sponsorlu reklam Admatic -sponsor

6.SINIF TÜRKÇE ÇALIŞMA KİTABI CEVAPLARI ÖĞÜN YAY SAYFA 74, 75, 76, 77,

6.SINIF ÖĞÜN YAYINLARI TÜRKÇE KİTAP CEVAPLARI, 6.SINIF TÜRKÇE DERS-ÇALIŞMA KİTABI CEVAPLARI ÖĞÜN YAYINLARI, 6.SINIF TÜRKÇE ÇALIŞMA KİTABI CEVAPLARI SAYFA 74 75 76 77, kaynak: turkceodevim.com LÜTFEN ZİYARET EDELİM

Gurbetten Mektup Var

6. sınıf Türkçe Öğün Yayınları çalışma kitabı, sayfa 74, 75, 76, 77, “Gurbetten Mektup Var”  metni etkinliklerinin cevap anahtarını aşağıda bulabilirsiniz.

gurbetten-mektup-var

1. ETKİNLİK

İnsanın kendi vatanı dışında yabancı bir ülkede bir müddet kalması, kendi vatanının değerini anlamasını sağlar. O memleketin kültürü, yaşayış biçimi, konuşulan dili, yiyecekleri kendi memleketinden farklı olduğu için alışması güçtür. Bu güçlük insanın kendi memleketine olan sevgisini arttırır.

2. ETKİNLİK

a.
küle ⇔ ülke
mabyar ⇔ bayram
ilae ⇔ aile
nekeleg ⇔ gelenek
eğrem ⇔ meğer
burteg ⇔ gurbet
rekayis ⇔ kasiyer
şimekleç ⇔ çelişmek
ruyt ⇔ yurt
b.
  • Bizim geleneklerimizde kapıya gelen misafir geri gönderilmez.
  • Eve gelince kasiyerin para üstünü yanlış verdiğini farkettim.
  • Bu bayram amcamlar Antalya’ya gidecekmiş.

3. ETKİNLİK

derinden: içten
Cümle: Arkadaşımın bana yalan söylemesi beni derinden üzdü.
alelacele: çabucak
Cümle: Konsere 10 dakika kaldığını farkedince alelacele giyinip evden fırladım.
sırf: yalnızca
Cümle: Kedi sırf onunla ilgileneyim diye kucağımdan ayrılmıyordu.

4. ETKİNLİK

Bu mektup örnektir.
Sevgili Babacığım,
Bugün Amerika’daki birinci ayımı doldurdum. Hani ben 7. sınıfa giderken “Eskici” adlı bir metin dinlemiştik. Arabistan’a halasının yanına gönderilen çocuk hiç kimseyle konuşmuyordu. Bir eskici gelmişti ve Türkçe konuştuğunu anlayınca onla uzun uzun konuşmaya başlamıştı. Eskici giderken de ağlamıştı. İşte ben de aynı bu durumdayım.
Baba, buraya okumak için geldiğimi biliyorum. Burası güzel bir memleket. Fakat henüz hiç arkadaşım olmadı. Hepsi İngilizce konuşuyor ve hiçbir şey anlamıyorum. Bu yüzden kimseyle konuşmak istemiyorum. Tamam az çok İngilizce biliyorum ama ya şaşırırsam? Ya yanlış bir şey söylersem? Beni ayıplarlar ya da yanlış anladıkları için başıma kötü bir şey gelir diye çok korkuyorum.  Derdimi anlatamıyorum, uzun uzun konuşacak kimsem yok. Gülüp eğlenemiyorum. 
Geçenlerde televizyonu kurcalarken bir Türk kanalına denk geldim. Oradaki haber spikeriyle, beni duymadığını bile bile Türkçe konuştum. Yayın bir anda kesilince inanır mısın hüngür hüngür ağladım. Bir daha Türkçe konuşacak birini bulamayacakmışım gibi geldi. Yayın tekrar gelsin istiyordum.
Babacığım, memeleketten uzak kalmak çok kötü bir şey. Yabancı dil, yabancı bir kültür, bize yabancı gelen davranışlar… Bunlara nasıl alışacağım bilmiyorum.
Hoşçakal…

5. ETKİNLİK

Bu etkinliği yazdığınız metne göre kendiniz cevaplayabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

a.
Okulda (ismin bulunma hali) son günümdü. Babam (ismin yalın hali) beni, arkadaşımla kavga ettiğim için başka bir okula(ismin yaklaşma-yönelme hali) yazdıracaktı. Fakat ben kavga etmemiştim. Top oynarken yanlışlıkla dizim arkadaşımın(ismin ilgi hali) gözüne  çarpmıştı. Arkadaşımın gözü (ismin belirtme hali) morarmıştı ve annesine onu benim dövdüğümü söylemişti. Bu büyük bir iftiraydı. Diğer arkadaşlarımın da şahitliğine rağmen, babam bana inanmamış, beni azarlamıştı. Şimdi ise, bu iftira yüzünden okulumdan (ismin ayrılma hali), arkadaşlarımdan ayrılmak zorundaydım.
b.
  • Okulda (ismin bulunma hali)
  • Babam (ismin yalın hali)
  • okula (ismin yaklaşma-yönelme hali)
  • arkadaşımın (ismin ilgi hali)
  • gözü (ismin belirtme hali)
  • okulumdan (ismin ayrılma hali)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk