Sponsorlu Bağlantı

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 75

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......

   9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 75
.Metni Anlama ve Çözümleme

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şair “bir gönülü beş güzelin cebine bölmek” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bence insan gönlünün çok geniş olduğunu ama bazen bu geniş gönlü insanlara açmak yerine onu sadece sevdiğimiz kişilere açtığımızı bunun da yanlış olduğunu anlatmaktadır.

2. Şair, şiirde “Emmoğlu” diyerek sizce kime seslenmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bence kendi akraba veya yakın çevresindeki kişilere seslenmektedir.

3. Şiire göre hayatın tadı nasıl alınmalıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayatın tadı tabi ki aslında tersini kast etse de çalarak, çırparak, haram yiyerek, birden fazla kişiye gönül vererek çıkarılır. Burada böyle söyleyerek aslında eleştiri yapmaktadır.

4. Dördüncü dörtlükte dize sonundaki kelimeler neden tam söylenmemiştir? Belirtiniz.

  • Cevap: Çünkü bu dörtlükte daha çok dize olduğunu ama o kısımların atlandığını görürüz.

5. Şiirdeki dörtlüklerde geçen kafiye ve redifleri bulunuz.

  • Cevap:

delicesine: -ecisene’ler zengin kafiyedir.
sesine:

Gülmememiz kötü şeydir Emmoğlu: -il’ler tam kafiye -mememiz kötü şeydir Emmoğlu kısımları ise rediftir.
Bilmememiz kötü şeydir Emmoğlu:

kabına: -ap’lar tam kafiye -ına’lar rediftir.
sabuna:
cebine:

para: -re’ler tam kafiyedir.
göre:
töre:

6. Şiirde geçen “Emmoğlu” sözcüğü yöresel bir söyleyiş özelliği mi göstermektedir? Şair neden böyle bir söyleyişe başvurmuş olabilir?

  • Cevap: Şiirde daha sıcak ve samimi bir kullanım oluşturmak ve okuru daha çok etkilemek için bu gibi yöresel bir söyleyişe başvurduğunu söyleyebiliriz.

7. Şiirdeki açık ve örtük iletileri tespit ediniz.

  • Cevap:

Açık ileti:  Bu dünyada her türlü kötü şeyi yapmak ancak bu şekilde mutlu olunabileceği anlatılmaktadır.

Örtük ileti: Şiirde aslında eleştirilen bir görüş var. O da bu düzende kendini bozmazsan ahlaksız olmazsan hiç bir şey elde edemezsin anlayışıdır.

8. Okuduğunuz şiirin genel anlamda doğal, toplumsal veya bireysel gerçeklikle ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiir, genel anlamda toplumun halini ortaya koyarken gerçekçi bir şekilde bireyin bu toplum içindeki yıkık halini, ahlakı değil de parayı seçen o tarafını eleştirmektedir.

9. Okuduğunuz şiirin yazıldığı dönemin sosyal, dinî ve toplumdaki duygu, anlayış ve zevklerini düşünerek şiiri değerlendiriniz.

  • Cevap:

10. Okuduğunuz şiirin yazıldığı dönemdeki siyasi, sosyal, askerî, dinî, ekonomik, kültür vb. gibi unsurları da dikkate alarak şiirdeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal ögeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde evrensel duyguların ağır bastığı kısımlar insanların aslında doğruyu değil de hazlar doğrultusunda yanlışın peşinden gitmesi eleştirilirken milli olarak ise günümüz toplumumuzun içinde bulunduğu çürümeden bahsedilmektedir.

11. Okuduğunuz şiiri şairin, bağlı olduğu edebî dönem, gelenek, topluluk açısından değerlendirerek edebiyat, sanat ve fikir akımlarının şiire yansımalarını belirleyiniz.

  • Cevap: Bu şiirde şairin Cumhuriyet Sonrası toplumcu gerçekçilik bağlamında bir temasının olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca toplum hayatını derinden etkileyen her şey edebiyatın konusu olmuştur. Toplumsal yaşamda karşımıza çıkan siyasal gelişmeler, savaşlar, göçler, din ve medeniyet değişiklikleri gibi unsurlar edebiyat ile toplum arasındaki ilişkinin önemini belirtir. Bu şiir de bu çatışmaları ortaya koyar.

1. Etkinlik

Aşağıdaki tabloyu uygun şekilde doldurunuz.

  • Cevap:



9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI


.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 75"

Back To Top -->