sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Yoksulluk İçimizde Hikayesi Özet Tema Konu Olay Örgüsü Kişiler Zaman Mekan Tahlili



Yoksulluk İçimizde Hikayesi Özet Tema Konu Olay Örgüsü Kişiler Zaman Mekan Tahlili
Yoksulluk İçimizde Hikayesi Tema, Yoksulluk İçimizde Hikayesi Tema Konu Olay Örgüsü, HİKAYE TAHLİL, Hikaye Tahlilleri, 

DERSKONUM.COM 'UN     değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Yoksulluk İçimizde Hikayesi Özet Tema Konu Olay Örgüsü Kişiler Zaman Mekan Tahlili üzerine bir paylaşım yapacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

HAZIRLAYAN: Mustafa ŞAHİN





Yoksulluk İçimizde Özet

Süheyla, Şükran ve Engin aynı dairede çalışmakta olan arkadaşlardır. Süheyla ile Engin arasında bir gönül ilişkisi bulunmakla birlikte her ikisi de esasında hayata farklı cephelerden bakmaktadır. Engin, bir yandan okuyup bir yandan çalışmakta olan, fakirlik içerisinde büyümüş, bu yazgısını aşıp zengin olma hayalleri peşinde koşan hırslı ve yakışıklı bir gençtir. Süheyla ise, ortamın yaşantısına ayak uydurmuş, lise tahsilinin ardından annesinin emekli maaşının yetersizliği sebebiyle iş hayatına atılmış bir genç kızdır. Engin gibi hırsları ve ihtirasları olmadığı gibi, Engin’in hayallerini süsleyen o dünyadan bahsedişinden de hoşlanmamaktır.

Engin günün birinde iş yerinden de Süheyla’nın yaşantısından da çıkıp gider. Şükran, Süheyla’ya Engin’i hiç de dengi olmayan fakat oldukça zengin bir kızla nişanlandığını haber verir. Bu haberin ardından büyük bir sarsıntı geçiren Süheyla’nın kafasından çeşitli sorular ve hatıralar binbir hızla geçip gider. Süheyla tam da böyle bir haldeyken önünde durduğu camiden okunan ezanla irkilir ve sanki ilk kez işitiyormuş gibi kulağına çalınır “hayyalel-felah” çağrısı. Henüz anlamını bilmediği bu çağrı ve Engin’den yoksun kalışı Süheyla’yı bambaşka bir dünyaya sürükler.

O günden sonra Süheyla bambaşka bir Süheyla olmuştur artık. İlk önce “Hayyalel-felah” çağrısının “haydin kurtuluşa” demek olduğunu öğrenir. Sonra annesinden kendisine Kur’an okumasını ister. Kızının bir an evvel evlenip yuva kurmasını isteyen annesi de kızındaki bu değişimleri annesi yadırgasa da ses çıkarmaz. Süheyla’nın arkadaşları –başta Şükran olmak üzere- aynı fikirdedir: bir araba, bir kat, bir koca… Süheyla ise artık uzun başörtüsü, uzun mantosu ve makyajsız sade yüzüyle yeni bir dünyaya adımını atmıştır: “başka bir Süheyla, başka bir dünyadır.” İşinden de istifa etmiş olan Süheyla artık eski arkadaşlarını, eski yaşam biçimini, eski eşyalarını da terk etmiştir. Onun için artık “sevdiği şeylerden vazgeçme” vaktidir ve her gün kazanmakta olduğu bu yalnızlıklarla hayatı zenginleşmektedir.

Şükran, Süheyla’yı ziyarete geldiği bir gün Engin’in aslında o kızla nişanlanmadığını haber verir. Bu haber Süheyla’da beklenen etkiyi uyandırmaz, Engin’in hâlâ kendisini düşündüğünü bilmesi de. Şükran’a, Engin’in kendisini sorması halinde ona “Süheyla Müslüman oldu” demesini ister. Çünkü o, içinde “Engin” olan o dünyadan vazgeçmiştir.

“Bir araba, bir kat, bir koca” idealine ulaşan Şükran’ın nikâhına davetli olan Süheyla, bu mecburî eski arkadaşlığa binaen davete icabet eder. Nikâh salonundaki herkesten görünümüyle ayrı durmakta ve bu dünyadan olmadığını haykırmaktadır. Nikâha gelenler arasında Engin de vardır. Bu yeni görünümüne karşın Engin Süheyla’nın yanına gelir ve kendisine yemek teklifinde bulunur. Süheyla ise Engin’in aklını allak bullak eden cümlelerle yanıt verir kendisine. Artık birbirlerine yabancı olduklarını ve bu şekilde görüşemeyeceklerini ama Engin’in o ihtişamlı ve haram içindeki yaşantısından vazgeçmesi halinde bir araya gelebileceklerini ve “haramsız bir beldeye hicret edebileceklerini” söyler. Bu sözler karşısında şaşıran Engin bir yanıt veremez ve nikâh salonundan ayrılırlar.

Engin geçen süre zarfında oldukça zengin bir hale gelmiş, istediği araba ve evi de almayı başarmıştır. Süheyla ile olan karşılaşmalarının ve aralarında geçen sohbetin ardından ise onun da gönlü karmakarışık hale gelir. İçkili toplantıların birinde muhataplarına “haram nedir?” diye sorar fakat kimse cevabı bilmemektedir. Sonraki katıldığı toplantılarda da aynı türden sorular sorması üzerine kendisine tatile çıkması yönünde önerilerde bulunulur. Ancak Engin’in kafasında artan ve cevapsız kalan bu sorular onu Süheyla’nın oturmakta olduğu eve dek götürür. Süheyla ve annesinin taşınmış olduğunu öğrense de onları aramaya devam eder. Mahallede gördüğü uzun başörtülü ve uzun mantolu kişileri Süheyla’ya benzetir. Artık Engin de başka bir dünya, haramsız bir dünya arayışındadır ve o eski görkemli yaşantısı gözünde yoktur. Engin de, Süheyla da aynı hakikatin yolcusudur;

“Ne ki senden alınmıştır, o senin hayrınadır. İçindeki yoksulluğu hissediyor musun? İşte senin için en hayırlı vakit... Ne ki nefsine ağır geliyor, onu yap. Kaldırdığın ağırlık miktarınca sana ferah erecektir.”




Yoksulluk İçimizde Hikayesi Tema Konu

Eserde; kahramanların başından geçen maceralardan çok, kültür değişiminin, Doğu-Batı çatışmasının toplumda neden olduğu yıkımlar anlatılır.

Konusu

Engin ile aynı devlet dairesinde çalışan Süheyla arasındaki aşk, Engin’in Süheylâ’dan ayrılarak servet peşinde koşması ve Süheylâ ile Engin’de yaşanan kültürel değişim ekseninde meydana gelen doğu-batı çatışması konu edinir.







Yoksulluk İçimizde Hikayesi Kişiler

Süheyla:
Lise hayatından sonra annesinin emekli maaşının yetersizliğinden dolayı çalışmaya başlayan bir kızdır. Zenginlik hayalleri olmayan bir karakterdir. Bu yüzden ilişki yaşadığı Engin’in bunlardan bahsedişlerinden hoşlanmaz.


Engin:

Bir yandan okuyup bir yandan çalışan, fakirlik içinde büyüdüğü için zenginlik hayalleri kuran ve bunu elde etmek için mücadele eden bir karakterdir.


Şükran:
Aynı devlet dairesin de Engün ve Süheyla ile beraber çalışan arkadaşlarıdır.


Yoksulluk İçimizde Hikayesi Mekan

1- İş yeri ( Şükran,  Engün ve Süheyla'nın beraber çalıştıkları devlet dairesi
2- Ev: 
Engün ve Süheyla nın evi



Yoksulluk İçimizde Hikayesi Zaman 


. Dil ve anlatım özellikleri
.Yazar genelde sade yalın bir dil kullanmıştır. Kısa cümlelere yer verir. Betimlemelerin ve ruh tahlillerinin olduğu bölümler çoktur. Halk dilinde yerel kullanımda olan deyim ve kelimelerle hikayeye samimilik de katmıştır.
.


Yoksulluk İçimizde Hikayesi Özet Tema Konu Olay Örgüsü Kişiler Zaman Mekan Tahlili



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk