sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 29

   12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023, 12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları  üzerine bir paylaşım yazacağız. 


CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 



.
.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 29

Yazarın Biyografisi

Halit Dursunoğlu (1969-)

Erzurum’da doğdu. ilköğrenimini Bayburt’ta, ortaöğrenimini Erzurum’da tamamladı. 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünü bitirdi. 1996’da yüksek lisans, 2002’de doktora eğitimini tamamladı. Bir yıl Türkçe öğretmenliği yaptı. 1995-2002 yıllarında araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2002 yılında yardımcı doçent, 2011’de doçent, 2016’da profesör oldu. Başta Atatürk Üniversitesi olmak üzere Erzurum Teknik Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitelerinde Türk Dili, Türkiye Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Türk Dili Tarihi, Türkçe Öğretimi, ilk Okuma Yazma Öğretimi, Eski Türk Edebiyatı, Sözlü ve Yazılı Anlatım, iletişim, Fonetik ve Diksiyon, Etkili iletişim ve Konuşma dersleri verdi. Hâlen Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Dil Bilgisi

1. Aşağıdaki metinde yay ayraçla belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

  • Cevap:

Konfüçyüs’e sordular( : ) ( “ )Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız yapacağınız ilk iş ne olurdu( ? ) ( “) Büyük filozof şöyle cevap verdi( : ) ( “ )Hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle işe başlardım( . ) Şöyle ki( : ) Dil kusurlu olursa sözcükler düşünceyi iyi anlatamaz( . ) Düşünce iyi anlatılmazsa yapılması gereken şeyler doğru yapılamaz. Ödevler gereği gibi yapılmazsa töre ve kültür bozulur( . ) Töre ve kültür bozulursa adalet yanlış yola sapar( . ) Adalet yoldan çıkarsa şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını( , ) işin nereye varacağını bilemez( ; ) işte bunun içindir ki dil( , ) çok önemlidir( . ) ( “ )

2. Okuduğunuz metinden gerçek, mecaz ve terim anlamlı kelimelere örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri aşağıda belirtilen yerlere yazınız.

Gerçek Anlam

  • Cevap: sordular, kültür, adalet, iş, dil

Mecaz Anlam

  • Cevap: yanlış yola sapmak, dili gözden geçirmek

Terim Anlam

  • Cevap: dil, adalet, töre, kültür, ödev

3. Aşağıdaki metinlerde bulunan altı çizili sözcük veya sözcük gruplarının anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Sözlüklerden yararlanarak tahminlerinizi doğrulayınız.

  • Cevap:

a. Kapı aniden açılır ve Burak; kızarmış yüzü, fal taşı gibi açılmış gözleriyle içeri dalar. Annesine çok önemli, çok heyecanlı bir şey söyleyeceği açıktır.

 fal taşı gibi açılmış tahminin: Şaşkınlıktan çok hayretlere düşmüş gibi olmak

 fal taşı gibi açılmış sözlük anlamı: Birden bire şaşkınlık öfke nedeni ile gözlerinin çok açılması.

b. Pek çok anne ve babanın, çocuklarının gelişimi konusunda kuruntulara kapılıp olayı büyüterek bir belirtiyi kalıp hâline getirdikleri görülür. Dilsel gelişiminin bu doğal dönemi sorun hâline getirilirse akıcı olmayan konuşma kekelemeye dönüşebilir.

 kuruntulara kapılıp tahminin: Bazı boş evhamlara, şüphelere düşmek

 kuruntulara kapılıp sözlük anlamı: (üçüncü tekil şahıs geniş zaman çekimi kuruntuya kapılır). Boş yere tasalanmak.

c. Her köklü dil gibi Türk dilinin de bir tarihi ve bu tarih içinde bir gelişme, dallanıp budaklanma seyri vardır. Bu seyrin türlü safhaları ile açık bir şekilde resmedilmesi, konunun sağlıklı olarak öğrenim ve öğretimi açısından önemlidir.

 dallanıp budaklanma tahminin: Gittikçe daha da karmaşık hale gelme.

 dallanıp budaklanma sözlük anlamı: Bir iş, bir sorun, büyüyerek karışık duruma gelmek (getirilmek).

.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-29

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk