Sponsorlu Bağlantı

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 172 GEZEGEN YAYINLARI

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......

     11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,

11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa-17-gezegen-yayinlari

derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 

DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.
.11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 172
.
.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Gezegen Yayıncılık

2. Metinde Toprak Dede olarak anılan Hayrettin Karaca’nın tarımla ilgili düşünceleri nelerdir?

  • Cevap: Hayrettin Karaca, bir uzun zamandan beri ülkemiz toprağını korumaya adadı kendini. Erozyona dikkat çekti, ağaç dikimine yöneldi, bilhassa dağlara taşlara meşe tohumu ekerek bu uzun ömürlü ağacın ülkemiz için ne kadar kıymetli olduğunu söyledi. Biz Konya’da toprağı sürmeden tarım yapmaya başladık. Köylümüz ancak gördüğüne inanır. Bu usulle iyi verim alınınca ben gidip çiftçilerle konuştum. Orada artık toprağı olduğu gibi koruyoruz. Tarım Bakanlığımız da 81 ilde toprağı sürmeden tarım yapılmasını
    destekliyor görüşlerini de ortaya koymaktadır.

3. Yazar hangi konularda Toprak Dede ile aynı düşüncededir?

  • Cevap: Global ekonomi konusunda, ihtiyacından fazlasını tüketmeme konusunda, kanaat ekonomisi adını verdikleri ihtiyaca göre tüketim ve üretim yapma gibi konularında aynı düşüncededir.

4. Yazarın gündelik dili kullanılmasının nedeni sizce nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü bu metin sıradan herkese hitap eden gazetede yer alabilecek her türden okura açıklayıcı bir bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış bir metindir. Bundan dolayı da dili gündelik halk dilidir.

5. Metinde geçen “Bu traktörler toprağı çok derin sürüyordu ve toprağın verimli kısmım alta getiriyordu. Bundan dolayı gübreye ve ilaca ihtiyaç duyuluyordu. O günlerde biz toprağı yırtıyorduk. Oysa ki dünyada artık derin sürüm yok. Ama ülkemizde hâlâ var. Şurası anlaşıldı ki toprağı sürmeden de ürün alabiliriz. Biz Konya’da toprağı sürmeden tarım yapmaya başladık. Köylümüz ancak gördüğüne inanır. Bu usulle iyi verim alınınca ben gidip çiftçilerle konuştum. Orada artık toprağı olduğu gibi koruyoruz. Tarım Bakanlığımız da 81 ilde toprağı sürmeden tarım yapılmasını destekliyor.” paragrafında hangi anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarından yararlanılmıştır? Bunların metindeki işlevi nedir?

  • Cevap: Karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma ve açıklama gibi biçim ve tekniklerden metni daha güvenilir kılmak ve okuru inandırmak için kullanılmışlardır.

6. Metinde bir değer olarak öne çıkarılan toprağı koruma niçin önemlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Doğal çevremizi oluşturan temel yapı taşlarından biri topraktır. Tarlalar, bağlar ve bahçeler toprak verimine bağlı olarak mahsul verir. Tarlalardan elde edilen ürünler insanların temel besin kaynaklarını oluşturur. Bu kaynakların büyük kısmı tamamen organiktir. Organik gıdalar hem çocukların hem de yetişkinlerin çok daha sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlar. Aynı zamanda toprakta binlerce çeşit böcek yaşamaktadır. Günümüzde birçok böcek türünün neslinin tükenmesi ekolojik dengenin bozulmasına neden olmuştur.

7. Metnin anlam özelliklerini etkileyen kültürel, toplumsal ve doğal unsurları belirleyerek metnin ait olduğu dönemle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Metin doğal gerçeklik bakımından kültürel ve toplumsal olarak hepimizi etkileyen toprağın önemi ve akıllı tarımın gerekliliği gerçekliğini ortaya koymaktadır. Metin yazıldığı dönemden günümüze değişmeyen tarım ve toprağın önemi gerçekliğini vurgulamaktadır.

8. İncelediğiniz metni verilen bilgiler, düşünceler arasındaki uyum ve konu akışının bütünlüğü açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metin kendi içinde tutarlıdır. Özellikle savunulan düşüncelerin ortaya konması yönünden verilen örnekler yapılan açıklamalar gayet yerindedir. Bu bakımdan konu akışı bakımından da başarılıdır.

9. Hayrettin Karaca’nın çabaları ve metin yazarının ortaya koyduğu düşüncelerle ilgili görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bence her iki kesimin çaba ve fikirleri de değerlidir. Çünkü bu çaba ve fikirler toplumumuz açısından kritik öneme sahip olan erozyon ve akıllı tarım gibi alanlardaki sorunları çözecektir.

10. a. Okuduğunuz metni aynı türde olan “Kaybettim” adlı metinle yazılış amacı, hedef kitle, estetik kaygı, dil ve anlatım bakımlarından karşılaştırınız.

  • Cevap: Kaybettim metni yazarının kişisel düşüncelerini de içerir. Bu bakımdan daha bireysel fikirlere sahip bir metindir. Estetik kaygı bu metinde daha fazladır. Hedef kitle açısından ise çok bir fark yoktur. İki metinde herkesin okuyabilmesi amacıyla kaleme alınmıştır.

b. Metinler arasında benzerlikler bulunup bulunmadığını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinlerin düzyazı ile kurulması, sade gündelik halk dilinin kullanılması, açıklama ve betimleme gibi anlatım biçimlerinden sıklıkla yararlanılması gibi konular bakımından benzerlikler taşımaktadırlar.
.
.



.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 172 GEZEGEN YAYINLARI "

Back To Top -->