sponsorlu reklam Admatic -sponsor

TANZİMAT FERMANIN İLAN EDİLME SÜRECİ VE İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİLER

TANZİMAT FERMANIN İLAN EDİLME SÜRECİ VE İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİLER-TANZİMAT FERMANIN İLAN EDİLME SÜRECİ VE İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİLER, TANZİMAT FERMANIN İLAN EDİLME SÜRECİ VE İÇERİĞİ, SORU-CEVAP, SORU SORU KİTAP CEVAPLARI, TANZİMAT EDEBİYATI,

Tanzimat Fermanının(1839) ilân edilme nedenleri

 KISACA 
Tanzimat Fermanının ilan Sebepleri: 
1)Avrupalı Devletlerin iç islerimie karısmasına engel olmak. 
2)Mısır ve Boğazlar konusunda Avrupalı Devletlerin desteğini kazanmak. 
3)Devleti ve toplumu demokratik bir yapıya kavusturma isteği Bu nedenlerden dolayı 3 Kasım 1839 da Tanzimat Fermanı (Gülhane Hattı Hümayunu) ilan edildi. 

NOT: Tanzimat Fermanının ilanıyla Osmanlı tarihinde yeni bir dönem açılmıs(Tanzimat Devri) ve bu devir 1876'ya kadar devam etmistir. 
GENİŞ İÇERİK
1 Temmuz
 
1839
'da II. Mahmut'un ölümü ve 
Abdülmecit
'in tahta çıkmasından hemen sonra sadrazamlığa reform taraftarı 
Mehmet Hüsrev Paşa
 getirildi. Ağustos ayında yurda dönen 
Londra
 büyükelçisi ve 
Hariciye Nazırı
 
Mustafa Reşit Paşa
, 17 yaşındaki padişahı ikna ederek Tanzimat deklarasyonunun kabulünü sağladı. 
3 Kasım
 
1839
 günü Saray müştemilatı içerisinde yer alan 
Gülhane
 bahçesinde okunan bir Hatt-ı Şerif ("padişah yazısı") ileTanzimat-ı Hayriye ("hayırlı düzenlemeler") ilan edildi. Osmanlı tarihinin en önemli belgelerinden biri olan bu metin, okunduğu yerden ötürü Gülhane Fermanı ve içeriğinden ötürü Tanzimat Fermanı adıyla da anılır. 

Yaklaşık üç sayfalık bir metin olan fermanda, devletin bir gerileme döneminde olduğu vurgulanmış, ama yapılacak yeniliklerle ve çıkarılacak yeni yasalarla (kavanin-i cedide) bu durumdan kurtulunacağı müjdelenmiştir. Daha sonra din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin tüm Osmanlı ahalisinin can ve mal ve "ırz-ü namus" güvenliğinin güvence altına alınması gereği, 
Kur'an
 ve 
şeriate
dayanarak ilan edilmiştir. Haksız ve dengesiz vergilerin zararından söz edilerek herkesten "emlak ve kudretine göre" vergi alınacağı, asker almanın nüfusla orantılı ve azami "dört veyahut beş sene müddet"le sınırlı olacağı, kimsenin yargısız idam edilmeyeceği ve malının müsadere edilmeyeceği, özel mülkiyete sınır getirilmeyeceği, 
Meclis-i Ahkam-ı Adliye
'nin güçlendirileceği, vükelanın serbestçe söz söylemesine sınır getirilmeyeceği, yeni Ceza kanunnamesi düzenleneceği, memurin maaşlarının adalete uygun olarak düzenleneceği, rüşvetin güçlü yasalarla önleneceği bildirilmiştir. 

Fikir ve yapı bakımından ferman, 
Fransız Devrimi
'nin İnsan ve Vatandaş Hakları bildirgesinden esinlenmiştir. Osmanlı hukuku tarihinde ilk kez "vatandaşlık" kavramı ve vatandaşlıktan doğan haklar tanımlanmış, bu hakların korunması için yapılması gereken bazı işler sayılmıştır. Buna karşılık Ferman, getirdiği yenilikleri Kuran'a ve Şer-i şerife ve Osmanlı Devletinin eski töre ve kanunlarına dayandırmaya özen göstermiştir. 

Tanzimat Fermanı'nın okunmasından 
I. Meşrutiyet
'in ilanına kadar geçen dönem, 
Osmanlı
 tarihinde 
Tanzimat Dönemi
 olarak anılır. 

Yeniçeri Ocağı
'nin bozulmaya baslamasi nedeniyle 
Sultan II. Mahmud
 döneminde baslayan yenilik hareketleri ve Sultan Abdülmecid'in tahta çikar çikmaz islahat hareketine devam etmek amacinda oldugunu göstermesi Osmanli Devlet yapisindaki degismin baslangiciydi. Sadrazam Mustafa Resid Pasa, Gülhane Hatt-i Hümayununu Padisah adina kaleme almis; devlet ve birey arasindaki iliskilerde devletin modernlestirilmesi amacina dayanan temel ilkeler kabul ve ilan edilmistir. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk