sponsorlu reklam Admatic -sponsor

BARIŞ MANÇO'NUN BİLİNMEYEN YÖNLERİ-BİLİNMEYENLERİ






BARIŞ MANÇO'NUN BİLİNMEYEN YÖNLERİ-BİLİNMEYENLERİ, BARIŞ MANÇO'NUN BİLİNMEYEN YÖNLERİ, BARIŞ MANÇO KİMDİR BİLİNMEYENLERİ, BARIŞ MANÇO HAKKINDA BİLGİ, 



KAYNAK:http://onedio.com/
Bu galeri herhangi bir yerden alıntı yapılarak hazırlanmamıştır.

1. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Bestelerini "genel anlamda" yollarda yapan Barış Manço, "Yollar bana besteyi veriyor, sonra sözlerini yazıyorum" demiştir. Bazen bir otobüste aklıma gelir, bazen Belçika yollarında dolaşırken diye ifade etmiştir.

2. Hiç para taşımazdı

Hiç para taşımazdı
İlk kez Halit Kıvanç tarafından dile getirilen ve Hürriyet gazetesinin ödül töreninde dillenen bu olay, "Barış yanında para taşımaz bilirim, akıllı çocuktur barış" diye halit kıvanç tarafından bizlere aktarılmıştır.

3. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Uzun yıllar beraber çalıştığı ERKMEN SAĞLAM'ın vefatının onuncu yılında isimli anma programında dile getirdiği, "7'den77'ye programını barış 70lerde hazırlayıp bana vermişti, ancak trt o dönem dışardan yapım almadığı için yıllar sonra ancak başlayabildi" demiştir.
(Programın başlaması 1988i bulmuştu.)

4. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
2023 eseri ile başlayan üçleme, 2024 ve 2025le devam etmiştir. 2024 eseri "yeni bir gün" albümünde, 2025 yani yolculuğun sonu bestesi, Gülpembe ve Dönence ile meşhur, "sözüm meclisten dışarı" albümünde yer almıştır.
Yolculukların temalarına göz atarsak, ileriye dönük yapılan bu besteler için barış manço şöyle bir ifade kullanmıştır;
""80 yaşındayken elimde bastonum, belki kolumda Doğukan, onun yardımıyla
çıkarım sahneye ve senfoni orkestrasına 2023 çaldırmak en büyük
ideallerimden birisi olarak gerek" demiştir. (wikipedi-Barış Manço sayfasına geçtiğimiz ay eklemiştim)
2023 cumhuriyet'in yüzüncü yılı şerefine bestelenmiş, 2024 ve 2025 daha çok uzayçağına bianen hazırlanmıştır.

5. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Uzun saçları ve yüzükleri sebebiyle kendisine "sen iyi türkçe konuşan bir gavursun" diyenlere bile öfkelenmemiş, Kütahya konserinde aracına dinamitli saldırı düzenlenince, Cahit Berkay'ın ifadesine göre çok üzülmüş ve çokta sinirlenmiştir. "Barış'ı ilk kez öyle görmüştüm" demiştir.
"hey koca topçu" eserini sürekli istek yapanlara ise, sol yumruğunu havaya kaldırarak protesto etmiştir. Yine ilerleyen yıllarda "katip arzuhalim" isimli eseri yorumlayarak, "tarih önünde çocuklarımız bizi kınamasın" demiştir.

6. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
En önemli açıklamarından birisi,
"Ayrıca sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. Ben öldükten sonra
torunlarım ansiklopedilerde Barış Manço'yu "sanatçı" diye okurlarsa,
galiba sanatçı olduğum da tescil edilmiş olacak. Geleceğe ne
bıraktığınız önemli. Yoksa insan yaşarken kendi kendine "Ben sanatçıyım"
dememeli. "

7. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Barış Manço gerçek anlamda bir koleksiyoner olmakla beraber, antika eşyalara duyduğu ilginin yanı sıra, dergi ve gazete arşivleriyle de bilinmektedir.

8. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Dünya turunda beraber çalıştığı kameraman arkadaşı ERKAN UMUT'un ifadesine göre, Afrika ziyaretleri sırasında büyü işi ile uğraşan bir adamın olduğu bilgileri kendilerine gelmiştir.
Manço, bu adamla roportaj yapmak istediğini söylemiş ve büyü yapılan alana girmiştir. Ancak içerideki ölü hayvan bedenleri ve olumsuz koşullar sebebiyle ekibin çoğu dışarı çıkmış ve büyücü Barış Manço'ya , "yakında evinde ölüm olacak" demiştir.
Bu ifadeyi İstanbul'a dönüp çevirttiklerinde, Manço'nun moralinin çok bozulduğunu dile getiren ERKAN UMUT, bu olayın yaşanmasından dolayı duyduğu üzüntüyü her seferinde dile getirmektedir. Ancak adamın akli dengesinin yerinde olmadığını ve her aklına geleni söylediğini dile getirerek, "olur mu canım öyle şey" diye Manço'yu telkin ettiklerini anlatmıştır.

9. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Şarkılarının hemen hepsinde ölüm geçen Barış Manço'ya, "Bu kadar hayat dolu olmanıza rağmen bütün şarkılarınızda ölüm geçiyor" sorusuna, "ölüm yaşam uykusundan uyanmaktır" diye yanıt vermiştir.

10. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Mizahi kişiliğiyle bilinen Barış Manço, kendi ifadesiyle, 7 den 77'ye herkesle anlaşabilen, herkesin sevdiği bir insan olabilmeyi başarmıştır.
Babası tarafından (MUHITTIN KOCATAS)  aktarılan bir anıya göre, Barış bir yoğun çalışma temposunun ardından aynanın karşısına geçmiş, kendisi ile özdeşleşen el figürlerini seyrederken, "napıyorsun barış" sorusuna, "mimiklerimi kontrol ediyorum" demiştir. Çünkü ertesi gün, işitme engelli çocukları ziyaret edecektir...
yine babası tarafından aktarılan bir anısında, Barış ile çalışan kişilerin, "Barış Manço'ya nerede yemek yedirelim, nereden ne yer bilemedik, lüks yere götüreceğiz" diyerek kendisine gelen görevlilere, "siz nereden yiyorsanız Barış'ı oraya götürün" demiştir. "ama biz köfte ekmek yiyoruz" diye cevap veren görevliye, "tamam Barış'ı oraya götürün" demiştir.
Birkaç gün sonra görevli, "valla Barış öylesine mutlu oldu ki, hiç gocunmadı bizimle beraber köfte ekmek yedi, nice sanatçılar geliyor ne yemek vereceğimizi şaşırıyoruz" demiş, babası MUHITTIN KOCATAS bu anıları paylaşmıştır.

11. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Halkın sevgilisi Barış Manço, eşi Lale Manço tarafından aktarılan bir anısında şöyle yer alıyor..
"Gömleği ütüsüz diyelim ki, "kuşum ütü nerede?" der ve gömleğini kendisi ütülerdi. Hiçbir zaman, gömleğim neden ütülü değil tarzı birisi olmadı.

12. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Yaşamı boyunca kimseye borcu olmadığını dile getiren ailesi, vefatından sonra mallarına gelen hacizlerden dolayı çok üzgün olduklarını dile getirmekteler. Dönemin başbakanı'na ve Cumhurbaşkanı'na mektuplar yazan ailesi hiç yanıt alamamıştır.
Mevcudiyette, Manço Köşk'ün sahibi Halk Bankası, binanın işletmesi Kadıköy Belediyesi ve içeriğinde sergilenen eşyalar ailenin olduğundan, Moda'da bulunan "Barış Manço Evi" bir müze sınıfında değildir. Müze olabilmesi için bütün haklarının tek bir noktada toplu olması gerekir.
Doğukan Manço, bir gün bu evi geri alacağını söylemiştir.
Evde sergilenen ödüller eşyalar ve fotoğraflar ziyaretçilerini beklemektedir.

13. 

Barış Manço Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
Son sözlerimi ekleyerek bu galeriyi bitirmek istiyorum değerli dostlar. Zira yazmak hiç kolay değil, duygulanmamak elde değil..
1998'de programı "reyting" sebebiyle yayından kaldırılan Barış Manço'nun TRT'ye kırgınlığı büyüktür. Zira, o dönem patlayan pop kültürünün etkisiyle ve özel kanalların çoğalmasıyla, "programının eskisi kadar reyting getirmemesi" sebebiyle finalini yaparak televizyondan çekilmiştir.
Milliyet gazetesi'nde, 1993'de yazmaya başlayan Barış Manço, programıyla alakalı şöyle bir şey yazmıştır;
"ben gidiyorum diye ıspanak yememek, dişlerinizi fırçalamamak yok. Kalbim sizlerle beraber çocuklar!" yazmıştır. Ayrıca bu yazının başlığı, "MÜSADENİZLE ÇOCUKLAR!" olmuştur.
(Milliyet gazete arşivinden  alıntı yapılamıyor, yoksa yazma sevgisiyle ilgili çok güzel anılarını paylaşmıştı, buraya eklemeyi isterdim)
Yaşamı boyunca parayı sevmeyen, samimiyeti, sevgisi ilgi ve alakasıyla gönüllerimizde taht kuran "çocuk kalpli" adam, 1991 yılında devlet sanatçısı ünvanı almış, onursal doktora sahibi, başka ülkelerin ona verdiği vatandaşlık hakkı, Belçika ve Fransa'dan aldığı ödüller, Japonya'dan aldığı ödüller, hepsi değil ama bir kısmı Barış Manço Evi'nde sergilenmektedir.
Unutmadan eklemeyi çok isterim. "albümleriniz Japonya'da çok satıyor" denilince, "ülkemde yarım milyonu geçse çok mutlu olurum" diye bir ifade kullanmıştır ki çok önemli bir ifadedir bu.
barış manço doğum günü ile ilgili görsel sonucu"Japonya'da albümünüz kaç para?" sorusuna, "çok para çok söylenmez" diyerek öylesine duygulandırmıştır ki bizleri... Bu denli bir mütevazilik..
Son olarak, "Müge anlı'"nın sorusu üzerine, "hayır evimin müze olmasını istemem, biz burada yaşıyoruz, çocuklarımızda burada yaşasın, daha gelinler gelecek, gelin istiyorum ben, Allah bize ömür versin" demiştir.
Kendisinin en büyük fotoğraf arşivi, uzun yıllar çalışma arkadaşı olan "ERKMEN SAĞLAM" da dır. Yakın zamanda fotoğraf sergisi açmış ve hiç bilinmeyen fotoğraflarını bizlere göstermiştir.
Yaptırdığı okul, (Barış Manço ilkokulu) İstanbul'un Tuzla semtinde yer almaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk