sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 142 Öğün Yayınları

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 142

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Öğün Yayınları

2. Bilinç Akışı: Kahramanın söylenmemiş düşüncelerinin, mantıksal bir sıralama ve gramer kuralı endişesi taşımadan, düzensiz bir şekilde, çağrışım ilkesi doğrultusunda okuyucuya aktarılmasıdır.
“Kendimden iğreniyorum. Niçin böyleyim? Böyle olmamak elimde mi? Samim… Samim… Gelmeyecek. Bir daha buluşmak istemez benimle. İstemez mi? Benim nem o? Niçin vardı hayatımda o? Şimdi bir dağ gözümün önüne geliyor. Samim…”
Peyami Safa, Yalnızız

3. İç Monolog (İç Konuşma): Yazarın anlatmak istediklerini, kahramanın kendi ağzından, kafasından geçenler şeklinde okuyucuya aktarmasıdır. İç monologlarda, kahramanın kendi kendine konuşmasına tanıklık ederiz.
“Kalktım, lambayı yaktım: Dedemden kalma ihtiyar duvar saati, bire tam beş kalayı gösteriyordu. Niye uyanmıştım? Bu sayıklama neden? Saatin bire beş kaldığını rüyada mı görmüştüm? Yoksa uyku ile uyanıklık arasında içime mi doğdu? Biraz sonra saat ‘dan’ diye vurunca kafama tokmak yemiş gibi ayıldım. Hayır! Bu defaki tesadüf olamaz.”

Haldun Taner, Hikâyeler


Metni Anlama ve Çözümleme

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinden yola çıkarak Yusuf’un karakter özellikleri hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Yusuf içine kapanık, sevgisini belli etmeyen, haksızlıklara boyun eğmeyen, çok çalışkan, biraz marazlı yani hastalıklı yapıya sahip bir delikanlıdır.

2. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap: Yusuf yaşadığı yerin kaymakamı tarafından evlatlık olarak alınmış bir çocuktur. Ona babalık yapan kaymakamın kızı Muazzez ile beraber büyüyen Yusuf, olgunlaşmaya başlayınca Muazzez’e karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Birgün kasabanın külhanbeyi olan, hovardalığıyla ün salmış Şakir, Muazzez’e pazarda laf atar. Bunun üzerine Yusuf’tan da iyi bir dayak yer. Bu durumu yıllarca unutmayan Şakir, Muazzez’i elde etme planları yapar. Kaymakam’a içki sofrasında kumar oynatarak, onun sarhoşluğundan yararlanıp kendisine borçlandırır ve borcuna karşılık da Muazzez’i ister. Yusuf parayı bakkaldan bulur ve borcu öder. Muazzez Yusuf’a olan aşkını itiraf eder. Yusuf ise Muazzez’i komşu köylerden birine kaçırır ve evlenir. Annesi Şahande Hanım’ın içi kinle doludur. Kaymakamın ölmesiyle Yusuf’u gezici köy tahsildarlığına vererek oradan uzaklaşmasını sağlayan Şahande Hanım, kızı Muazzez’i de bir içki sofrasında Şahin’in önüne atar.

3. “Kitaptaki kötü karakterler mutlak kötüler, iyi karakterler de mutlak iyilerdir.” Bu açıklamadan yola çıkarak romandaki şahısları iyiler ve kötüler olarak gruplandırınız.

  • Cevap:

İyiler: Mukaddes, Yusuf, Kaymakam, Ali.

Kötüler: Şakir, Şahende, Hilmi Bey, Hacı Etem

4. Romanın temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu:  Kuyucaklı olan Yusuf’un kendisini evlatlık alan Kaymakam’ın kızı Muazzezle olan aşkı ve onun mutluluğunu istemeyen kişilerle mücadelesi anlatılmıştır.

Tema: Varlıklı insanların, diğer insanlar üzerindeki mutlak otoritesi ve varlıklı insanların; diğer insanların hayatlarına direkt etki etmesi, toplumda ezen ve ezilenlerin olması

5. Metindeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, tarihî ögeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Üvey de olsa Yusuf öz evlat gibi yetiştirilir. Yusuf’un sözü evde Kaymakam’dan sonra gelir. Tarihi öge olarak o dönem fes takılması, Kalem’de memurluk yapılması gibi öğeler vardır. Manevi değerlere örnek ise sevgi, aşk ve kıskançlık ile öç alma duygularıdır.

6. Metindeki ana olayı açıklayarak yan olayların ana olayı destekler nitelikte olup olmadığını söyleyiniz.

  • Cevap: Ana olay Yetim Yusuf2un üvey kardeşi Muazzez’e aşkı ve bu aşk önünde çıkan Şakir gibi engellerin aşılmasıdır. Yine ana olay olarak Zenginlerin güçlülerin devletin otoritesinin olmadığı yerde kendi istedikleri hukukları uygulamalarını örnek gösterebiliriz. Bunun yanında yan olaylar olarak, Yusuf’un üvey evlat olarak alınması, Şakir’in Muazzez’i almak istemesi, Kaymakam’ın kumar batağına düşmesi, Yusuf’un Muazzez’i kaçırması, Kaymakam’ın ölümü, Yusuf’un köylere gitmesi ve sonunda kötü yola düşen Muazzez’e kötülük edenlerin öldürülmesini sayabiliriz.

7.

Küçük Ağa

  • Anlatıcı:  Üçüncü tekil kişi anlatıcı vardır. O yazardır.
  • Gözlemci Bakış Açısı:  Salih oturdu. Küçük Ağa’ya değil, başını yana çevirmiş, duvara bakıyordu
  • Hâkim Bakış Açısı: Yatağına girdiği zaman ve ilk defa olarak Emine ile Mehmet’i düşündü.

Kuyucaklı Yusuf

  • Anlatıcı: Üçüncü tekil kişi anlatıcı vardır. O yazardır.
  • Gözlemci Bakış Açısı: 1903 senesi sonbaharında ve yağmurlu bir gecede Aydın’ın Nazilli kazasına yakın Kuyucak köyünü eşkıyalar bastılar.
  • Hâkim Bakış Açısı: Yusuf, Kuyucak’ta doğar. Bir gün, köylerini basan eşkıyalar annesini ve babasını öldürür. Kazanın iyi kalpli kaymakamı yapayalnız kalan Yusuf’a acır ve onu evlat edinir.

a. Yukarıdaki tabloda anlatıcıyı, metinlerden örnek vererek belirleyiniz. Cevaplar yukarıdadır.

b. Tabloda bakış açılarının olduğu bölüme metinlerden birer örnek cümle yazınız. Cevaplar yukarıdadır.

8. Okuduğunuz metnin yazarın ünlü eserlerinden birisi olduğunu dikkate alarak yazarın biyografisinden hareketle yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz. Metnin yazarın tanınmasına katkısını belirtiniz.

  • Cevap:  Yazar bu hikayeyi hapiste iken Yusuf adlı birinden dinleyerek kaleme almıştır. Bu da aslında yaşamından izler taşıyan olayları toplumun sorunlarını anlatmak ve bu sorunları sanat yoluyla ortaya koymak için yazdığını gösterir bizlere. Sanatın toplum için önemini bir kez daha görürüz.


9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk