sponsorlu reklam Admatic -sponsor

YAKINMA VE HAYIFLANMA ARASINDAKİ FARK ÖRNEK CÜMLELER

YAKINMA VE HAYIFLANMA ARASINDAKİ FARK ÖRNEK CÜMLELER, YAKINMA HAYIFLANMA CÜMLELERİ, YAKINMA CÜMLELERİ, YAKINMAYA VE HAYIFLANMAYA ÖRNEK CÜMLELER, 

DERSKONUM.COM 'UN     değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için YAKINMA VE HAYIFLANMA ARASINDAKİ FARK ÖRNEK CÜMLELER üzerine bir paylaşım yapacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Mustafa ŞAHİN



YAKINMA VE HAYIFLANMA ARASINDAKİ FARK ÖRNEK CÜMLELER
yakınma -hayıflanma arasında ne fark var?
Öğrencilerim için hazırladığım etkinliklerden hareketle sizlere uygulama cümleleri göndermeyi uygun gördüm. Aşağıda etkinliklerin bir bölümünden alıntı var!

A. Aşağıda Leyla Öğretmenin cümlelerinde “pişmanlık” anlamı veren cümle özelliklerini inceleyiniz.

* Pişmanlık: Kişinin yaptığı işten duyduğu üzüntüdür.

1-Nereden ortak oldum bu adamla?
2-Keşke emin olmadığım bu soruları işaretlemeseydim.
3-Bu arabayı almamız bir hataydı.
4-Buzlu yolda bu kadar hızlı araba kullanmamalıydım.

B. Aşağıda Leyla Öğretmenin cümlelerinde “hayıflanma” anlamı veren cümle özelliklerini inceleyiniz.

Hayıflanma: Kişinin yapmadığı işten duyduğu üzüntüdür.

1-Öğretmenin anlattıklarını keşke defterime yazsaydım.
2-Gençlikte bir güzel gezip eğlenmek varmış.
3-Keşke eve gelmeden onu da ziyaret etseydik.
4-Arkadaşına gerçekleri anlatmalıydın.

C. Aşağıda Leyla Öğretmenin cümlelerinde “sitem” anlamı veren cümle özelliklerini inceleyiniz.

Sitem: Bir kişiden duyulan rahatsızlığı kişinin kendisine söylemektir.

1-Söz verip daha sonra da sözünü unutuyorsun.
2-Derste sürekli konuşup dersin akışını kesiyorsun.
3-Nedense beni davete çağırmadın.
4-Kendi görevini bana yaptırdığı için toplantıyı kaçırdık.

D. Aşağıda Leyla Öğretmenin cümlelerinde “yakınma” anlamı veren cümle özelliklerini inceleyiniz.

Yakınma: Bir kişiden duyulan rahatsızlığı başkasına anlatmaktır.

1-Çevresindeki arkadaşlarıyla sürekli kavga ediyor.
2-Çocuğunuz verilen ödevlerin hiçbirini yapmamış.
3-Odasını toplamaktan bıktım artık!
4-Bu kadar dağınık bir çocuk görmedim.

Umarım yararlı olmuştur!

YAKINMA-HAYIFLANMA CÜMLELERİ


          Yakınma, olumsuz bir durumdan memnun olmamak, bu durumdan şikâyetçi olmak, sızlanmak, rahatsız olmak ve bu olumsuz olayla ilgili huzursuzluğunu dile getirmektir. Yakınma bildiren cümlelerde memnun olunmayan durumla ilgili bir “sertlik” ve “açık eleştiri” havası gizlidir.
          Hayıflanma, kişinin olmasını isteyip de gerçekleş­meyen durumlarla ilgili kendi kendine üzülmesi ve piş­manlık duymasıdır. Yani kişinin yapmadığı işten üzüntü duymasıdır. Hayıflanmada üzüntü duyulan olayda özne etken değildir. Olay öznenin dışında yani öznenin bir müdahalesi olmadan doğal akışı içinde gerçekleşmektedir. Hayıflanma ifade eden sözcükler “eyvah, yazık” gibi sözcüklerdir.

HAYIFLANMA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALI ÖRNEKLER:
ÖRNEK 1: Keşke arabayı kullanmasına hiç izin vermeseydim.” Bu cümledeki kişi başkasının arabayı kullanmasına izin verdiği için pişmanlık duymaktadır. Bunu da “keşke” diyerek dile getirmektedir. Bu sebeple bu cümle bir hayıflanma cümlesidir. 

ÖRNEK 2: Çok iyi bildiğim bu sorunun cevabını nasıl yanlış yaptım.” Bu cümledeki kişi çok iyi bildiği bir soruyu yanlış yaptığı için üzülerek pişmanlık duymaktadır. Yani cümlede “keşke bu soruyu yanlış yapmasaydım.” anlamı vardır. Bu sebeple bu cümle bir hayıflanma cümlesidir. 

ÖRNEK 3: Üniversiteyi bu şehirde okumak gerekiyormuş.” Bu cümledeki kişi şu an içinde bulunduğu şehirde üniversiteyi okuyamadığı için üzülerek pişmanlık duymaktadır. Yani cümlede “keşke bu şehirde üniversiteyi okusaydım.” anlamı vardır. Bu sebeple bu cümle bir hayıflanma cümlesidir. 

ÖRNEK 4: Bu olaydan ailene de bahsetmeliydin.” Bu cümledeki kişi başına gelen olayı ailesine de anlatmadığı için üzülerek pişmanlık duymaktadır. Yani cümlede “keşke bu olaydan ailene de bahsetseydin.” anlamı vardır. Bu sebeple bu cümle bir hayıflanma cümlesidir.  

YAKINMA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALI ÖRNEKLER:
ÖRNEK 1: Bir de konuşurken olayları abartmasa.” Bu cümledeki kişinin konuşurken olayları abartmasından çevresindeki kişiler şikâyetçi olduğu için bu cümle bir yakınma cümlesidir. 

ÖRNEK 2: Konuyu uzun ve gereksiz betimlemelerle daha da anlaşılmaz hale getirmiş.” Bu cümledeki kişi yazarken uzun ve gereksiz betimlemelerle konuyu daha da anlaşılmaz hale getirdiği için okuyucular şikâyetçi olmaktadır. Bu sebeple bu cümle bir yakınma cümlesidir.

ÖRNEK 3: Ders çalış diye ne kadar söylediysem de dinletemedim ki!” Bu cümlede kişinin ders çalışmamasından, söz dinlememesinden şikayetçi olduğu için bu cümle bir yakınma cümlesidir. 

SINAVLARDA ÇIKMIŞ KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALI ÖRNEKLER:

ÖRNEK ÇIKMIŞ SORU 1)    (1999-ÖSS)
Aşağıdakilerin hangisinde bir “yakınma” söz konusudur?
A) Bir gelip bir gidiyordu deniz
     Dudakları ıslak, elleri kenetli
B) Söyleyin söyleyin kim anlar derdimden
    Kim alır yarı yolda kalmış selamımı
C) Salkımsöğütler yıkanırken anılarda
    İki aşık martıydık bulutlarda
D) Odaları parka taşımış kimi anneler
    Koşuşup duruyor bütün çocuklar
E) Sen bitek topraklarda boy atmış güzellik
    Tırpan tanımamış otlaklar yeşilinde

CEVAP)    Seçenekleri incelediğimizde “B” seçeneğinde şairin “söyleyin kim anlar derdimden” derken kimsenin derdinden anlamadığından, “kim alır yarı yolda kalmış selamımı” derken kimsenin selamını almadığından yakınmakta, şikâyetçi olmaktadır. Bu sebeple doru cevap “B” seçeneğidir.


ÖRNEK ÇIKMIŞ SORU 2)    (2005-ÖSS)
(I) Ortaokul yıllarımda arkadaşlarla dersten çıkar çıkmaz, okulumuzun bulunduğu tepeden iner, güzelim gül bahçeleriyle çevrelenmiş evlerin önünden geçerek kıyıya koşardık. (II) Dalgalarla oynarken içimizden biri bağırırdı: “Yunuslar geçiyor!” (III) Sonraları hangi denize baksam, böyle sürü halinde geçen yunuslar canlanırdı gözlerimde. (IV) Açıklardaki tek bir yunusu fark edip sevinç çığlıkları atanları gördükçe gerçekten çok etkilenirdim. (V) Yıllarca yunusların sürü sürü gözlerimin önünden geçtiğini, zamanın hepimizi, az rastlanan anların son tanıklarına çevirdiğini nasıl anlatabilirdim onlara?
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yakınma söz konusudur?
     A) I.     B) II.      C) III.      D) IV.     E) V.

CEVAP)    Seçenekleri incelediğimizde “E” seçeneğinin dışındaki cümlelerde bir yakınma söz konusu değildir. “E” seçeneğinde ise kişi sürü sürü geçen yunusların artık geçmediğini, kendisinin o dönemin son tanıklarından olduğunu söylüyor ve bir daha yunusların bazı sebeplerle geçmediği için yakınıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk