Kitap Cevapları, Yazılı Soruları, YKS Konu Anlatımları, TYT Türkçe Konu Anlatımı ve Denemeleri, AYT Edebiyat Konu Anlatımı ve Denemeleri

YAZILI SORULARI

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 135 Öğün Yayınları

sponsorlu bağlantı ->

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 135

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Öğün Yayınları

5. Metindeki karşılaşmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Özellikle Küçük Ağa’nın bir çok farklı kesimle yaşadığı karşılaşmaları sayabiliriz.

6. Küçük Ağa metninin bakış açısı hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Bu metinde hakim bakış açısı vardır. Anlatıcı bütün olaylara hakimdir. Her şey okura en ince ayrıntısına kadar sunulmaktadır.

7. Romandaki değer yargılarının günümüzde de geçerli olup olmadığını tartışınız.

  • Cevap: Kurtuluş Savaşı’nı sırasında vatan ve millet sevgisi, bağımsızlık duygusu gibi konuların önemini ortaya koymaktadır. Bu değer yargıları günümüzde de önemini korumaktadır.

8. Sizce Küçük Ağa tip midir, karakter midir? Nedeniyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Karakterdir. Çünkü roman ilerledikçe değişiklikler gösterir. Örneğin önce din adamı olarak hilafeti savunur. Sonra çetecilere, oradan Kuvayı milliye hareketine, en son merkezi Ankara’da olan düzenli ordu birliklerine katılır.

9. Romandaki değer yargılarının günümüzde de geçerli olup olmadığını tartışınız.

  • Cevap: Kurtuluş Savaşı’nı sırasında vatan ve millet sevgisi, bağımsızlık duygusu gibi konuların önemini ortaya koymaktadır. Bu değer yargıları günümüzde de önemini korumaktadır.

10. Küçük Ağa romanında, romanın yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve romanın dönemin gerçekliğiyle ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Romanda yer alan savaş sahneleri, çatışma sahneleri ile sonrasında köylülerin yaşadıkları diyaloglarla verilen kısımlar o dönemin gerçekliğini bizlere yansıtır. Bu da romanı bir dönem romanı yapar ve de toplumun daha fazla ilgi göstermesini sağlar.

11. Küçük Ağa metninde yer alan millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ögeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Bu romanda anlatılan Kurtuluş Savaşı’nı sırasında vatan ve millet sevgisi, bağımsızlık duygusu gibi konuların önemini ortaya koymaktadır. Barış, Savaşı’ın yıkımı gibi evrensel konular da işlenmektedir.

12. Roman kahramanlarının temsil ettikleri zümrenin mantık ve dil yapısına uygun şekilde düşünüp konuşmaları, romanı teknik bakımdan başarılı kılmış mıdır? Tartışınız.

  • Cevap: Kesinlikle başarılı kılmıştır. Çünkü okur o döneme ve o dönemin insanlarının yaşamlarına daha iyi odaklanabilmektedir. Bu da metni başarılı kılan bir başka yöndür.

13. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri tespit ediniz. Metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğeninizi metne dayanarak ifade ediniz.

Açık ileti: Kurtuluş Savaşı sırasında hainlerin ve vatan fedailerinin yaşadıkları çatışmalar bir gencin yaşamı üzerinden anlatılmaktadır.

Örtük İleti: Vatanın bağımsızlığının kurtuluşunun başka her değerden önde gelmesi.

14. Okuduğunuz metnin bağlı olduğu edebî dönemi, akımı, geleneği, topluluğu; metni ve yazarın biyografisini de dikkate alarak yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar Cumhuriyet sonrası dönemin ilk zamanlarında yaşadığı için o dönemleri o dönemde verilen bağımsızlık mücadelesini saf bir Türkçe ile okuru etkileyen olaylarla süsleyerek etkili bir şekilde aktarabilmiştir. Bu da sanatçının sanatını toplumun sorunlarını mücadelelerini anlatmada kullandığını bizlere göstermesi bakımından önemlidir.

15. Küçük Ağa 1984 yılında dizi film olarak çekilmiş, dizi yayımlandığı yıllarda büyük ilgi görmüştür. Bu bilgilerden hareketle televizyona uyarlanan edebî eserlerin toplum hayatına etkileri hususunda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Toplumun yaşamından uyarlanan her roman elbette ki televizyonda da film olarak sergilendiğinde büyük bir ilgi ile karşılaşır. Bu da doğaldır ki bu romanda halkın yaşadığı önemli olayları kırılma noktalarını aktardığı için büyük ilgi görmüştür.

16. Sizce her roman yazarının her eseri niçin sinemaya ya da televizyona uyarlanamamaktadır?

  • Cevap: Hayır her roman uyarlanamaz. Bazı romanlar gerçeküstücü bir bakışla yazılır. Bu da senaryolaştırılmasını zorlaştırır. Çekimi de maliyetli olacağından ve de halkın bazı romanlara ilgisinin düşük olmasından ötürü uyarlanamaz diyebiliriz.

“Ben, Celal Paşa’nın oğlu Ahmet, İstanbul’un en muhteşem konaklarından birinde doğup ve parıltılı hülya iklimlerine doğru kanat açıp uçtuktan sonra, kanatlarımın biri kırılmış olarak buraya düştüm. Otuz iki yaşında bir emekli asker, bütün geleceği geride kalmış bir sakat delikanlı, şimdi burada…”

“Anadolu halkının bir ruhu vardı; nüfuz edemedin. Bir kafası vardı; aydınlatamadın. Bir vücudu vardı; besleyemedin. Üstünde yaşadığı bir toprak vardı; işletemedin. Onu, hayvani duyguların, cehaletin, yoksulluğun ve kıtlığın elinde bıraktın. O, katı toprakla kuru göğün arasında bir yabani ot gibi bitti. Şimdi elinde orak, buraya hasada gelmişsin! Ne ektin ki ne biçeceksin.”

Yukarıdaki bölümler Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban adlı romanından alınmıştır. Bu bölümler ile Küçük Ağa romanını karşılaştıracak olursak her ikisinde de benzer motiflerin olduğunu görürüz. Buradan hareketle edebî eserin toplumu yansıtmadaki rolünü ve görevini tartışınız.

  • Cevap: Edebi eser, savunacağı tez ile okuru yönlendirebilir. Bazen bu tez bilgi verme amaçlıdır bazen de yönlendirme amaçlıdır. Bu iki romanda da dönem yansıtılmakta ve ülkemizin geçirdiği değişimleri, sorunları yansıtmaktadır.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

sponsorlu bağlantı ->

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 135 Öğün Yayınları"

Back To Top -->