YAZILI SORULARI

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 199 Öğün Yayınları

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 199
.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Öğün Yayınları

Biyografik eserlere örnek olarak Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam, İkinci Adam; Muzaffer Uyguner’in Sait Faik Abasıyanık; Asım Bezirci’nin Orhan Veli, Sabahattin Ali; İlhan Geçer’in Cahit Sıtkı Tarancı; Mithat Cemal Kuntay’ın Namık Kemal; Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Atatürk adlı eserleri verilebilir.
İngiliz edebiyatında William Roper’ın (Vilyım Rupır) Sir Thomas Moore’un (Tomas Mur) Hayatı, Avusturya edebiyatında Stefan Zweig’in (Stefan Zıvek) Üç Büyük Usta tanınmış biyografi örnekleridir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Orhan Veli’nin çocukluğu nasıl bir çevrede geçmiştir? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Orhan Veli’nin çocukluğu İstanbul’da Beykoz ile Beşiktaş ve Cihangir’de geçer. Mütareke sırasında Beşiktaş’ta Akaretler’deki ilkokulun ana sınıfına girer. Bir yıl sonra buradan alınarak Galatasaray Lisesi’ne yatılı verilir. İlk yıl sınıfın birincisi olur. Fransızcaya büyük bir ilgi duyar. Öğretmenlerinden sık sık “bon point” (aferin) alır. Derslerinin yanı sıra spora da düşkünlük gösterir. Annesi ona bir forma ile dizlik, top ve ayakkabı alır. Tatil günleri evlerinin karşısındaki arsada kardeşi Adnan Veli ve arkadaşı Halim Şefik’le bol bol ayaktopu oynar

2. Orhan Veli’nin edebiyata merakı ne zaman başlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyat merakı ilkokulda başlar, gittikçe artar. Çocuk Dünyası dergisinde bir hikâyesi basılır. Okul öğretmeni Sedat Bey, yeteneğini sezerek ona ilgi ve yol gösterir.

3. Orhan Veli lise yıllarında hangi sanata ilgi duymuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Lisede okurken oyun çalışmalarına da katılır. Onda öteden beri bir tiyatro merakı vardır. Beykoz’a gelen tiyatro topluluklarının hiçbirini kaçırmaz. Küçüklüğünde yazdığı bazı oyunları evlerinin bahçesinde kardeşi ve arkadaşlarıyla oynamıştır.

4. Metinde biyografi türünün hangi özellikleri vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar hakkında çocukluğundan başlanarak kronolojik bilgi verilmektedir. Bunun yanında çocukluğu okuduğu okullar yorum yapılmadan nesnel bir dille aktarılmaktadır. Bir de özellikle şairin hayatına dokunmuş kimselerden bahsedildiği kısımlar biyografi türünün özelliği olarak karşımıza çıkar.

5. Metinde ortaya konulan bilgileri tutarlılık ve gerçeklik açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Ortaya konulan bilgiler kaynaklardan faydalanıldığı için tutarlı ve gerçekçidir.

6. Metinde hangi anlatım biçiminin ağır bastığını belirtiniz.

  • Cevap: Metinde özellikle okura bilgi vermek amaçlandığından açıklama anlatım biçiminin ağır bastığını söyleyebiliriz.

7. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri bularak yazarın konuya yaklaşımını yorumlayınız.

  • Cevap:

Açık ileti: Orhan Veli’nin hayat hikayesinden kesitler sunulmaktadır.

Örtük ileti: Bir şair hakkında bir kısa biyografi nasıl yazılır örneklendirilmiştir.

8. Metinde yazarın anlatım tutumunu değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde yazar nesnel bir bakış açısıyla metnini yazmıştır. Çünkü amacı okura net bilgiler sunmaktır. Kendi görüşlerini aktarırsa metnin inandırıcılığı azalacaktır.

9. Okuduğunuz metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Metnin konusu Orhan Veli’nin yaşam öyküsünden kısa kesitler sunmak, amacı okura bilgi vermek, hedef kitlesi ise şiire edebiyata meraklı herkestir.

10. Okuduğunuz metindeki anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Okuduğumuz metinde açıklama ve öyküleme gibi anlatım biçimleri kullanılırken anlatım teknikleri olarak sayısal verilerden yararlanılmış, örneklendirme ve tanık göstermeden faydalanılmıştır.

11. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.

  • Cevap: Okuduğum metin ilgimi çekti çünkü bir şair hakkında bana kısa da olsa onu tanıyacağım kadar bilgi sunmaktadır.

1. Etkinlik

Okuduğunuz metinde yazar, Orhan Veli hakkında hangi bilgilere yer vermiştir? Metinde yazar, bilgileri nesnel bir tutumla mı yoksa öznel bir tutumla mı aktarmıştır? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Şairin nerede doğduğu, okuduğu okullar, yetiştiği muhit, okulda iken ilgi duyduğu sanatlardan bahsedilmiştir. Bu bilgiler bizlere nesnel bir dille çok yorum katılmadan sunulmaktadır.
.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 199 Öğün Yayınları "

Back To Top -->