sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Garaz Hikayesi Konu, Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

 REFİK HALİT KARAY GARAZ HİKAYESİ TEMA KONU OLAY ÖRGÜSÜ

Garaz Hikayesi Konu, Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

Garaz Hikayesi Tahlili, Garaz Hikayesi Tema Konu, Gazar Hikayesi Olay Örgüsü, Hikaye Tahlilleri, HİKAYE TAHLİL, 


DERSKONUM.COM 'UN     değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Garaz Hikayesi Konu, Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi üzerine bir paylaşım yapacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

HAZIRLAYAN: Mustafa ŞAHİN

Garaz Hikayesi Konu, Tema, Olay Örgüsü, Kişi, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi


GENEL BİLGİ: 
Refik Halid Karay’ın Garaz adlı öyküsü savaş yıllarında İstanbul’a göçüp zenginleşen ama sonra ekonomik
açıdan sorunlar yaşayıp tekrar köyüne dönmek zorunda kalan Çerçi Halil ile İstanbul’un refahını, modern hayatını
görüp eski hâline dönmeye katlanamayan kızı Nebile’nin arasındaki çatışma üzerine kuruludur.

ÖZET
Nebile'nin babası savaş başlangıcında dükkânı için mal almaya İstanbul'a gider. Aylar geçer, geri dönmemektedir. Ama sonra bir gün Nebile ve annesini İstanbul'a çağırır. Babası o kadar zengin olmuştur ki Nebile parayı nereye harcayacağını bilemez;en pahalısından çantalar, eşarplar, kürkler, tüll ü şapkalar, ne bulursa alır. Nebile anne ve babasını beğenmez olmuştur. Annesini azarlar, babasını adam yerine koymaz. İki defa da nişan bozar.
Beş yıl, bütün çılgınlıklarıyla, sonradan görmüşlüğün en kaba, zevksiz, gülünç sahneleriyle böyle sürer...Son zamanlarda Nebile, bir delikanlıya gönül verir; fakat nişanı bu sefer erkek tarafı bozar. Çünkü Hacı Ağa'nın yani Nebile'nin babasının işlerinin bozulduğunu duymuşlardır.
Nebile'nin kasabaya geri dönmesi sorunlu olur ve bütün heyecanlarının tükendiği bu genç kız, babasına büyük hudutsuz bir kin, bir garaz duyar. Küçük kasabasında memnun yaşarken İstanbul'un gösterişli hayatını tanıtan sonra da hepsini elinden alan bu babaya düşman kesilir.

TEMA: 

Kin, Nefret, 
Öykü kabaca, savaş yıllarında İstanbul’a göçüp zenginleşen, bilahare eşini ve kızını da taşradan yanına aldıran ama sonra ekonomik açıdan dara düşüp tekrar köyüne kasabasına dönmek zorunda kalan Çerçi Halil ile İstanbul’un refahını, güzelliğini, görkemini ve modern hayatını gördükten sonra eski hallerine dönmeye katlanamayan kızı Nebile’nin arasındaki çatışma üzerine kuruludur.


Olay Örgüsü
*Çerçi Halil'in İstanbul'a gelmesi
*Çerçi Halil'in işlerinin iyi gitmesi ve ailesini yanına alması
*Çerçi Halil'in kızı ve eşinin İstanbul'a gelince kültür şoku yaşaması sonucu düzgün davranamaması
*Çerçi Halil'in işlerinin bozulması ve kasabalarına geri dönmek zorunda kalmaları
Çerçi Halil'in kızı Nebile'nin bu geri dönüşü kabullenememesi ve bunun sorumlusunu babası olarak görüp babasına kin duyması.


KİŞİLER:
Nebile: İstanbul’u özleyen, geçmişte arkadaşlarıyla gezebilen, şehrin büyüsüne kapılıp kendi ebeveynlerini bile aşağılayabilen, özentiliğin timsali olmuş şimdi ise bir kasabaya sıkışmış bir genç kızdır. 

Çerçi Halil: Ticaret ile uğraşan, İstanbul’a yerleştikten sonra ailesini de yanına alan, sonrasında ise işleri kötü gidince kasabaya geri dönen bir babadır. 

Nebile’nin Anası: Köyünü özleyen sonradan görmeliğe alışamamış bir kadın. 


TEMEL ÇATIŞMA:
Metinde ilk büyük çatışma köyden İstanbul’a göç eden ailenin şehirdeki ulaşımı görünce yaşadıkları şaşkınlık, sonra alış veriş yaparken anne kızın bilmemelerinden kaynaklı alışkanlık, en sonunda da Nebile’nin köye döndükten sonra alıştığı şehir yaşantısı ile şimdiki köy yaşantısı arasında bocalaması sayılabilir.

BAKIŞ AÇISI:
 İlahi(Tanrısal- Hakim) bakış açısı vardır. Anlatıcı her şeyi bilmekte bütün ruhsal ve fiziksel özelliklere düşüncelere hakimdir.

ZAMAN:
Hikayede anlaşılan zaman muhtemelen Cumhuriyetin ilk yılları 1923-1950 arası... Hikayede var olan zaman ibareleri .  Akşam, yıl, bu sene, gün, 

MEKAN:
Taksim Meydanı, İstanbul, Kasaba

DİL ÖZELLİKLERİ
Yazar REFİK HALİT KARAY milli edebiyat dönemi sanatçılarındandır. Aynı zamanda  Cumhuriyetin ilk yıllarında eser vermeye devam etmiştir. Bu yıllarda "dilde sadeleşme" düşüncesi ve halk dili kullanma fikri ön plandadır. Yazar da bu düşünceye uygun sade yalın halk dili kullanmıştır. Zaman zaman yerel ifadelere de başvurmuştur. 

.
.


REFİK HALİT KARAY GARAZ HİKAYESİ TEMA KONU OLAY ÖRGÜSÜ



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk