sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 217 Öğün Yayınları

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 217
.
.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 217 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz mektubun, edebî mektup olduğunu gösteren özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mektubun içeriğine baktığımızda edebi bir dille yazıldığını görebiliriz. Bunun yanında içeriği de edebiyat ile ilgilidir. Ayrıca iki yazarın araştırmacının aralarındaki diyalogları da bizlere vermesinden ötürü edebi mektup örneği olduğunu söyleyebiliriz.

2. Okuduğunuz mektubun giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini saptayınız.

  • Cevap: Mektubun giriş kısmı: “Kardeşim Kaplan,” kısmıdır. Gelişme kısmı ise: ” “Mest kendi güler altındaki rahş oynardı” mısraı tek başına kafiyesiz de güzeldir. Ben kafiyesi zayıf
    yüzlerce mısra tanırım ki güzeldir. Fakat onların anladıkları kafiye bende yoktur. Merhum Cenap’ın dediği gibi, baston sapı gibi mısradan ayrı kafiye. Hülâsa kendi zaviyelerine göre haklıdırlar. Fakat ben onların haklarından bir şey anlamadım.” kısmıdır. Sonuç kısmı ise: “Çok yorgunum. Başımda bir de “Erzurum” yazısı var. Behice’ye çok selam ve dostluklar. Senin de gözlerinden öperim kardeşim.” kısmıdır.

3. Mektuptan, yazarın sanat görüşleriyle ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: “Ben kafiyesi zayıf yüzlerce mısra tanırım ki güzeldir. Fakat onların anladıkları kafiye bende yoktur.” kısımları ile Hakikat şu ki, ben kafiyeye bağlıyım. Yani bir ses müşabehetini
    mısraın sonunda lüzumlu görüyorum. Ayrıca kafiyenin ve şekl-i kafiyenin şiirde yeri olduğuna inanırım. Tedaiyi açar.” kısımları yazarın kendi görüşlerini aktardığı kısımlardır.

4. Tanpınar’ın mektubunda ortaya konan bilgi, tespit ve yorumları; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Anlatılanlar tutarlıdır ancak kanıtlanabilir değildir çünkü objektif yorumlar ve beğeniler üzerine kurulmuştur. Doğruluk kısmında ise yazarın kaleminden aktarıldığı için gerçekliğine inanmamızı gerektiren bir yapıdadır.

5. Edebî mektupların özel mektuplarla benzerliğinden yola çıkarak okuduğunuz mektubu, bu yönden değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu mektup samimi dili, iki dostun arasında gidip gelmesi bakımından özel ama konu itibariyle edebi bir metin olduğu için de edebi mektup özelliğini taşıyan bir mektuptur.

6. Tanpınar’ın mektubundan hareketle yazarın edebiyat anlayışı hakkında ne söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yazar şiirde özellikle dize sonunda kafiye olmasını savunmaktadır. Gerçi okuduğu sonunda kafiye olmayan tek dizeler bile bazen ona muhteşem gelse de o yine de dize sonlarındaki kafiyenin elzem yan, gerekli olduğunu düşünür.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk