sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Heyelanların afet niteliği kazanmasında etkili olan faktörleri açıklayınız.

1. Heyelanların afet niteliği kazanmasında etkili olan faktörleri açıklayınız.-Heyelanların afet niteliği kazanmasında etkili olan faktörleri açıklayınız, Heyelanların afet niteliği kazanmasında etkili olan faktörler, 
 
a) Tabakaların Uzanışı: Tektonik yapı ile heyelan arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Tabakaların yamaç eğimine paralel olarak uzanmaları, heyelanları kolaylaştırır. Tabakaların yamaç eğimine dik uzanmaları heyelanı azaltır.
b) Yağmur ve Kar Suları: Şiddetli veya devamlı yağmurlar veya karların erimesi, kayaların içine bol miktarda suyun sızmasına neden olur. Ağırlaşan toprak bir süre sonra eğim doğrultusunda yamaç aşağıya doğru kayar.
c) Eğim: Eğim, heyelan ve toprak kaymalarını oluşturan en önemli faktörlerdendir. Çünkü yamaç eğimi artıkça yamaçtaki kütleler daha kolay yer değiştirir. Yerşekillerinin daha sade ve eğimin az olduğu yerlerde heyelanın riskide azalmaktadır.
d) Toprak Yapısı: Arazilerdeki killi taş ve topraklar bol miktarda su emerek yumuşar. Toprakların gözenekli yapıda olması da tabakaların arasına suların sızmasına neden olur. Bu durumun görüldüğü yerlerde heyelanlar fazladır.
e) Beşeri Faktörler: Yol, tünel, baraj yapım çalışmaları, maden ocakları açma, inşaat malzemesi temin etmek için yamaçtan malzeme alınması yamaçların doğal dengesini bozarak heyelanlara neden olur.
f) Doğal Afetler: Deprem ve volkanizma sırasında ortaya çıkan sarsıntılar ile sel gibi doğal etkenler de heyelanı artırmaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk