sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Aşk-ı Memnu Madam Bovary Karşılaştırması

Aşk-ı Memnu / Madam Bovary Karşılaştırması-Aşk-ı Memnu Madam Bovary Karşılaştırması, Madam Bovary VE Aşk-ı Memnu  Karşılaştırması, iki realist romanın karşılaştırılması, 

1. Halit Ziya’nın “yasak aşk” anlamına gelen Aşk-ı Memnu’su ve Gustave Flaubert’in Madam Bovary’si, bir kadının tutkuları etrafında şekillenmiş realist bir gözlemin ürünleridir.
2. Türk edebiyatının büyük ustalarından Halit Ziya Uşaklıgil Aşk-ı Memnu’da, kendisinden daha yaşlı bir adamla evlenen Bihter'in bir konakta yaşadığı büyük sıkıntı ve evlendiği adamın neredeyse kendine yaşıt kızının olumsuz tavırları sonucu genç bir adama âşık olmasını anlatıyor.
3. On dokuzuncu asrın başarılı örneklerinden birisiolan Madam Bovary'de ise, Emma Bovary'nin trajikhayat hikâyesi, tutkuları, ihtirasları ve gidip-gelişli"aşk"ları ele alınır.
4. Kadın hareketinin sesini yükselttiği İkinciMeşrutiyet döneminin edebiyat yapıtlarında kadın, bir "birey" olarak işlenmeye başlanmıştır. Aşk-ıMemnu, pek çok Osmanlı romanının tersine, kadınlara yüzeysel yaklaşmaz. Bihter'in evliliği veyasak aşkı arasında yaşadığı çelişkiler, kadıncinselliği gibi "tehlikeli" konuları da içine alacakşekilde işlenmiştir. Aşk-ı Memnu'da romantik aşk vecinsellik, evliliğin karşısında bir tehlike olarakdurmaktadır. Romanın sonunda, Bihter'in ölümüylehem bir romantik aşk hem de bir evlilik sona erer. Kadınların kamusal alanda hoş görülebilecek rahattavırları, onları özel alanın evlilik kurumu tarafındanbelirlenen ilkelerine ihanet noktasına getirecek birözgürlüğe kavuşturdukları noktada reddedilir.
5. Emma Bovary, okuduğu romanların etkisiyearistokrasiye ve burjuvaziye büyük hayranlık duyan, aristokrasinin bir parçası olmayı hayal eden ve bunaulaşmak için çabalayan, bu sınıfa giremese de enazından onlara yakın olmayı arzulayan bir kadındır.İçten yapılmış bir pazarlık değildir onunkisi; ama birüst sınıfa dâhil olabilmesinin tek yolunu o sınıftanerkeklerle birlikte olmakta bulmuştur. Emma’nınisteklerini karşılamaktan uzak biri olan Charles isekarısının hırsı nedeniyle felakete sürüklenir.
6. Eskiden "iffetsizlik" olarak algılanabilecek pek çokeylem, Aşk-ı Memnu'nun kadınları için gündelikhayatın parçası haline gelmiştir. Bu da o dönemzihniyetindeki hızlı değişimin ipuçlarını verir. Firdevs Hanım ile kızları Peyker ve Bihter,"hafifmeşreplik"leri hoş görülen kadınlardır. Bu"hafifmeşreplik”, "yasak aşk”a ve ardından bir"ihanet"e neden olduğu anda ise, bir ahlakî çöküntühavasına bürünmektedir.
7. Emma ise, doyumsuz bir kadındır. Çocuğuolmasa belki çocuk isteyecek, kocası kendisine sadık olmasa belki sadık bir koca isteyecek kadar… Bu nedenle ona sadece “ahlaksız” olarak bakmak yeterli olmayacaktır. Ondaki doyumsuzluk, yetinmezliktir denebilir.
8. Uşaklıgil, Aşk-ı Memnu’da olaylar arasındadüzenli bir sıra gözetmiştir ve kişilerin ruhiderinliklerine inmiştir.
9. Flaubert’in tasvirleri -yer yer okuyanı sıkacakkadar- uzundur. Olayların detaylı anlatımı, kişilerinhalleri, doğa tasvirleri çok canlıdır. Gerçekçiliğe olantutkusuyla Flaubert, roman kahramanlarının hiçbirine yakınlık duymadan yazmıştır metnini. Natüralizmin kurallarına uygun olarak, “bilimsel” biryaklaşımı vardır. Her karakteri ve her olayı titizlikleinceler, kişilerin ve olayların nedenlerini araştırır vebütün bunları mükemmel bir dille okuyucuya aktarır. Bu nedenle, kahramanları ile duygusal bağlarkurmaz, onları haklı çıkarmaya çalışmaz, araya giripbir yargılamada da bulunmaz.
10. Aşk-ı Memnu’nun ana kahramanları:
Bihter: Düzgün bir fiziğe sahip, güzel, erkeklerikolayca elde edebilen cazibeli bir kadındır. Annesinekarşı kin beslemektedir.
Adnan Bey: Bihter’in kocasıdır. Orta yaşlı, varlıklı, ikiçocuk babası, asil bir ailenin tek çocuğudur.
Nihal: Adnan Bey’in kızıdır. Zeki, güzel ve çalışkan bir kişiliğe sahiptir. Behlûl’e ilgi duymaktadır. Annesinin ölümü onu derinden etkilemiştir.
Behlûl: Adnan Bey’in yeğenidir. Kadınlara karşı özel bir ilgisi vardır. Bu onda bir zaafiyet haline gelmiştir.
11. Madam Bovary’deki ana kahramanlar:
Emma: Doyumsuz, elindekiyle yetinmeyen, daha fazlasını isteyen, zenginlik ve “asil”lik hayalleri kuran bir kadındır.
Charles: Mesleği olan hekimliği layıkıyla yapmaya çalışan, eşinin sadık bir kocası ve çocuğunun babasıdır. Hayattaki tek amacı iyi bir aile babası olmak ve mesleğinde yükselmektir.
Rodolphe: Günübirlik yaşayan, zengin; fakat gurursuz birisidir. Kadınlara karşı büyük bir zaafı vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk