sponsorlu reklam Admatic -sponsor

DOĞUDA BEŞ YIL ÇALIŞMAYAN ÖĞRETMENE KADRO VERİLMEYECEK

DOĞUDA BEŞ YIL ÇALIŞMAYAN ÖĞRETMENE KADRO VERİLMEYECEK, DOĞUDA BEŞ YIL ÇALIŞMAYAN ÖĞRETMENE KADRO VERİLMEYECEK, DOĞU GÖREVİ, 5 YIL DOĞUDA ÇALIŞMA ŞARTI, SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN 5 YIL DOĞU, kaynak http://www.mebogretmen.net/

ÖĞRETMENLERE YURTDIŞI FIRSATI

Habertürk'ün haberine göre; Maarif Vakfı’nın kurulması için 1 milyon TL bütçe ayıran MEB; öğretmen alımı, maaş miktarı, ülkelere kolay giriş yolları, okulların vakfın bünyesine geçişiyle ilgili konuları içeren yönetmeliği hazırlıyor. Vakıf, ilk iş olarak MEB’e bağlı olan Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde eğitim veren okulları bünyesine alacak. Türk vatandaşlarının yurtdışında çoğunlukta olduğu veya çok sayıda Türk vatandaşının çalışmak için gittiği ülkelerde envanter çalışması başlatılacak. Hangi ülkede kaç Türk okulu bulunduğu, hangi okulların kapatıldığı ve devredilmesi gerektiği tespit edilecek.

ÜLKE ŞARTLARINA GÖRE MAAŞ

Farklı ülkelerde, farklı statülerle açılmış olan okullar vakfa bağlanacak. Bu okullardan devredilmek isteyenler ve ülke yönetimi tarafından kapatılanlar Maarif Vakfı aracılığıyla işletilecek. Ülkelere gönderilecek öğretmenler devlet memuru olmayacak. Bu okullarda, özellikle atanamayan öğretmenler arasından seçilecek başarılı adaylar görevlendirilebilecek. Öğretmenlere, ülkenin şartlarına göre belirlenecek tutarda maaş ödenecek. Vakfın yönetiminde görev yapacak isimler diplomatik pasaport sahibi olacak.
Maarif Vakfı, faaliyet gösterdiği ülkenin durumuna göre şirket, alt vakıf kurabilecek. Belirlenen ülkelerdeki farklı vakıflarla işbirliği yapabilecek. Eğitim kurumlarıyla veya resmi kurumlarla protokollerle eğitim faaliyetleri yürütülebilecek. Türk okullarının özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde Türk Büyükelçilikleri aracılığıyla ruhsat aldıkları göz önünde bulundurularak, Maarif Vakfı’na devredilmeyen veya satılmayan okulların lisansları iptal edilecek. Okulların devredilmediği yerlerde, vakıf aracılığıyla kaliteli eğitim ve burs imkânları sunularak, yeni okulların cazibesi artırılacak. ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde ‘charter okul’ formülü işletilecek. Hazır binalar ve okullar satın alınacak veya kiralanacak. İlk etapta Somali, Gambiya ve Tacikistan’ın okulları kapatma veya Maarif Vakfı’na devretme isteğinin bildirildiği öğrenildi.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİ SAYISI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, yurtdışında 12 bin 824 öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin yüzde 47’si kız, yüzde 53’ü erkeklerden oluşuyor. Halen 120’ye yakın ülkede Türk okulu mevcut.

5 YILLIK DOĞU GÖREVİNDEN SONRA KADROYA ALINACAKLAR

Meclis Genel Kurulu’nda, önceki gece rotasyon uygulamasını da değerlendirdiklerini ve karar vermediklerini dile getiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yapacakları düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: “Bir yasa getireceğiz; öğretmeni 5 yıl Doğu ve Güneydoğu’da çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alınacak. 8 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’nin diğer yerlerine gitme imkânı vereceğiz. Sözleşmeli statüyü kaldırırsanız, Güneydoğu’ya öğretmen bulamayabilirsiniz. Peki oradakilerin eğitim alma hakkı yok mu? Bazı illerde öğretmen fazlası var, bunlardan biri de Tunceli. Ankara da öyle. Bizim burada öğretmen ihtiyacımız yok ki. Hepsini yüzde 100 kadrolu yaparsak, mazeret nedeniyle biz hiç kimseyi bir yere atayamayız. ‘Ağustos ayında atamamız yok’ dedik, inşallah şubatta atama yapacağız.”


Sözleşmeli Öğretmenlik Tekrar Geliyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen atamalarıyla bilgiler verdi. Yeni dönemde tekrar sözleşmeli öğretmenlik uygulaması getireceklerini açıklayan Bakan YILMAZ, bu öğretmenlere 5 yıl sonra kadro verecekleri, 8 yıl sonra da tüm bölgelere tayin hakkı vereceklerini ifade etti.

Öğretmenler Doğuda 5 Yıl Çakılı Kalacak

Yeni dönemde sözleşmeli öğretmen alımı yapılacak ve 5 yıl doğu ve güneydoğuda öğretmenler çakılı olacak. 8 yılın sonunda da diğer bölgelere tayin isteyebilecek.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Şimdi, öncelikle Sayın Tanal'ınki… "Ücretli ya da sözleşmeli öğretmen çalıştırmak doğru bir yöntem midir?" Biz doğru olduğunu söylemiyoruz, kesinlikle doğru değil. Yani, doğru olanı kadrolu öğretmen ama bir doğrusu var, bir de hayatın gerçeği var, istesek de istemesek de hayatın gerçeği bazen sözleşmeli, çok net söylüyorum. Güneydoğuya öğretmen atıyoruz, bir yıl sonra atadığımız öğretmenlerin -arkadaşların bana verdiği rakamı söylüyorum- yüzde 90'a yakını geri dönüyor. Neden? Mazeret ataması nedeniyle, eş tayini dolayısıyla. Eş tayinini atamasak yine bu sefer diyecek ki: "Anayasa'da devlet aileyi koruyacak. Aile bütünleştirmesini sağlamıyorsunuz." Peki, oradaki öğretmeni buraya almasak, aile bütünlüğünü sağlamasak, orada kal desek… Yani, buraya çeksek orası boşalıyor; e, güneydoğuda birilerini tutmamız lazım. Şu anda öğretmen açığı Marmara'da daha fazla yani güneydoğuda da öğretmen oranı var ama ücretli öğretmen de var, sözleşmeli öğretmen de. Bakın, bir yasa getireceğiz, bu yasada diyeceğiz ki: Sözleşmeli öğretmen kadrolu… Çakılı diyelim kadrolu demeyelim de. Çakılı öğretmeni beş yıl doğuda ve güneydoğuda çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alacağız. Sekiz yıl çalıştıktan sonra da Türkiye'nin diğer yerlerine gitme imkânını vereceğiz. Aksi hâlde, sözleşmeli statüyü kaldırırsanız, güneydoğuya 1 öğretmen bulamayabilirsiniz. Peki, oradakilerin de eğitim alma hakkı değil mi? Demek ki doğru olanı kadrolu ama ihtiyaçtan…

Bir başka hususu daha söyleyeyim, buradaki bazı arkadaşlarımız da söyledi: Bazı illerimizde öğretmen fazlası var, bunlardan biri de Tunceli diyeyim. Yani, öğretmen ihtiyacı diyelim ki -rakamı varsayımsaldır- 3 bin öğretmen ihtiyacı varsa mevcut öğretmen 3.500. Neden olmuş? Mazeret nedeniyle orada kalmışlar. Ankara da böyle, bizim burada öğretmene ihtiyacımız yok ki ama gönderemiyoruz da. Eğer hepsini yüzde 100 kadrolu yaparsak inanın ondan sonra, mazeret nedeniyle bile hiç kimseyi bir yere atayamayız.

Dolayısıyla da yüzde 6 gibi bir boşluk var, yüzde 94'ü dolu kadroların. Bu yüzde 6 gibi boşluk, Millî Eğitim Bakanlığında, kimisinin acil ihtiyacından, kimisinin annesi babasından -Allah göstermesin- bir başka mazeretten dolayı yer değiştirmesine neden oluyor. Yoksa, yüzde yüz kadrolu yaparsak, yüzde yüzünü doldurursak iller arasında atama yapabilme imkânını kazanamayız.

3 Tane Sözleşmeli Öğretmen Kadroya Geçmedi

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) : Bizim şu anda 900 binin üstünde öğretmenimiz var. "Türkiye'de sözleşmeli öğretmen var mı?" Bir ara sözleşmeli öğretmen vardı. Bakanlığımız kadrolarına ilk defa 2005-2006 öğretim yılında 657 sayılı Kanun'un 4/b maddesi kapsamında kadrolu öğretmenler alıyorduk. 2005-2006'da 20 bin, daha sonra devam eden yılda 20 bin, 2007-2008'de 10 bin, 2008-2009'da 20 bin. Ancak 2011 yılında 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle bunlar kadroya alındı. Dolayısıyla şu anda sözleşmeli yok. Ancak o kadroya geçmek müracaat üzerine olduğundan sadece 3 kişi, 3 tane sözleşmeli öğretmen kaldı, kendileri kadroya geçmek için müracaat etmemişler. Şu anda sözleşmeli öğretmen maaşı, 2016 yılı için söylüyorum, yani içinde bulunduğumuz yıl için, 2 bin 194 lira civarında. Ek dersle, sınıf öğretmenleri üzerinden haftada on beş saat baz alınırsa 539 lira; ikisini de toplarsak 2.700 liraya yakın bir maaş almaktadırlar.


YORUM: Sözleşmeli öğretmen uygulamasıyla birlikte mülakat konusu da gündeme gelebilir. Valilikler, başvuruyu alıp mülakattan geçirdikten sonra sözleşmeli öğretmen olarak atayabilir.
 Özel Haber
NOT: Kamupersoneli.net tarafından hazırlanan bu haber  “www.kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmeden kesinlikle kullanılamaz. Aksi takdirde tüm yasal girişimler yapılacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk