Sponsorlu Bağlantı

TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......

TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR

TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ ONLİNE ÇÖZ, TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ, TYT TURKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST, TESTLER,  TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TEST, EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ, TYT TÜRKÇE TESTLERİ, 

TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız


Hazırlayan: derskonum.com


TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR


TEST-1

 

1. Aşağıdaki dizelerde altı çizili sözcüklerden hangisi farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Kesilir fakat çekmeye gelmez boynum

B) Aradım buldum izini

Buldum ama neden sonra.

C) Sert bir askerdi mesleğinde ancak

Ondan çok hisli bir gönlü vardı.

D) Yağsın nesi varsa kâinatın

Lâkin bu derin sükût dinsin.

E) Ben varım yalnız uzaktan gelmiş

Ben varım yalnız köyün bilmediği

 

2. (I)Bu saatler hakarete uğradığına inandığı (II)için öldürenlerin saatiydi. (III)Her gün kaçınılmaz olarak vurulmuş (IV)ya da bıçaklanmış (V)bir ceset taşınıyordu dışarı.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangileri, diğerlerinden farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) I. ile II.   B) II. ile IV.  C) III. ile IV.   D) II. ile V.   E) IV. ile V.

 

3. En (I)açık gerçekler (II)bile benim (III)için bir sırra dönüşüyordu. Sürekli olarak yanıtını bilmediğim sorular keşfediyordum (IV)ve (V)bu soruları düşünüyordum.

Yukarıda numaralanmış sözcükler tür bakımından eşleştirilirse, hangisi bu eşleştirmenin dışında kalır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, "yalnız" sözcüğü diğerlerinden farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Yalnız bende değil yalnızlık hali

    Bir acayip kuşların hali.

B) Her tarafta yükseklik her tarafta ıssızlık.

    Yalnız, arabacının dudağında bir ıslık.

C) Öyle sinmiş bu vatan semtine milletimiz.

    Ki yalnız biziz hem görülen, hem duyulan.

D) Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek.

E) Bir gün deniz ölgündü, bir oltayla balıkta

    Kuşlar gibi yalnız, yapayalnızdım açıkta.

 

I. Çekmecelerden birinin içinde yalnızca keser gibi bir şey vardı.

II. Orada dağınık bir masanın olduğunu hatırlıyordum.

III. O geceden kalan bir iz var mı diye dikkatle bakıyorum.

IV. Kâbus görüyormuş gibi gözleri büyüyerek baktı bana doğru.

V. Yüzlerce yıldan beri üstüne basan adımlarla aşınmıştı kaldırımlar.

5. Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisinde edat kullanılmamıştır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V

 

6. Her şeyin karmakarışık olduğunu anlamıştım. Buna rağmen kendimi tutamayıp yine o çetrefil, karışık, acılarla dolu dünyada gezinmeye başladım.

Yukarıdaki parçada aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi yoktur?

A) Edat   B) Bağlaç   C)Zarf   D) Zamir   E) Sıfat

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç, zarfları bağlama göreviyle kullanılmıştır?

A) Durgun ve derin sesi beni alıp götürüyordu bir yerlere.

B) Kafasını kaldırıp sıkıntıyla baktı ama bir şey söylemedi.

C) Duyduğu üzüntüyü ve şaşkınlığı görmüştüm aslında.

D) Sesi her zamanki gibi durgun ve donuk bir sesti.

E) Ellerim masanın üstünde büyük ve güçlü görünüyorlar.

 


 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Yanıt vermeden gülmüştüm yalnızca

B) Ona eskisi gibi davranmamaya kararlıydım.

C) Yalan söylememen benim için çok önemli

D) Benden o kadar kuşku duyduğunu unutmuşum.

E) Çünkü beklemediği bir soruyla karşılaştı. 

 

I. İzleri ortadan kaldırmak için büyük çaba harcadı.

II. Benden geriye yarın bu odada hiçbir iz kalmayacaktı.

III. Odanın soğuk görüntüsünü biraz yumuşatmaya çalıştı.

IV. Genç kadın öfkeleri yerinden oynatacak bir söz söyledi.

V. Uykunun yavaş yavaş tüm bedenime yayılışını hissettim.

9. Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisinde edat vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

10. (I)Çocukluğumdan beri (II)ölümden hiç korkmamıştım. (III)Gizliden gizliye onu bir (IV)kurtarıcı olarak gördüğümü (V)bugün fark edebiliyorum.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcük ve sözcük öbeklerinden hangisinde edat vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

11. Çeşme evleri bir yuva değildir, yalnızca mavi kıyıların beyaz süsüdür.

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi, bu cümledeki "yalnızca" sözcüğü ile tür bakımından özdeştir?

A) İşe başladığında bile babası yeterince yaşlıydı.

B) Gözleriniz her yeri bir ışık yumağı içinde görüyor.

C) Kâğıtları hızla değiştirebilmek için kapağı kapatmadı.

D) Kaynak çubuğunun çıkardığı alımlı ışıltıyı seyretti.

E) Burası memleketimden daha güzel bir yerdi sanki.

 

12. (I)İçine düştüğüm o korkunç (II)yenilgiden ve acıdan kurtulabilmem (III)için mümkün olduğu (IV)kadar büyük bir (V)saçmalığa ihtiyacım vardı.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, diğerlerinden farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) I. ile II.   B) I. ile III.   C) III. ile IV.   D) I. ile IV.   E) IV. ile V

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanılmamıştır?

A) Bu mutlaka beni üzen ve hırpalayan bir ses olurdu.

B) Bana da küçük bir çocukmuşum gibi davranıyor.

C) Halimden o kadar memnundum ki kımıldamak bile istemedim.

D) Mutluluğun içimdeki bu sessizlik olduğunu düşündüm.

E) Ya seni bıktırıncaya kadar ararım ya da hiç aramam.

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" sözcüğü farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Ruhuyla yüzü arasındaki bütün barikatlar yıkılmış.

B) Yüzü kara kalemle yapılmış bir resim gibiydi.

C) Kapı şımarık bir ısrarla kesintisiz çalıyordu.

D) Özlemleri, istekleri ve korkularıyla birlikte terk edilmiş.

E) Yağan yağmurla ıslanan pencerenin kenarında oturdu.

 

15. (I) Taşınabilir bir bilgisayar alıyorum. (II) Oğlum nasıl kullanacağını öğreniyor. (III) Çok direndim bilgisayara ama gereksizmiş. (IV) Onu çabucak seviyorum. (V) Hız kazandırıyor bana çünkü.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde bağlaç vardır?

A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile V.   D) IV. ile V.   E) I. ile III



16. "İçin" edatı aşağıdaki dizelerin/cümlelerin hangisinde "uğruna" anlamında kullanılmamıştır?

A) Bir gül için ben garibi küstürdüm.

    Önü sonu, canı cana sarmalı.

B) Kalsaydı terkeşimde bugün tek bir altın da

En tatlı bir hayal için atmazdım ufkuma.

C) Bir yar için başkalarıyla kavgadan usandık.

D) Kendimiz olarak yaşayabilmek için anlaşmaya mecburuz.

E) Ki istikbal için çarpan yürekler durdu. 

 

17. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi farklı türde kullanılmıştır?

A) Bunu ilk kez bu kadar derinden duyuyorum.

B) Bir deniz feneri gibi uykusuz ve tehlikelere açık.

C) Kendi acısına bile uzaktan bakan biriydi.

D) Uzun zaman direnişim yalnızca benim sorunum.

E) Bu, kayıtsızlıktan daha yıkıcıdır onun için.

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanılmamıştır?

A) Rahat görünüyor ama çekingen ve dikkatli.

B) Belki ben de bir başkasıydım o zamanlar.

C) Anlaşılıyor ki hiçbir garantisi yok bunların.

D) Yavaş yavaş kaçınılmaz sona doğru yaklaşıyor.

E) Anılar iyi ve değerli görünür insana.

 

19. Öyle tatlı bir sohbete daldık ki o gece sabaha karşı yattık.

Bu cümlede aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi yoktur?

A) Zamir   B) Sıfat   C) Zarf   D) Edat   E) Bağlaç

 

(I)Kim derdi ki (II)bir gün

Hınçla sıkılmış (III)birer yumruk (IV)gibi

Yuvalarından (V)fırlayacaktı gözleri

20. Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi edattır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

  


21. Aşağıdaki dizelerin hangisinde edat yoktur?

A) Ayrılıklar içinde taş mı kesildi kalbin.

B) Öyle bir ayrılık ki ölümden beter

C) Bir gün beni de unut her yalan gibi

D) Dünyadan bezginliğim dünyalar kadar eski

E) Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek.

 

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bağlaç zarf tümleçlerini bağlama göreviyle kullanılmıştır?

A) Bu soruyu şimdi de daha sonra da yanıtlayamazsın.

B) Asıl dünyasını daha çok o renklerde ve şekillerde bulmuş.

C) Onun o dünyada hem gerçekliği hem de rüyası vardı.

D) Ne güçleri, ne heyecanları ne de istekleri kalmıştı.

E) Yıpratılmış ama tüketilmemiş uzun bir hikâyeydi bu.

 

23. Bir (I)yere tutunmak (II)için savaşmanın bir başka biçimiydi bu. Geçmişte aldıkları (III)derslerin etkisiyle (IV)öyle yapmışlardı. Susmayı ve içlerine kapanmayı bir kez (V)daha hatırlamışlardı.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcükler, türlerine göre eşleştirilirse hangisi bu eşleştirmenin dışında kalır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

A) Hayat insanlara her zaman bu kadar cömert davranmıyordu.

B) Mantık sınırlarını fazlasıyla aşan bir miktar değildi bu.

C) O günlerde altmışını geçmiş gibi görünüyordu Muammer Bey.

D) Çevresindekilerin, gerçekliğine inanmak istedikleri bir görünümde yalnızca.

E) Papyon onun en kişisel, en vazgeçilmez özelliklerinden biriydi.

 

25. (I) Başlangıçtaki teftişlerinden vazgeçmişti. (II) O günler biraz da bu anılar yüzünden kötü günler gibi görünmüyordu. (III) Yer başka bir yerdi. (IV) Zaman başka bir zamandı sadece. (V) Ya da o günler sevilebilecek kadar uzaktılar.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde hem edat hem bağlaç vardır?

A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) II. ile V.   D) IV. ile V.   E) III. ile IV.

 

 

TEST-2

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ve" bağlacı tamlayanları bağlama göreviyle kullanılmıştır?

A) Doğumlar, nikâh ve cenaze törenleri sonsuza kadar sürecek

B) Bunlar çaresizlik duygusu ve ürperti uyandırır insanda.

C) Sizi ameliyat edeceğiz ve hiçbir şeyiniz kalmayacak.

D) Rengim soluk ve kafamın içi bomboş, neşesizim.

E) Galerideki halinden daha güvenli ve rahat burada.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

A) Eylül yağmurlarıyla ıslak tren rayları

B) Yıldızları sermez miyim ayaklarına

C) Seher vakti türkülerle düştüm yollara

D) Yürekliysen sen de beni sev bu gece

E) Daha bir mutluyduk her şeye rağmen.

 

3. (I)Ben o sesi duymak istiyordum (II)yalnızca(III)Kendini yakan bir Budist (IV)gibi hayatımı, zamanımı, her (V)şeyimi o sese adamıştım.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi, diğerlerinden farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) II. ile IV.   E) IV. ile V.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem vardır?

A) Ne vardı diyorum ah bir dönseydin son anda.

B) Yalnızlık üşümekmiş, yalnızım üşüyorum.

C) Uçurummuş sensizlik, tut beni düşüyorum.

D) Bütün maviler sensiz şimdi her şey düş rengi.

E) Geleceksen deli dalgalarla deli yağmurlarla gel.

 

5. Aslında kafanın içinde duyguların net (I)ama böyle söyleyince sen (II)bile kendi duygularından kuşku duyuyorsun. Karşındaki de senin söylediklerine (III)göre davranıyor (IV)ve ilişkiler gerçekte olduğu (V)gibi güvenilir olmuyor.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi, farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) IV. ile V.   E) III. ile V.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, "için" sözcüğü cümleye amaç anlamı katmıştır?

A) O sadece gece vardı, gerçek gecedir onun için.

B) Her gece hikâyelerini anlatmak için gemilerini beklerler.

C) Deniz feneri okyanus için vazgeçilmez bir sevgili.

D) Desem ki sen benim için hava kadar lazımsın.

E) O ev, okuluna yakın olduğu için oğlum orada kalıyor.

 

7. Terk edilmenin acısını yaşayacağını ve bu acının (I)nasıl bir (II)şey olduğunu biliyordum. Rakipleri (III)için üzülecek (IV)kadar derinden yaralanmış insanlardan (V)biriydim.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcükler tür bakımından eşleştirilirse, hangisi bu eşleştirmenin dışında kalır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

A) Sürekli uzlaşmaz ve kırıcıydık birbirimize karşı.

B) Karşı kıyının ışıkları ateşböcekleri gibi yanıyor.

C) Belki de korkmam gerektiği kadar korkmuyorum.

D) Bütün iyimserliğime rağmen bir kaygı var içimde.

E) Bencilliğin ve sahiplenmenin üstesinden gelmeye çalıştık. 

 

9. Başkalarına verebileceğim her şeyi ancak bir tek yolla verebilme gücüm var: Yazarak.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat, bu cümledeki altı çizili edatla yakın anlamlıdır?

A) Kemik kaybını önlemek için bunu gerekli görüyorlar.

B) Yüzüme gelen yumruğa karşı kolumu kaldırmıştım.

 C) Bu sorunun yanıtı da aslında o kadar basit ve ilginçti.

D) Çevremdeki kadınlar bir kuş sürüsü gibi havalanmıştı.

E) Yalnızca pişmanlık duyduğumu söyleyebilirim.

 

Bir ben varım artık bu yeşil kıtada, bir sen

Rüzgâr ile sudur başka bir âhenk işitirsen.

10. “İle” sözcüğü aşağıdaki dizelerin hangisinde, bu dizelerdekiyle aynı tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Ne sal iledir, ne mal iledir

    Beyim ululuk kemâl iledir.

B) Güneş balçık ile asla sıvanmaz

    Hakikat acıdır bir dem tatlanmaz.

C) Başucumda matem renkli serviler

    Hüznüyle titreşir sanki hayatın.

D) Çıktım yücesine seyran eyledim.

    Dost ile gezdiğim çöller perişan.

E) Rüya ile hayal arasında

    Yalnız sen varsın yavrum.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

A) Normal insanlar gibi yaşamak istiyorduk.

B) Başlangıçta onu sonsuza kadar reddetmiştim.

C) Mevziler teslim olmuyorsa kazanılır ya da kaybedilir.

D) Öç almak için yaşamaya karar verdim.

E) Yaşamlarımız bunlar üzerine kurulu değil mi?

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ve" bağlacı sıfatlan bağlamıştır?

A) Onda bana benzeyen bir şeyler var ve ben bundan hoşlanmıyorum.

B) Terk edilmiş bir gölün ıssız ve soğuk lokantasında oturduk.

C) Sen acı çekecek olanlardansın ve acı da çektireceksin başkalarına.

D) Çevremdeki her şey renk ve biçim değiştiriyordu.

E) Bir sesi severek ve bir ses tarafından sevilerek uyudum.

 

I. Kendimi bu kozanın içine eskisi kadar rahat bırakamıyordum.

II. Sıcak ve şefkatli bir kadını yazmış olmayı çok isterdim.

III. Kapılarla ve cinayetlerle ilgili kâbuslar görüyordum.

IV. Fikirler gerçekliğini ve korkutuculuğunu kaybediyordu.

V. Kendisiyle gizli gizli alay ettiğimi mi düşünüyordu.

13. Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisinde hem edat hem de bağlaç vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

14. İşleri olduğu için buluşamayacağımızı söyledi, sesi kırgın ve kilitli kapılar gibiydi.

Bu cümlede aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi yoktur?

A) Edat   B) Bağlaç   C) Ünlem   D) İsim   E) Sıfat

        

15. "Kadar" sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde "Otuz kadar atlı, bileğinin üzerinde bir şahin taşıyordu." cümlesindeki görev ve anlamıyla kullanılmıştır?

A) İnsanı zaman kadar terbiye eden bir şey yoktur.

B) Dört yüz kadar davetli büyük bir kadırgaya bindirildi.

C) Ömründe bu kadar kirli, harap bir yatak görmemişti.

D) Hayatımda bu kadar temiz bir insan görmedim.

E) Gece bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış.


16. Ne olursa olsun, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını içgüdülerimle seziyorum.

Bu cümlede aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi yoktur?

A) Zamir   B) Edat   C) Bağlaç   D) Sıfat   E) Zarf

 

17. (I)Uzun yıllar kaldığı yurtdışından (II)yeni dönmüş olduğu (III)için (IV)daha (V)önce tanışmamıştık.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcük ve sözcük öbeklerinden hangisi farklı türde kullanılmıştır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V. 

 

18. Aşağıdakilerden hangisinde -la (-le) eki ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Kimseye boyun eğmeden, el açmadan onurla yaşamış.

B) Hak ettiği biçimde görkemle Kocamustafapaşa'dan geçti.

C) Her türlü mal buraya yelkenli gemilerle getirili-yordu.

D) Ben ciddiye alınmış olmanın verdiği keyifle oturuyordum.

E) Yeni çoraplarını ve ayakkabılarını heyecanla gi-yiyordu.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

A) Her sabah kırlarda ya da kentin sokaklarında dolaşırım.

B) Bu cümleler çocukluğumdan beri beni beklemişlerdi.

C) Benim verdiğim cevaplar bir terzinin elinden çıkmış gibiydi.

D) Her duygu, her algı gerçek olamayacak kadar şişmişti.

E) Dolabın üstündekilere ulaşmak için sandalyeye çıkmam gerekiyor.

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kadar" edatı cümleye yaklaşıklık anlamı katmıştır?

A) Uzun gezilerinden birinde Büyükçekmece’ye kadar gitti.

B) Bugün denize kadar araba süreceklerini anlattı benzinciye.

C) Şimdiye kadar hiç gitmedikleri yerlere doğru gittiler.

D) Ev, yolun öte yanına geçince ulaşılacak kadar yakındır.

E) Olayın üzerinden henüz bir yıl kadar geçmişti.

 

21. "Gibi" edatı aşağıdakilerden hangisinde "Ellerim bir kanat gibi titrekti" dizesindeki görev ve anlamıyla kullanılmıştır?

A) Haberi aldığı gibi yola çıktı.

B) Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik.

C) Küçük kızla bir arkadaş gibi konuşuyordu.

D) Eski vali bu gibilerle çok mücadele etti.

E) Her şey hikâyenin başında söylediğim gibi oldu.

 

22. Deliye göre aptal her zaman akıllıdır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat, bu cümledeki altı çizili edatla yakın anlamda kullanılmıştır?

A) İstanbul bu kadın için serin, berrak, şifalı suların şehriydi.

B) Karpuz, üzüm gibi meyveler yaz aylarında çok fazla yenir.

C) Duvarda eski ocaklar kadar geniş bir oyuk vardı.

D) Konak yerine yalnız sadrazam çadırı kurula-bilmişti.

E) Yalnızca çalışmanızı istiyorum, başka bir şeye gerek yok.

 

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile (-le, -la)" sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmıştır?

A) Korkularımla pişmanlıklarımı durmaksızın düşünüyorum.

B) Babasının cenazesinden beri onunla hiçbir şey konuşmadım.

C) Söylentilere bakılırsa arkadaşım ile gizlice anlaşmışım.

D) Oysa bunun da gerçekle hiçbir ilişkisi yoktu bana göre.

E) Gelecek yılla ilgili söylentiler konusunda bildiklerimi anlattım.

 

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem edat hem de bağlaç kullanılmıştır?

A) Aldatıldıklarını değil yalnızca hakarete uğradıklarını düşünürler.

B) Kimi işlerimin yükünü ona aktarmaya başlamıştım bile.

C) Tüm yüzü kızarmıştı, mezar ötesinden gelen bir sesle fısıldadı.

D) Yaşamımın sakin akışına da alıştım artık.

E) Kitabımı aldım ve bir çocuk gibi sevinerek masama yerleştim.

 

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat da bağlaç da yoktur?

A) Kervanlarda güvenlik söylentisi gibidir o.

B) Her deve haber kenti, hayat ve aşk kenti.

C) Onlar için her doğum bir çöl fırtınasıydı.

D) Devlet kadar ağır, sabırlı ve öfkeli

E) Gözlere görünür oldu gece gündüz

 

 

TEST-3

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde geçen altı çizili sözcük bağlaç değildir?

A) Her şey yerli yerinde, ancak kaybettiğim bir şey var.

B) Birlikte mısralar düşüyoruz, ama iyi ama kötü.

C) Bir mısra daha söylesek sanki her şey düzelecek.

D) Su yürümüş dallara ve topraklara.

E) Ne şair yaş döker ne âşık ağlar.

 


TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ


2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde edat kullanılmıştır?

A) Bağrımda da yanmadık bir yer bırakmadan git.

B) Sen raksına dalarken için titrer derinden.

C) Görmemek istiyorsan ardına bakmadan git.

D) Sana uğurlar olsun… ayrılıyor yolumuz.

E) Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek.

 

3. Aşağıdakiler in hangisinde "de" bağlacı cümleye yakınma, sitem anlamı katmıştır?

A) Nasıl yaptığını anlatsın, sen de öğren.

B) Şimdi uyuyacakmış da dinlenecekmiş.

C) Sınıfını geçsin de İspanya'ya gönderelim.

D) Buraya kadar gelmiş de bize uğramamış.

E) Herhâlde şimdi onu görsem de tanımam.

 

4. "Konularını işlerken sadece düşüncesini ortaya koymakla kalmıyor; —- düşüncesinin ilkelerini, gelişmesini, karşılaştığı engelleri aşmanın çabasını da ortaya koyuyor."

Boş bırakılan yere aşağıdaki bağlaçlardan hangisi getirilmelidir?

A) ne var ki

B) böylece

C) kaldı ki

D) aynı zamanda

E) nitekim

 

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "ki" bağlacı "amaç" ilgisi kurmuştur?

A) Bu çocuk hiç söz dinlemiyor ki…

B) Evden biraz erken çıkalım ki, trene yetişelim.

C) Yıllardır bağırıyoruz, duyulmuyor ki sesimiz.

D) Derler ki, bu dağda eskiden bir pınar varmış.

E) Görüyorum ki anlatılanları iyi dinlemişsin.

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde edat grubu zarf göreviyle kullanılmıştır?

A) Babam bize göre bir ev bulamamıştı.

B) Ordu'da, denize karşı küçük bir evimiz vardı.

C) Fidan gibi delikanlılar mahalli oyunlar oynuyorlardı.

D) Bekleyenler taş gibi sessiz ve donukturlar.

E) Bu insanlar yıllardır birbiriyle tanışıyormuş gibiydiler.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" edatı zaman anlamı katmıştır?

A) Güneşin batmasıyla hava soğuyuverdi.

B) Çocuk, eve arkadaşlarıyla geldi.

C) Adam, olanları telaşla izliyordu.

D) Gelmeleri ile gitmeleri bir oldu.

E) Artık, ihtiyar ile kimse ilgilenmiyordu.

 

8. "ne..,ne" bağlacı aşağıdaki cümlelerden hangisinde "de…de" nin yerine kullanılmıştır?

A) Bu işe ne sen ne ben karışmasaydı.

B) Ne sert ol asıl ne yavaş ol basıl.

C) Ne öldüğümü ne olduğumu ister.

D) Ne kızı verir ne dünürü küstürür.

E) Adam, ne kapıyı açtı ne pencereyi. 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "ki" bağlacı yükleme "aşırılık" anlamı katmıştır?

A) Bu yüzden ona bir ceza verirler mi ki?

B) Onun buraya gelmesine o kadar sevindik ki…

C) Bu çocuklara hiçbir zaman güvenilmez ki…

D) Bu soruyu daha önce görmediniz ki…

E) Sizi beklememiş ki, onunla karşılaşasınız.

 

10. Çevirisi (I) ancak 10 yılda tamamlanan bu kitabın ilk sayfasına (II) çevirmen (III) bir (IV) önsöz (V) yazmış.

Numaralanmış yerlerden hangisine "de" bağlacı eklenirse "aynı işi başkasının da yaptığı" anlamı ortaya çıkar?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

  

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünlem soylu bir sözcük zarf göreviyle kullanılmıştır?

A) Eyvah, yapayalnız kaldık, şimdi ne yapacağız!

B) Aman karanlığı görmesin gözüm!

C) Adam, hop içeriye girdi.

D) İhtiyar, bizi karşısında görünce, derin bir "oh" çekti.

E) Hey arkadaşlar, yarın maça gidiyoruz, dedi.

 

12. Neredeyse on iki saat uyudum, ama hâlâ kendime gelemedim.

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "ama" bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Kitap okuyacaksınız, ama bu yıl çeviri kitapları okumayacaksınız.

B) İki saattir çalışıyor, ama ödevlerini bitiremedi.

C) Olabilecekleri herkese anlatmayı denedim, ama kimse beni dinlemek istemedi.

D) Bir bildiği olmalı, ama söylemek istemiyor.

E) Arkadaşlarla soğuk, ama çok soğuk bir kış günü yola çıkmıştık.

 

13. "Özür dilemeler (I) göz yummalar, (II) -ölçülü olmak (III) şartıyla alçakgönüllülük (IV) bile- birer ustalıklı (V) gösterişten başka bir şey değildir."

Yukarıdaki cümlede "hatta" sözcüğünün numaralanmış yerlerden hangisine getirilmesi uygun olur?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "bile" yerine "de, da" ve "dahi" getirilemez?

A) Böyle bir kişi, kendi çocuğunu bile düşünmez.

 B) Küçük bir çocuk bile burada denize girebilir.

C) Belki de oyunun son perdesi bitti bile

D) Bu saatten sonra gelse bile bir şey yapamaz.

E) Öyle zayıflamış ki iki ekmeği bile elinde taşıyamıyor.

 

15. Sınav kağıtlarında öğrencinin adını yazdığı bölüm katlanıp yapıştırılır; —- sınav kağıtları değerlendirildikten sonra bu bölüm açılır.

Boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun söz aşağıdakilerden hangisidir?

A) ne var ki

B) üstelik

C) bununla beraber

D) ayrıca

E) ancak

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ne … ne" bağlacı isim tamlamalarını bağlamıştır?

A) Akşama kadar yağmur yağdı; ne pikniğe gidebildik ne maça.

B) Bu sabah çok halsizdim, ne köşe yazılarını okudum ne spor haberlerini.

C) Son günlerde öylesine değişti ki ne kimseyle konuşuyor ne ders çalışıyor.

D) Ne Ahmet ne Kemal; ikisi de düzenli çalışmıyor.

E) Bu insanlara ne bir yardım eden var ne de dertlerini dinleyen.

 

 

CEVAP ANAHTARI

test-1

1-E 2-B 3-C 4-E 5-B 6-B 7-E 8-E 9-A 10-A 11-C 12-C 13-D 14-A 15-C 16-D 17-C 18-D 19-A 20-D 21-B 22-A 23-B 24-E 25-C

 

 

test-2

 

1-A 2-D 3-D 4-A 5-E 6-B 7-A 8-E 9-E 10-E 11-C 12-B 13-C 14-C 15-B 16-C 17-C 18-C 19-A 20-E 21-B 22-A 23-A 24-E 25-E

 

test-3

1-C  2-E  3-D  4-D  5-B  6-D  7-A  8-A  9-B  10-C  11-C  12-B  13-B  14-C  15-E  16-B

 

 


.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "TYT TÜRKÇE EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR"

Back To Top -->