan uzaklaşan ve alafranga davranışlarıyla gülünç duruma düşen bir tiptir. Rakım Efendi ise, akıllı, yeniliklere açık, eğitime önem veren, çalışkan bir tiptir; Rakım Efendi, Ahmet Mithat Efendi’nin kendi yaşamından bir yansımasıdır adeta; roman romantik anlayışa uygun bir biçimde yazılmıştır…
11-HASAN MELLAH: Ahmet Mithat Efendi;
Kadiks deniz okulunu bitirmiş Hasan Mellâh, ellerine düştüğü korsanlar tarafından İspanya’da bir şehirde bir zenginin evini soymakla görevlendirilir. Tırmanarak girdiği odada uyumakta olan kız, korsanların soyacakları Alfons’un kızı Cuzella’dır. Uyanan kız, Hasan Mellâh’ın resmini daha önce görmüş, ona âşık olmuştu. Yakalanmaması için, Hasan’ı odasında saklar. Daha sonra kız kaçırılır, Hasan Mellâh bir gemi satın alıp kızı kaçıranın peşine düşer, türlü serüvenlerden sonra Cuzella’yı kurtarır, onunla evlenir.

12-HENÜZ ON YEDİ YAŞINDA: Ahmet Mithat Efendi;
Ahmet Mithat Efendi; roman; Ahmet Mithat Efendi’nin doğalcılığa yöneldiği romanıdır;  romanda, Kalyopi’nin başından geçenleri anlatırken dönemindeki Beyoğlu’nun fuhuş dünyasını da, gerçekçi ve doğalcı bir anlatımla gözler önüne serer; bir kızın fuhuşa sürüklenmesinin nedenlerini araştırır ve nasıl kurtulacağı konusunda, ahlâkçı bir gözle öneriler getirir…

13- HÜSEYİN FELLAH: 
Ahmet Mithat Efendi; roman; romanda, Hüseyin Fellah adlı bir gencin, bir gece İstanbul'da düşmanları tarafından bıçaklanarak karanlık bir köşeye atılır. O gece kendisine yardım eden Hüsna Hanım ve kızı Şehlevend'le Hüseyin Fellah'ın yolları tekrar Cezayir'de, garip bir biçimde kesişmesinden sonraki olayları anlatır; iyiyle kötünün mücadelesini, 'aşk' ekseninde konu alan Hüseyin Fellah “ tek başına bir okul “ olarak tanımlanan, sade bir dille, halkın zevkine göre ve halk için faydalı eserdir…

14-JÖN TÜRKLER: Ahmet Mithat Efendi; 
roman; Ahmet Mithat Efendi'nin 10 yıllık bir sükût devresinden sonra kaleme aldığı Jön Türk romanı konusunu II Abdülhamit idaresinin zulme dayanan baskılı döneminden alır. Esasında Abdülhamit’e büyük bir sadakatle bağlı olduğunu bildiğimiz Ahmet Mithat’ın böyle bir konuyu ele alması, eserin 'Meşrutiyet idaresine hâkim olan ittihatçıların maddî ve manevî baskısı altında yazılmış olduğu' nu düşündürmektedir…

KARNAVAL: Ahmet Mithat Efendi; roman…

PARİS’TE BİR TÜRK: Ahmet Mithat Efendi; roman…

KISSADAN HİSSE: Ahmet Mithat Efendi; hikâye…


2 Yorumlar

  1. yav gardaşm burdaki romanlar tanzimatın hangi dönemindedir onuda yazsaydınız keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değerli takipçimiz..ait olduğu sanatçıdan hareketle bilebilirsiniz.

      Sil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk