sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Aşık Veysel Dostlar Beni Hatırlasın Şiiri Tahlili İncelemesi


Aşık Veysel Şatıroğlu’nun Dostlar Beni Hatırlasın Adlı Şiirinin Tahlili-Aşık Veysel Dostlar Beni Hatırlasın Şiiri Tahlili İncelemesi, ŞİİR TAHLİLLERİ, DOSTLAR BENİ HATIRLASIN ŞİİRİ TAHLİLİ, DOSTLAR BENİ HATIRLASIN ŞİİRİ İNCELEMESİ, 

Ben giderim adım kalır
Dostlar beni hatırlasın.
Düğün olur bayram gelir
Dostlar beni hatırlasın


Can kafeste durmaz uçar
Dünya bir han, konan göçer
Ay dolanır yıllar geçer
Dostlar beni hatırlasın

Can bedenden ayrılacak
Tütmez baca yanmaz ocak
Selam olsun kucak kucak
Dostlar beni hatırlasın

Ne gelsemdi, ne giderdim
Günden güne arttı derdim
Garip kalır yerim yurdum
Dostlar beni hatırlasın

Açar solar türlü çiçek
Kimler gülmüş kim gülecek
Murat yalan ölüm gerçek
Dostlar beni hatırlasın

Gün ikindi akşam olur
Gör ki başa neler gelir
Veysel gider adı kalır
Dostlar beni hatırlasın
Aşık Veysel ŞATIROĞLU


A. ŞİİRİN BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ


Ölçüsü: Aşık Veysel’in “Dostlar beni Hatırlasın” şiiri sekizli hece ölçüsüyle yazılmıştır.
Nazım Şekli: Aşık Tarzı Halk Edebiyatı nazım şekillerinden koşma nazım şekli ile yazılmıştır.
koşmanın ilk dörtlüğünde 1. ile 3., 2. ile 4. dizeler, kendi aralarında uyaklıdır. diğer dörtlüklerde, ilk üçer dize kendi aralarında, son dizeler, ilk dörtlüğün son dizesiyle uyaklıdır.
Nazım Birimi: dörtlüktür.
Birim Sayısı: Şiir altı dörtlükten oluşmaktadır.
Uyak düzeni: abab cccb dddb eeeb fffb gggb
Kafiye ve redifleri:
- kal- ır -ır redif, -l yarım kafiye
Dostlar beni hatırlasın. nakarat
-gel- ir
Dostlar beni hatırlasın nakarat




- uç- ar - ar redif, - ç yarım kafiye
-göç- er
-geç- er
Dostlar beni hatırlasın nakarat




-ayrıla-cak -cak zengin kafiye
-o-cak
- ku- cak
Dostlar beni hatırlasın nakarat




- gide-rdim -rdim zengin kafiye
- de- rdim
- yu- rdum
Dostlar beni hatırlasın nakarat




- çi- çek -çek zengin kafiye
- güle- cek
- ger- çek
Dostlar beni hatırlasın nakarat




- ol- ur -ur, ır redif: -l yarım kafiye
- gel- ir
- kal- ır
Dostlar beni hatırlasın nakarat


Söz sanatları:

İkinci kıtanın ilk mısraı olan can kafeste durmaz uçar da kapalı istiare kullanılmıştır. Veysel, benzeyen candan bahsederken, benzetilen kuştan bahsetmiyor.
Dünya bir han, konan göçer mısraında dünya hana benzetilmiş. Burada kullanılan sanatın adı teşbihtir çünkü teşbihte benzetilene de benzeyene de yer verilir.
Açar solar türlü çiçek mısraında ise çiçekle insan yaşamı arasında bir benzerlik kurulmuştur. Burada kullanılan sanat, açık istiaredir. Veysel, benzetilen çiçeği söylüyor ancak yaşamdan bahsetmiyor.
Açar solar türlü çiçek kelime grubunda tezat sanatı vardır. Aç, solmak sözcükleri burada zıt anlam ifade etmektedir.
“Ne gelsemdi, ne giderdim” gelmek ve gitmek sözcükleri arasında tezat sanatı vardır.
“Murat yalan ölüm gerçek” yalan ve gerçek sözcükleri arasında tezat sanatı var.
“Tütmez baca yanmaz ocak” mecaz- Mürsel(ad aktarması) sanatı var.


B. ŞİİRİN İÇERİK YÖNÜNDEN İNCELENMESİ


1.ANLAM AÇIKLAMASI
Halkla aydınlar arasında bir köprü kurmuş olan Veysel'in şiirleri konu bakımından epeyce zengin bir çeşitlilik göstermektedir. Yunus'un etkisi altında kalarak söylediği şiirlerinde halk kültürünün mayasına karışan yönleriyle tasavvuftan izler bulunur. Aşk şiirlerindeki deyişleriyle de Karacaoğlan'ı hatırlatır. Şiirlerinde yer yer yöresinin özellikleri de görülür.


Aşık ezgileri, güftenin mısralarında sayısıyla bağlantılıdır. Doldurma veya tekrar edilen kelimeler açık biçimde telaffuz edilmektedir. Ezgilerde belli motifler sık sık tekrarlanmakta, türkülerde sazın belli bir bölümü kullanılmaktadır. Türkülerde ani bitiş veya yavaşlayarak sona ulaşma büyük ölçüde sazı icra edenin arzusuna ve sanatına bağlıdır. Âşık ezgilerinde sol sesi ana ton olmakla beraber lâ ve mi seslerinin anases tonu olarak kullanıldığı örnekler vardır.
Âşık ezgileri, konuşma üslubunun ağır bastığı ezgiler ve ezgilerin ağız basıp konuşma üslubunun gerilediği iki gruptan oluşur. Konuşma üslubunun yaygın olarak benimsendiği örneklerde ezgi yavaşlar ve konuşma ritmine ayak uydurur. Ezgi çok kere güftenin arkasındadır, bu üslupta önemli olan sözlerin anlaşılması olduğu için ezgiden zaman zaman feragat edildiği olur. Sözlerden ziyade ezgilerin ağır bastığı tiplerde ise bir hece birden fazla nota ile seslendirilir, ezgilerin zenginlik kazandığı bu tipte işe güfteler bir ölçüde daha zor anlaşılır durumdadır

2. ŞİİRİN TEMASI Hayatın geçiciliği, hatırlanma arzusu.

3. METİN VE ZİHNİYET: Şiir cumhuriyet devri halk edebiyatının özelliklerini yansıtmaktadır. Aşık Veysel İçinde yaşadığı şartların zorluğunu bilen biridir. inaçn yönünden İslam dinine bağlı olan Aşık Veysel şiirde bu anlayışın bir yansıması olan dünya hayatının faniliğini dile getirmiştir.


4. ŞİİR VE GELENEK.
Şiir cumhuriyet Devri Halk edebiyatı şiir geleneğine göre oluşturulmuştur. Dili sade, halkın konuştuğu dildir. Yabancı kelime ve kavramlar kullanılmamış, günlük konuşma dili şiire yansıtılmıştır. Aşık tarzı halk edebiyatının şekil özellikleri kullanılmıştır.


5. DİL VE ANLATIM:
Aşık Veysel halk edebiyatı şairidir. Şiirlerinde sade, yabancı etkilerden uzak bir dil kullanmıştır. Akıcı bir dili vardır. Söz sanatlarına fazla yer vermemiş, genel olarak halk edebiyatında çok kullanılan, teşbih, istiare, tezat gibi sanatlara yer vermiştir. Şiirde coşkulu bir anlatım vardır.

6.METİN VE ŞAİR:

Aşık Veysel daha küçük yaşlarda çiçek hastalığına yakalanıp gözlerini kaybetmiştir. bu onun hayatını derinden etkilemiştir. buna rağmen hayata sıkı sıkı sarılan Aşık Veysel şiir yazmaya başlamış, duygularını, hayattan beklentilerini, hayattan ne anladığını şiir yoluyla dışa vurmuştur. Bu şiir de de Aşık Veysel Dünya görüşünü , hayat analyışını dile getirmektedir. ona göre önemli olan bu dünyadan giderken iyi bir namla gitmek, hayırla yad edilmektir.
C. ŞAİRİN HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ HAKKINDA BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZZZZ..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk