sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 108 Öğün Yayınları

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 108

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Öğün Yayınları

Metni Anlama ve Çözümleme

• Masallardaki mekân kavramı semboliktir. Olaylar Kafdağı, Yedi Derya Adası, Yedi Yerin Altı ve Üstü, Cinler Ülkesi gibi hayalî mekânlarda geçer. Bazı masallarda Horasan, Boğdan gibi gerçek yer isimleri geçer. Ancak masallarda anlatılanlar gerçekte bu yerler değildir.
• Masal kahramanları periler, devler, cinler gibi hayalî kişilerdir. Masaldaki kişiler iyi-kötü olarak gruplandı- rılabilir. İyiler hep iyidir, hep iyilik yaparlar ve masalın sonunda kazanan hep onlar olur. Kötüler hep kötüdür, masal boyunca kötülük yaparlar ve masalın sonunda kaybedip cezalandırılırlar.
• Vezirler, padişahlar gibi sembolik tipler de masalda yer alır. Masaldaki kişiler hiç yaşlanmazlar.

Masalın Bölümleri
• Döşeme Bölümü: Tekerlemelerle giriş yapılan bölümdür (Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, develer tellal iken pireler berber iken ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, anam düştü beşikten babam düştü eşikten…). Bu bölüme tekerleme bölümü de denir.
• Serim Bölümü: Kahramanın kısaca tanıtılıp konunun sezdirildiği bölümdür.
• Düğüm Bölümü: Merak unsurunun ön planda olduğu, kahramanın başından geçen olayların sürükleyici bir biçimde aktarıldığı bölümdür.
• Çözüm Bölümü: Olayların bir sonuca bağlandığı, iyilerin kazanıp, muratlarına erdiği, kötülerin kaybedip cezalandırıldığı bölümdür.
• Dilek Bölümü: Masalların iyi dilekler ile bitirildiği bölümdür (Gökten üç elma düştü, biri bana, biri dinleyenlere, diğeri de dünyadaki bütün iyi insanlara olsun vb.).


Metni Anlama ve Çözümleme

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Hüsnü Yusuf Şehzade adlı masalın temasını ve konusunu belirtiniz.



2. “Kuş altın bir leğenin içine girmiş, güzel bir delikanlı olmuş.” ifadesinden yola çıkarak masalın gerçeklikle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Masal türü çoğu zaman içerisinde olağanüstülükler barındıran bir türdür. Günlük yaşamda karşımıza çıkmayacak olan cin peri dev gibi olağanüstü varlıklar masal türünde çok sıkça karşımıza çıkar. Bu alıntıda da yine olmayacak gerçekte karşımıza çıkmayacak olan bir kuşun bir leğenin altına girdikten sonra delikanlı olarak çıkması görülür.

3. Masaldaki olağanüstülükleri belirtiniz.

4. Masaldaki şahıs kadrosunun özelliklerini belirleyiniz.

5. Masalın bölümlerini belirleyiniz.

6. Metindeki açık ve örtük iletileri bularak metni yorumlayınız.

7. Olayların akışı içinde gelenek ve göreneklerimizle ilgili gördüğünüz yerleri tespit ediniz. Buradan hareketle masalın, geleneklerimizin devamını sağlamada ne gibi bir rol üstlendiğini değerlendiriniz.

  • Cevap: Sözlü halk edebiyatı mahsulleri, insanoğlunun tarih sahnesine ilk çıktığı dönemlerden günümüze kadar varlığını sürdürmüş en önemli kültür hazineleri arasında yer almaktadır. Yüzyıllarca insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmış olan bu ürünler, ağızdan ağıza, nesilden nesile aktarılmış, bu yayılım sürecinde ilk sahibi unutularak halkın ortak malı olmuştur. Halkın ortak beğeni süzgecinden geçerek oluşmuş bu sözlü edebiyat mahsullerinin başında masallar, efsaneler, türküler, ağıtlar, ninniler, bilmeceler, maniler vb. gelmektedir.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk