Sponsorlu Bağlantı

HABER YAZILARI TEST SORULARI İNDİR, ONLİNE ÇÖZ

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......

 10.SINIF HABER YAZILARI, METNİ ÜNİTESİ TEST SORULARI İNDİR, ONLİNE ÇÖZ


HABER YAZILARI TEST SORULARI İNDİR, HABER YAZILARI TEST SORULARI, TESTLER, HABER YAZILARI TESTİ, HABER YAZILARI ÜNİTESİ TEST,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF HABER YAZILARI ÜNİTESİ TEST SORULARI İNDİR, ONLİNE ÇÖZ  üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız


Hazırlayan: derskonum.com





TEST-1

ıları

1. Şinasi’nin Agâh Efendi’yle birlikte çıkardıkları

---- ile tek başına çıkardığı ----, Türkçe fikir gazeteciliğinin

başlangıcıdır.

Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden

hangileri sırasıyla getirilmelidir?

A) Takvim-i Vekayi - Ceride-i Havadis

B) Tasvir-i Efkâr - Tercüman-ı Ahvâl

C) Tercüman-ı Ahvâl - Tasvir-i Efkâr

D) Ceride-i Havadis - Takvim-i Vekayi

E) İbret - Hürriyet

 

 

 

2. İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, Irak Savaşı’nın

başlatılması aşamasında Adalet Bakanı’nı

ikna edebilmek için baskı uygulayıp uygulamadığı

yönündeki soruları cevaplayacak. Blair, bugün vereceği

ifadenin ardından, Irak işgalinin yasallığını

soruşturan Chilcot komisyonunun karşına 2011’de

tekrar çıkacak. Blair, geçtiğimiz yıl komisyona

ifade vermeyi reddetmiş ve “yalancı, katil” suçlamalarına

maruz kalmıştı. Blair’in ifadesi, 2003

yılında başlayan işgalin öncesinde savaşa yönelik

fikri değişen ve işgalin yasallığına onay veren

dönemin Adalet Bakanı Lord Goldsmith’in baskıya

uğrayıp uğramadığı yönünde olacak. Blair, Adalet

Bakanı’na baskı yaptığını geçmişte reddetmiş ancak

ortaya çıkan belgeler aksini ortaya koymuştu.

Bu haber yazısıyla ilgili olarak aşağıdakilerin

hangisi söylenemez?

A) Kim, ne zaman, niçin, ne sorularının cevapları

verilmiştir.

B) Güncel nitelik taşımaktadır.

C) Anlatıcı, kişisel düşünce ve yorumlarına yer

vermemiştir.

D) Dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır.

E) Açık, anlaşılır bir dil kullanılmamıştır.

 

 

 

3. Aşağıdakilerin hangisi haber yazılarının özelliklerinden

biri değildir?

A) İlginç ve önemli olması

B) 5N 1K kuralına uyulması

C) Ayrıntılara girilmemesi

D) Kolay anlaşılır olması

E) Yoruma bağlı olarak yazılması

 

 

 

4. Haber yazıları konu bakımından sınırlandırılamaz.

I

İyi bir haber yazısının “kolay anlaşılır”, “ilginç”,

“önemli”, “doğru” ve “güncel” olması gerekir.

II

Günlük gazetelerdeki haberler, kaynaklarına göre

“resmî”, “özel” ve “ajans” olarak gruplandırılır.

III

Haber yazıları, birleşik cümleler ve mecaz anlamlı

IV

kelimelerle yazılır. Haber yazıları için 5N 1K kuralı

V

önemlidir.

Bu parçadaki altı çizili bölümlerin hangisinde

bilgi yanlışı vardır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

 

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde tanım, birlikte verildiği

terimle ilgili değildir?

A) Basın ve yayın organlarına haber toplayan,

bildiren veya yazan kişi (Muhabir)

B) Haber toplama, yayma ve üyelerine dağıtma

işiyle uğraşan kuruluş (Gazete)

C) Gazetelerin birinci sayfasındaki logonun üzerinde

kullanılan başlık (Sürmanşet)

D) Çarpıcı, dikkat çeken, heyecan yaratan, etkileyici

haber (Sansasyonel)

E) Şişirme, yalan, uydurma haber (Asparagas)

 

 

203

Haber Yazıları Test 1

6. Sayısal Loto’nun 4 Aralık’ta yapılan çekilişinde 6

bilen 4 kişiden birinin kuponunu Rize’den yatırdığı

açıklanınca 822 bin lira kazanan talihlinin kim

olduğu kentte merak konusu oldu. Çamlıhemşin

ilçesine bağlı Dikkaya Köyü’nde oturan Fatma

Cihangir’in çekilişin ertesi günü Ankara’ya giderek

bir gün sonra dönmesi ise “Büyük ikramiyeyi kazandı.”

söylentisinin yayılmasına neden oldu. Cihangir,

ikramiyenin kendisine çıkmadığını söyledi

ancak buna kimseyi inandıramadı. Yakınlarının ve

belediye başkanının bile gelerek tebrik etmek istediği

Cihangir, “Bir önceki hafta oynadığım kupona,

son hafta yapılan çekilişin rakamlarıyla bakmışım.

İkramiyenin bize çıktığını zannederek kimseye

bir şey söylemeden Ankara’daki oğlum Mustafa

Cihangir’in yanına gittim ama çıkmadığını öğrendim.

Herkes paranın bana çıktığını zannediyor

ama bana çıkmadığını ben biliyorum.” dedi.

Bu metinle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi

doğrudur?

A) Anlaşılır ve ilginç olma özelliği taşımaktadır.

B) Metnin odağında yazarın kendisi vardır.

C) Anlatıcı, metnin kahramanlarından biridir.

D) Kanıtlayıcı anlatım türü kullanılmıştır.

E) Haberin kaynağı resmî bir kurumdur.

 

 

 

 

7. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, öğrencilerin yumurtalı

protestosuyla ilgili olarak “Gençliğin heyecanını

anlarım ama ölçüyü kaçırmamak gerekir.”

dedi.

Bu haber cümlesinde “----” ve “----” sorularının

cevapları verilmiştir.

Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden

hangileri getirilmelidir?

A) nasıl - nerede

B) niçin - kim

C) kim - ne

D) nerede - ne zaman

E) ne zaman - nasıl

 

 

 

8. Haber yazılarının başlıkları ilgi çekici olmalı, gazete

ele alınınca hemen göze çarpıp okuyucuyu

haberi okumaya zorlamalıdır. Bir haberin yayınlanmasında

çabukluk şarttır. Duyulan, öğrenilen

haberler gazeteye çok çabuk ulaştırılır çünkü gazetelerin

belli zamanları vardır. O saatten sonra

gelen bir haber, ertesi günkü gazetede yayınlanamaz.

Aynı haberi öteki gazeteler yazmış olacakları

için aynı haberin ertesi gün basılmasında hiçbir

değer kalmaz. Haber, objektif bir değer taşıdığı

için ona göre yazılmalıdır. Gazeteci haberi verirken

ona kendi duygu ve düşüncelerini eklememeli,

eklerse haber değerini yitirir. Haberde açık,

duru, sade bir dil kullanılmalıdır.

Bu parçada haber yazılarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden

hangisine değinilmemiştir?

A) Haberlerin zamanlı olarak yayınlanmasına

B) İlginç olmasına

C) Nesnel bir tutumla yazılmasına

D) Kolay anlaşılır olmasına

E) Doğru olmasına

 

 

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

A) Özel kaynaklar, halk arasındaki olayların halk

tarafından muhabirlere bildirilmesiyle elde edilen

haberlerdir.

B) Ceride-i Havadis, William Churchill adlı bir İngiliz

tarafından çıkarılan yarı resmî gazetedir.

C) Haber yazıları, yoruma ve yanlış anlaşılmaya

imkân vermeyen cümle ile başlar.

D) Gazetelerin, radyo ve televizyonların haber

kaynakları beşe ayrılır.

E) Haber yazıları, 5N 1K’de yer alan sorulara verilen

cevaplarla genişletilir.

204

Test 1

 

10. Kastamonu’da en yakın arkadaşının YGS’ye gireceği

yeri Kastamonu yerine Hakkari olarak değiştiren

İsmail Kaya, olayı 1 Nisan şakası olarak

tasarladığını söyledi. Kaya’nın bu şakası nedeniyle

arkadaşı, sınava girebilmek için 1400 kilometre

yol gitti. Kıskançlıktan dolayı böyle bir şey

yapmadığını belirten Kaya, şunları söyledi: “Arkadaşımın

benden şikâyetçi olduğunu söylüyorlar.

Benim hiçbir kötü niyetim yoktu. 15 yıllık samimi

arkadaşım olan Sedat Toygar’a 1 Nisan şakası

yapmak istedim. Bunun için arkadaşım Sedat,

Yüksek Öğretime Giriş Sınavı için başvurusunu

yaptıktan sonra, arkadaşımın Kastamonu olan

sınav giriş yerini Hakkari olarak değiştirmek istedim.

Arkadaşımın şifresini bildiğim için ÖSYM’nin

sınav merkezine girerek Sedat’ın Kastamonu olan

sınav yerini Hakkari olarak değiştirdim.”

Bu haber yazısıyla ilgili olarak aşağıdakilerden

hangisi yanlıştır?

A) Nesnel ve tarafsız yaklaşımla yansıtılmıştır.

B) Merakı giderecek düzeyde ayrıntılı ve anlaşılır

bir dil kullanılmıştır.

C) Okuyucunun farklı yorumlamasına imkân sağlayacak

niteliktedir.

D) Güncel özellik taşımaktadır.

E) Kim, niçin, ne zaman, nasıl sorularının cevapları

verilmiştir.

 

 

 

TEST-2

 

1. Gazete haberlerinde uyulması gereken ilkeler

vardır. Bu ilkelerin içinde sorulması ve mutlaka

cevaplanması gereken bazı sorular vardır. Bu

sorular “5N 1K” şeklinde belirtilir.

Aşağıdakilerden hangisi bir gazete haberinde

sorulması gereken sorulardan biri değildir?

A) Kim

B) Nasıl

C) Ne ile

D) Ne zaman

E) Nerede

 

 

 

2. Toplumda veya tabiatta meydana gelen çeşitli

olay, durum ve görünümle ilgili bilgi ve duyurulara

---- denir. Bunların halka duyurulması amacıyla

hazırlanan yazılara da ---- denir.

Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerin

hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?

A) haber yazısı- haber

B) köşe yazısı - manşet

C) ajans - haber yazısı

D) haber - haber yazısı

E) asparagas - sansasyonel

 

 

 

3. Akdeniz’de tekneleri batan 27 kaçak göçmeni

kimse kurtarmaya yanaşmayınca göçmenler,

üç gün üç gece balık ağlarının dubalarında yolculuk

ettiler. Gana, Kamerun, Nijerya ve Sudanlı

kaçak göçmenleri taşıyan tekne, Libya’dan yola

çıktı. Derme çatma tekne 6 gün Libya açıklarında

sürüklendikten sonra battı. İki balıkçı teknesinin

kurtarma girişimi sonuç vermedi. Bölgede bulunan

bir Malta gemisi onlara yardım eli uzattı. Kaptan

yukarı çıkmalarına izin vermediği için göçmenler,

geminin çektiği ton balığı ağlarına tutundular.

Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bir haber yazısı örneğidir.

B) Dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır.

C) Açık, akıcı, duru ve yalın bir anlatım kullanılmıştır.

D) Açıklayıcı ve öyküleyici anlatım türleri kullanılmıştır.

E) Anlatıcı, metnin kişilerinden biridir.

 

 

 

4. Basın ve yayın organlarına haber toplayan, bildiren

veya yazan kimseye ---- denir. Haber toplama

ve yayma işiyle uğraşan kuruluşa ise ---- denir.

Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerin

hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?

A) muhabir - ajans

B) haberci - sürmanşet

C) muhabir - gazete

D) sütun - tekzip

E) ajans - muhabir

 

 

 

5. Marmara Belediyeler Birliği ve Deniz Temiz Derneği

tarafından düzenlenen l. Marmara ve Karadeniz

Konferansı, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre

Merkezi’nde yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve

Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı

toplantıda konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,

Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik ve bu kirliliğin

ortaya çıkardığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde konuşma yapan

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir

Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye sahillerinde

1257 belediye bulunduğunu ancak bunların

1/3’ünde kanalizasyon bulunmadığını söyledi.

Bu metinle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi

doğrudur?

A) Olay çevresinde oluşan edebî metinlere özgü

nitelikler taşımaktadır.

B) Nesnel ve tarafsız bir tutumla anlatılmıştır.

C) Dil, dil ötesi işlevinde kullanılmıştır.

D) Tartışmacı anlatım türü kullanılmıştır.

E) Metnin odağında yazarın kendisi vardır.

Haber Yazıları Test 2

 

 

6. Aşağıdakilerden hangisi haber yazılarının özelliklerinden

biri değildir?

A) Haber yazılarının günlük ve önemli olması gerekir.

B) “5N 1K” bulunur.

C) Haber yazıları, toplumu ilgilendiren konularla

sınırlandırılır.

D) Anlatıcı, anlattıklarına yorumunu katmaz.

E) Haber, gerçeğe bağlı kalınarak ortaya konur.

 

 

 

7. Kamu görevlileri ile Hükümet, toplu sözleşme

masasına oturdu. Memur sendikaları ile Hükümet

arasında ilk kez yapılacak toplu sözleşme

görüşmelerinin ilk oturumu, Çalışma ve Sosyal

Güvenlik Bakanlığındaki Eşref Moralı Toplantı

Salonu’nda başladı. Toplu sözleşme masasında,

Kamu İşveren Heyeti’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Bakanı Faruk Çelik başkanlık yapacak. Çalışma

ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 21

Mayıs 2012 tarihinde, memurların toplu sözleşme

tutanağının imzalanacağını, eğer anlaşma sağlanamazsa

hakem heyeti sürecinin başlayacağını

belirtti.

Bu metinle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi

yanlıştır?

A) Doğru ve kolay anlaşılır olma niteliği taşımaktadır.

B) Haber yazısı metnidir.

C) Güncel bir konu ele alınmıştır.

D) Ayrıntıya ve gereksiz bilgilere yer verilmemiştir.

E) Anlatıcı, olay örgüsünü ilahî anlatıcının bakış

açısıyla anlatmıştır.

 

 

 

8. Bir metnin haber yazısı olabilmesi için aşağıdakilerden

hangisinin öncelikli olması gerekir?

A) Anlatıcının bulunması

B) Kolay anlaşılır, açık ve akıcı olması

C) Dilin göndergesel işlevde kullanılması

D) İlgi çekici, güncel ve önemli olması

E) Yanlış anlaşılmalara imkân tanımaması

9. Konya’da yıllardır kilo vermeye çalışan ve çeşitli

müdahalelere rağmen kilo veremeyen 35 yaşındaki

Mehmet Efe, 20.05.2012 tarihinde geçirdiği

mide küçültme operasyonuyla bir haftada 8 kilo

verdi. 236 kilodan 218 kiloya düşen Efe’nin 6 ay

sonra 150 kiloya ardından da 90 kiloya düşürülmesi

hedefleniyor. Mehmet Efe, “Çocukluğumdan

beri kiloluyum. Son yıllarda daha fazla kilo almaya

başladım. Özellikle çevremdeki insanların bakışı

beni çok rahatsız ediyordu. Psikolojim de bu durumdan

olumsuz etkileniyordu. Ameliyattan sonra

bir haftada 8 kilo verdim. Doktorlar, aşama aşama

zayıflayacağımı söylediler. 90 kiloya düşünceye

kadar doktor kontrolünde zayıflamaya devam

edeceğim” dedi.

Bu haber yazısında aşağıdaki sorulardan hangisine

cevap yoktur?

A) Kimden

B) Niçin

 C) Nerede

D) Ne zaman

 E) Kim

 

 TEST-3

 HABER YAZISI TEST SORULARI VE CEVAPLARI-


HABER YAZILARI TEST SORULARI


---------- tekniğine göre okurun ilgisi de göz önünde bulundurularak muhabir veya editörün vereceği karar çerçevesinde habere ilişkin en önemli ve en can alıcı unsurlar ön plana çıkarılır. İkinci ve üçüncü derecedeki önemli unsurlar ise birbirini izleyen bir sırada yer alır. Bu teknikte haberin özeti girişte verilmektedir.

1. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir?

A) özetleme
B) düz piramit
C) haber gövdesi
D) ters piramit
E) sonuç-gelişme

2. Haber yazılarıyla ilgili terim tanımlamalarının hangisinde bilgi yanlışı vardır?


A) Sürmanşet: Gazetelerin birinci sayfasındaki logo­nun üzerinde kullanılan başlık
B) Manşet: Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla ko­nulan başlık
C) Asparagas: gerçek olmayan, masa başında uydurulan, yalan haber, uydurma haber
D) Ajans: Haber toplama, yayma ve üyelerine dağıtma işiyle uğraşan kuruluş
E) Köşe Yazısı (Fıkra): Bir yazarın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini kanıtlama amacı güderek yazdığı gazete yazılarıdır.


3. Aşağıdakilerden hangisi iyi bir haber yazısının özelliklerinden değildir?

A) Güncel olmalı.
B) Doğru olmalı.
C) Kolay anlaşılmalı.
D) İlginç olmalı.
D) Siyasi olmalı


4. Aşağıdakilerden hangisi haber yazılarının özelliklerinden biri değildir?

A. Haber yazıları objektif bir bakış açısıyla  yazılmalıdır.
B. Haber yazıları ilginç olmalıdır.
C. Haber yazılarında öznellik olmalıdır.
D. Haber gerçekleri yansıtmalıdır.
E. Haber yazılarında mutlaka kaynak belirtilmelidir.



"-----------------------tekniğiyle yazılan  haber, bir öykü tarzında başlar ve az önemli unsurlar önce verilerek, olayın detayı haberin sonunda okura sunulur."


5. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir?

A) Düz piramit
B) Ters piramit
C) Çoklu yazım tekniği
D) Özetleme tekniği
E) Çifte doğrulama tekniği

6. Ters piramit tekniği ile yazılmış haberlerde haberle ilgili sırasıyla hangi basamaklar yer alır?

A) Özetleyici bilgi- ayrıntılar-geçmiş hakkında bilgi-sonuç
B) Sonuç-ayrıntılar-geçmiş hakkında bilgi-özetleyici bilgi
C) Özetleyici bilgi-geçmiş hakkında bilgi-ayrıntılar-sonuç
D) Sonuç-ayrıntılar-özetleyici bilgi- geçmiş hakkında bilgi
E) Özetleyici bilgi- sonu.-ayrıntılar-geçmiş hakkında bilgi

7. Aşağıdakilerden hangisi bir olayın haber değeri taşıması için gerekli olan unsurlardan biri değildir?


A) Güncellik B) Gerçeklik  C) İlginçlik D) Önemlilik E) Ufuk açıcılık

8. Tarihteki ilk resmi gazete  olarak bilinen gazetenin çıkış yeri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Roma'da
B) Çin'de
C) Antik Yunan'da
D) Osmanlı'da
E) Amerika'da 

9. ------------------- haberlere şişirme, balon, yalan veya  palavra haber de denilmektedir.

Yukarıdaki paragrafta noktalı yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) manşet B) sütun  C) asparagas D) sansasyonel E) ihbar


AŞIRI YAĞIŞLAR CAN ALDI

Amerika'nın Teksas eyaletinde  aşırı yağışlar sonucu 4 kişinin boğularak hayatını kaybettiği, 7 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi. Hayatını kaybeden 4  kişiden ikisi olan  Andrey Dufrain ve Jessica Samuel'in (79) adlı kişilerin yaşlı ve evsiz olduğu belirtilirken yaklaşık 100 kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği kaydedildi. Meydana gelen sel baskınlarında  çok sayıda ev ve iş yerinin  de sular altında kaldığı Ulusal Afet Birimi tarafından  açıklandı... 


10. Verilen haber metninde  aşağıdaki  5N 1K ilkelerinden hangisine yer verilmemiştir?

A) Ne    B) Nerede    C) Ne zaman   D) Neden     E) Nasıl

11. Haber yazılarında kullanılan dille ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


A) Akıcı olması
B) Açık olması
C) Çağrışıma açık olması
D) Yalın olması
E) Duru olması

12.  5N1K’nın doğru açılımı aşağıdakilerden hangisidir? 


a) Ne-Nerede-Nasıl-Ne Zaman-Neden-Kim
b) Ne-Nerede-Nasıl-Neden-Niye-Kim
c) Ne-Niçin-Ne Zaman-Nerede-Neden-Kim
d) Ne Zaman-Nerede-Neyle-Ne-Nasıl-Kim
e) Ne Zaman-Nerede-Ne Şekilde-Niye-Niçin-Kiminle

13. Haber yazılarında ağırlıklı olarak dilin  aşağıdaki işlevlerinden hangisi kullanılır?

A) Dil ötesi işlev
B) Göndergesel işlev
C) Heyecana bağlı işlev
D) Sanatsal işlevi
E) Kanalı kontrol işlevi

14. Haber yazısına hiç yer vermeyen  gazete türü  aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aylık magazin gazetesi
B) Günlük siyasi gazete
C) Spor gazetesi
D) Yerel gazeteler
E) Resmi Gazete

15. Aşağıdaki türlerden hangisi gazete çevresinde gelişen bir yazı türü değildir?

A) Köşe Yazısı (Fıkra)
B) Makale
C) Sohbet
D) Roman
E) Eleştiri


CEVAP ANAHTARI

1.D  2.E  3.D  4.C   5.A   6.A  7.E   8.A  9.C   10.C   11.C   12.A   13.B   14.E  15.D

TEST-4

207

 

 

1. Haber yazılarıyla ilgili aşağıda verilen terimlerden

hangisi yanlış açıklanmıştır?

A) Asparagas: Kanıtlanmış ve doğrulanmış haber.

B) Sürmanşet: Gazetelerin birinci sayfasındaki

logonun üzerinde kullanılan başlık.

C) Manşet: Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla

konulan başlık.

D) Tekzip: Bir haberin yanlışlığını ortaya koymak

için haberin muhataplarının gazeteye gönderdikleri

yalanlama metni.

E) Sansasyonel: Dikkat çeken, çarpıcı, heyecan

yaratan haber.

 

 

 

2. Kardeşler mahallesinde yapımı devam eden has-

I II

tanenin radyotörlerinin çalındığıyla ilgili polise ih-

III

bar geldi. İhbar üzerine, Emniyet Müdürlüğü Asayiş

Şube Hırsızlık Büro Amirliğine bağlı ekipler, 4

kişiyi, çaldıkları idda edilen malzamelerle yakala-

IV V

dılar.

Bu haber yazısındaki altı çizili sözlerden hangisinin

yazımı doğrudur?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

 

3. Muhabir haberi tarafsız yazmalı, yorum katmamalıdır.

Bu haber cümlesindeki anlatım bozukluğunun

nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anlamca çelişen sözlerin bir arada kullanılması

B) Nesne eksikliği

C) Dolaylı tümleç eksikliği

D) Özne-yüklem uyuşmazlığı

E) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

 

 

 

4. ABD’de 14 yıl önce geçirdiği trafik kazasında ağır

yaralanan ve kendisine “Bir daha konuşamaz.”

teşhisi konulan bir Amerikalı, konuşma yetisine 2

papağanı sayesinde yeniden kavuşmasının ardından

hayatını kuşlara adadı. Washington’daki evinde

halen 80 kuşla birlikte yaşayan 50 yaşlarındaki

Brian Wilson, 1995’te geçirdiği trafik kazasında

ağır yaralandı. Doktorlar, kaza sırasında emniyet

kemeri takılı olmayan Wilson’ın bir daha konuşamayacağını

ve hayatının geri kalanında yatalak

kalacağını söylediler ancak 2 papağan sayesinde

Wilson, konuşma yetisine tekrar kavuştu.

Bu parça aşağıdaki türlerden hangisine ait

olabilir?

A) Gezi yazısı

 B) Röportaj

C) Sohbet

 D) Otobiyografi

E) Haber yazısı

 

 

 

 

5. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik

yapmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),

hazırladığı yeni yönetmelik taslağını, görüşlerini

almak için eğitim sendikaları ve sivil toplum örgütlerine

gönderdi. Taslağa göre başarılı öğrencilere

liseyi 3 yılda bitirme hakkı verilerek erken mezun

olma imkânı getiriliyor. Buna göre, 9 ve 10’uncu

sınıflarda bütün derslerden başarılı olan ve ortalaması

90’ın üzerindeki öğrenciler, 11. sınıfta geçici

olarak 12. sınıfa kaydını yaptırabilecek. Merkezi

sistemle yapılacak sınava giren başarılı öğrenciler

11. sınıfın sonunda okuldan mezun olabilecekler.

Bu metinle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi

doğrudur?

A) Göstermeye bağlı edebî metinlere özgü nitelikler

taşımaktadır.

B) Dil, şiirsel işlevde kullanılmıştır.

C) Kahraman anlatıcının bakış açısı kullanılmıştır.

D) Tartışmacı anlatım türü kullanılmıştır.

E) Güncel bir konu ele alınmıştır.

Haber Yazıları Test 3

208

 

 

6. (I) Son akaryakıt zamları ile birlikte İstanbul’da 1

litre 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 4,70 Liraya

yükseldi. (II) Yeni nesil motorinin litre fiyatı ise 4,05

liraya ulaştı. (III) Türkiye’de, üzerindeki yüksek

vergi yükü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden

daha pahalıya satılan otomobiller, yüksek fiyata

sahip akaryakıtla yol alıyor. (IV) Yeni bir otomobil

almak için kredi borçlanması yapan sürücüler, 4-5

yılda, bir otomobil fiyatı kadar da akaryakıta harcama

yapıyor. (V) Bir otomobil, 4-5 yıl içinde kendisi

kadar bedeli akaryakıt istasyonuna bırakıyor!

Bu haber metnindeki numaralandırılmış cümlelerin

hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

 

 

7. İlgi zamiri olan “-ki” ve sıfat yapan “-ki” bitişik

yazılır, bağlaç olan “-ki” ayrı yazılır.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde

“-ki”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) İş merkezindeki yangın herkesi korkutmuştu.

B) Bu yılki yağmurlarla Ankara’nın barajları İstanbul’daki

barajlara göre daha fazla doldu.

C) Sen ki bir oturuşta iki tabak mantıyı yiyecek

kadar iştahlı birisin.

D) Zamanında haber verilmediki itfaiye yetişsin,

diyordu halk.

E) Akşamki maçta bazı olayların yaşandığı söylendi.

 

 

 

8. (I) Türkiye genelindeki arsa satışları 2011 yılına

göre %123 oranında arttı. (II) Son 5 yılın gözdesi

iller dibe vururken bazı illerin yıldızı parladı. (III)

Ankara’da metrekare bazında satışlar %76 yükseldi.

(IV) Metrekarede en yüksek artışın yaşandığı

şehir ise İzmir oldu. (V) Arsa satışı 2011’de

yüzde 104 oranında yükselip artan İzmir’de, adet

bazında artış %62 olarak gerçekleşti.

Bu haber yazısındaki numaralanmış cümlelerin

hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

 

 

9. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 6.5

büyüklüğündeki depreme dayanamayacak tüm

binaların yıkılacağını açıkladı. “Kentsel dönüşüm;

yasamızın ruhu, mantığı ve can güvenliğidir. Vitrine

yaşam hakkını koyuyoruz.” diyen Bayraktar,

mülkiyet hakkının vazgeçilmez olduğunu ama

ondan daha önce yaşam hakkı geldiğini söyledi.

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde hangi binaların

yıkılacağına oluşturulacak bilimsel heyetin

karar vereceğini belirtti. Bayraktar “Heyet, binanın

tehlikeli olduğunu raporlayacak. Yetkilendirilmiş

kuruluşlar ölçecek. Bina gerçekten 6,5 şiddetinde

bir depreme dayanamayacaksa, mühendislik veya

inşaat tekniği yönünden kötüyse, malzeme hatası

varsa yıkılmasına karar verilecek.” diye konuştu.

Bu haber metniyle ilgili olarak aşağıdakilerden

hangisi söylenemez?

A) Toplumun büyük bir bölümünü ilgilendiren bir

konuyla ilgilidir.

B) Kim, niçin, nasıl sorularının cevapları verilmiştir.

C) Kurmaca metin özelliği taşımaktadır.

D) Güncel nitelik taşımaktadır.

E) Kolay anlaşılır olma niteliği taşımaktadır.

 

 

 

10. Merkezi Amerika’da olan Mark Twain Cemiyeti ta-

I

rafından 1953’te, ilk defa bir Türk hikâyecisi ola-

II

rak Sait Faik Abasıyanık’a şeref üyeliği verildi.

Sait Faik’in ölümünden sonra da annesi,

III

Burgazadası’ndaki evlerini “Sait Faik Müzesi” ola-

IV

rak bağışladı ve her yıl en iyi hikâye kitabına verilmesi

içinde bir “Sait Faik hikâye ödülü” belirledi.

V

Yukarıdaki numaralanmış sözlerden hangisinin

yazımı yanlıştır?

A) I.

B) II.

 C) III.

 D) IV.

E) V.

 

 


H

.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "HABER YAZILARI TEST SORULARI İNDİR, ONLİNE ÇÖZ"

Back To Top -->