Kitap Cevapları, Yazılı Soruları, YKS Konu Anlatımları, TYT Türkçe Konu Anlatımı ve Denemeleri, AYT Edebiyat Konu Anlatımı ve Denemeleri

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 183 Öğün Yayınları

sponsorlu bağlantı ->

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 183
.
.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları Öğün Yayınları

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Ahmet Kutsi Tecer’in 3 perdelik dram türündeki Satılık Ev adlı oyunu özellikle roman türünde sıkça işlenen “yanlış Batılılaşma” konusunun ele alındığı ilk tiyatro eserlerinden biridir. Yazar, Türk toplum hayatında modernleşme sürecinin doğurduğu değerler çatışmasını ve uyumsuzlukları çarpıcı bir biçimde ortaya koymaktadır.
Dram: Hayatı olduğu gibi acıklı ve gülünç yönleriyle ortaya koyan, bir başka deyişle trajedi ve komediyi bir araya getiren tiyatro çeşidine denir.
Dram, trajedinin sıkı kurallarına, hayatın sadece acıklı yönlerini konu edinmesine ve komedinin sadece komik olayları ele almasına tepki olarak doğmuştur.
Dram türünün teorik şekillenmesi Victor Hugo’ya (Viktor Hügo) aittir. O, Cromwell (Kıromvıl) adlı eserinin ön sözünde dram türünün ilkelerini belirtmiştir.
Dramda konular, günlük hayattan ve tarihten alınabilir. Kişiler, toplumun her kesiminden seçilebilir. Çirkin olaylar sahnede gösterilir. Nazım ve nesir bir arada olabilir. Perde, zaman, sahne sınırlandırması olmaz.
Üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
Fransız edebiyatından Victor Hugo, İngiliz edebiyatından Shakespeare (Şekspir), Alman edebiyatından Goethe (Göthe) ve Schiller (Şiler) en ünlü dram yazarlarındandır.
Türk edebiyatında ise Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Recaizade Mahmut Ekrem dram türünde eser veren sanatçılarımızdandır.
Dram türünün gelişmesine katkıda bulunan edebî akım, romantizmdir. Romantikler, “Sanat, toplum içindir.” ilkesini benimseyerek eserlerinde iyiden ve güzelden yana olmuşlardır. Yine, üç birlik kuralına bağlı kalmayan romantizm akımının temsilcileri, dram türünü bu akıma uygun şekilde yazmışlardır.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Selma’nın Orhan’a karşı söylediği sözlerden yola çıkarak onun kişiliği hakkında neler söyleyebilirsiniz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kendi işi görülsün diye arkadaşlıklar kuran, kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen, aktör olmayı isteyen, zengin arkadaşlarını kendine denk görüp emekçi gençlere yukardan bakan biridir.

2. Fatin Kaya’nın yaşadığı hastalık ve maddi zorluklar karşısında ailesi hangi tür çareleri aramıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yukarı kata kiracı almaya çalışırlar. Eski tanıdık bir avukata danışmayı yardım istemeyi düşünürler.

3. Selim Perçin, Ferhunde Kaya ile aralarında geçen diyalogda evin satışını önlemek için nasıl bir çare önermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Evin iki hissesi vardır. Ferhunde Hanım kendi hissesini ipotek ettirecek oradan gelen parayla da evin satılması biraz geciktirilebilecektir.

4. Fatin Kaya kendine geldikten sonra doktoruna nasıl tepki vermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kendisine bakıldığı, bütün hizmetleri görüldüğü için çok müteşekkir kalmıştır. İnsani bir tepki vermiş minnet duygularını sunmuştur.

5. Satılık Ev metnindeki çatışma nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Eskiden durumları iyi olan bir ailenin durumları kötüleşince dostlarının bir bir çekilmesi, yaşadıkları bu darboğazdan kurtulma çabaları temel çatışmaları oluşturmaktadır.

6. Sizce Orhan, öz denetim (davranışlarını kontrol etme) sağlama konusunda başarılı mıdır? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır değildir. Çünkü hep başkalarına özenmekte kendisini olmadığı yerlerde mevkilerde görmektedir. Çalışmamakta kendi ayakları üzerinde duramamaktadır.

7. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri tespit ediniz.

  • Cevap:

Açık İleti: Ferhunde Hanımların eşinin hastalığından sonra zor durumda kalmaları ve bu durumdan kurtuluş çareleri aramaları

Örtük İleti: İnsanlar zora girdiler mi etraflarındaki dostları sağlam değilse onları yalnız bırakırlar.

8. Metinle ilgili eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğeninizi metne dayandırarak metni yorumlayınız.

  • Cevap: Metni beğendim. Çünkü evrensel temaları yerel bir konu ve aile üzerinden başarılı bir şekilde işleyebilmektedir.

9. Okuduğunuz metnin yazarın ünlü eserlerinden birisi olduğunu dikkate alarak yazarın biyografisinden hareketle yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz. Metnin yazarın tanınmasına katkısını belirtiniz.

  • Cevap: Yazar o günlerde çokça yaşanan insanların yükselmek için siyaseti alet etmeleri ve zor durumda kalan insanların dostlarından yardım görememeleri gibi gerçekleri toplumsal çürümeleri başarılı bir şekilde işlemektedir.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

sponsorlu bağlantı ->

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
2 Komentar untuk "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 183 Öğün Yayınları"

Back To Top -->