Kitap Cevapları, Yazılı Soruları, YKS Konu Anlatımları, TYT Türkçe Konu Anlatımı ve Denemeleri, AYT Edebiyat Konu Anlatımı ve Denemeleri

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 174 Öğün Yayınları

sponsorlu bağlantı ->

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 
Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)
.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 174
.
.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sizce X. tabloda gençler arasında genel kültür, sanat ve tarih yarışmasıyla ilgili diyalogda eleştirilen konu nedir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Asıl sorun olarak sanata, tarihe, kültüre gereken önemi gösteriyor muyuz, yoksa biraz abur cubur, ıvır zıvır magazin bilgileriyle mi yetiniyoruz denilerek dönemin sanata ve bilgiye bakış açısı eleştirilmektedir.

2. XII. tabloda oyuncular hangi konuyu ele alıyorlar? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Günün her saati çok çalışan ev kadınının işsiz olarak kaydedilmesi ve evde yaptığı verdiği emeklerin ne yazık ki işten sayılmaması konusu ele alınmaktadır.

3. XIII. tabloda yer alan gülünç sözcükleri bulunuz. Bu sözcüklerin izleyiciyi nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Suvanyör, Bu ne müthiş Türk!  kelime ve ifadeleri izleyicinin ilgisini çeker. Meraklandırır aynı zamanda güldürür de.

4. XIV. tabloda oyuncular her sorunun çözümü olarak hangi duyguyu ifade etmişlerdir?

  • Cevap: Sevgi kelimesini çok sık kullanmışlar ve her sorunun çözümü için şu formülü vermişlerdir: Aramızda dialogu kesmeyelim ve Yunus Emre’nin dediği gibi “Sevelim-Sevilelim”.

5. Ah Şu Gençler tiyatro metnindeki dramatik örgüyü belirleyiniz.

  • Cevap:  Çalışmak istemeyen adamın kendine uygun iş görüşmesine gitmesi ve sonucunun isteğine uygun olmaması. Ev hanımının evde yaptığı işlerin işten sayılmaması, bilgi yarışmasında gençlerin bilerek saçma cevaplar vermeleri.

6. Ah Şu Gençler oyunundan yola çıkarak tiyatro metinlerindeki mekân ve zamanın nasıl ele alındığını açıklayınız.

  • Cevap: Anlatının kronolojik olmadığı, geçmişe  (flashback), geleceğe (flashforward) ya da şimdiki zamana ait sahnelerin harmanlanıp, hikâyenin lineer bir şekilde işlenmediği anlatıya, doğrusal olmayan anlatı denmektedir. Günümüzde en çok bu zaman kullanılmaktadır tiyatroda.

7. Bu oyun sizce hangi tür komediye girer? Nedenlerini belirtiniz.

  • Cevap: Ah Şu Gençler oyunu kabare türü müzikli oyun türüne girer. Çünkü hem müziklidir. Hem de abartmaya dayanan güldürü unsurları sunulur izleyiciye.

8. Metindeki çatışmayı tespit ediniz.

  • Cevap: Geçmiş kültürün kalıp değerleriyle günümüz gençlerinin değerlerinin uyuşmaması ve gençlerin çok fazla anlaşılmaması üzerinden çatışma kurgulanmaktadır.

9. Okuduğunuz metnin yazarın ünlü eserlerinden birisi olduğunu dikkate alarak yazarın biyografisinden hareketle yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz. Metnin yazarın tanınmasına katkısını belirtiniz.

  • Cevap: Yazarın kişisel tarihi ve durduğu yer aslında bu oyunun yazılışını da etkilemektedir. Yazar topluma yönelttiği aynasından yansıyan gençlerin yaşadıkları kuşak çatışmaları sorunlarını çok başarılı bir şekilde işleyebilmektedir.

10. Okuduğunuz metinde yazar, okuru etkiyebilmek için hangi anlatım şeklini benimsemiştir? Metinden hareketle çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Mizah türünü benimsemiştir. Güldürü unsurunu çokça kullanır. Çoğu zaman kelimelerin gülünç yanlış anlamadan kaynaklı bozuma uğratıldıklarını görürüz. Bu da izleyiciyi güldürmek için bilerek uygulanan bir tekniktir.

11. Okuduğunuz metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini tespit ederek yazarla metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar kurguladığı metin üzerinden döneminde gördüğü sorunları gerçekçi bir objektifle kaleme almış ve metnini oluşturmuştur. Bu da gerçekten faydalanırken bu gerçekliği yeniden yaratımının bir göstergesidir.

Tiyatro metinlerinde “zaman dilimi” olarak sadece olayın yaşandığı “zaman” ele alınır. Yani olayın öncesi ve sonrası yoktur. Bu bağlamda zamanın ele alınışını hangi hikâye türü ile ilişkilendirebiliriz? Tartışınız.

  • Cevap: Hikayeye benzer. Ancak daha çok durum hikayesine. Çünkü olay hikayesinde giriş gelişme sonuç bölümleri daha belirgindir. Oysa durum hikayesinde yaşamdan bir kesit alınır. Bu bağlamda tiyatroyu bu bakımdan kesit hikayesine benzetebiliriz.

Bir tiyatro metninin etkisi sizce oynayan oyuncuların temsil yeteneğine bağlı mıdır? Tartışınız.

  • Cevap: Evet bağlıdır. Çünkü göstermeye dayalı bir performans sanatıdır tiyatro. Eğer oyuncular başarılı değillerse izleyiciyi etkilemeleri de pek mümkün olmaz. Hatta metnin değerini de düşürür bu durum.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

sponsorlu bağlantı ->

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 174 Öğün Yayınları"

Back To Top -->