sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Ülkemizdeki dağların genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedenini araştırınız?

Ülkemizdeki dağların genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedenini araştırınız?-Ülkemizdeki dağların genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedeni, ANADOLUDAKİ dağların genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedeni, 
Anadolu’daki dağların genelde doğu batı doğrultusunda uzanmasının nedeni nedir konusunda sizlere kısaca bilgi vereceğiz.
Ülkemiz genel olarak engebeli olsa da İç Anadolu bölgesi gibi düz olan bölgelerimiz de vardır. Anadolu bölgesinde dağlar genellikle doğu-batı yönünde sıralanmıştır. Peki bunun nedeni nedir?
Ülkemizde dağlar genellikle doğu batı doğrultusunda uzanır. Bunun sebebi kuzey ve güney yönlü bir sıkıştırmadır. Fakat karaya göre denizin bulunacağı yön değişebileceğinden dolayı dağların denize uzanış doğrultuları farklılık gösterebilmektedir.
Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde dağlar doğu batı şeklinde uzanmaktadır ancak dağlara paralel uzanırlar. Ege bölgesinde de dağlar doğu batı şeklinde uzanırlar ancak Ege bölgesinde dağlar denize dik uzanmaktadır.
Türkiye’deki dağların uzanış yönü hakkında doğu batı doğrultusunda uzanır diyebiliriz. Fakat eğer dağların denize uzanışı söz konusu olursa; dağlar, kuzeyde ve güneyde denize paralel, batıda ise dağar denize diktir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk