Sponsorlu Bağlantı

10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 180

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......
.........sponsorlu bağlantılar....... .........sponsorlu bağlantılar.......

       10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 180


10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları,2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları,Kitap Cevapları,


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları SAYFA 180  bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız



..
Metni Anlama ve Çözümleme 

1. “Ah, beyaz ve güzel memleketim!” ifadesindeki beyaz kelimesi hangi anlamda kullanılmıştır? 
Cevap: Beyaz kelimesi temiz anlamında kullanılmıştır. 



2. Miting alanındaki Türk bayraklarının siyah renkli olmasının nedeni nedir? Açıklayınız. 
Cevap: Çünkü ülke işgal altındadır ve protesto için siyah bayraklar miting alanında sallandırılmaktadır. 


 3. Metinde yalınayak, ağlayarak koşan köylü kızı kimdir ve niçin koşmaktadır? 
Cevap: Bu köylü kızı savaşta babası şehit edilen Kezban’dır, İhsan’dan kendisini de savaşa götürmesini istemektedir. 



4. Metne göre savaş ne gibi kötü sonuçlar ortaya çıkarmaktadır? Açıklayınız. 
Cevap: Savaş birçok kişinin ölmesine, yaralanmasına, çocukların yetim kalmasına yol açmaktadır. 


5. Metindeki kahramanların ortak özellikleri nelerdir? Açıklayınız. 
Cevap: Kahramanların hepsi vatanını çok seven, vatan için gözünü kırpmadan canını verebilecek kişilerdir. 



6. Metnin olay akışını yönlendiren temel çatışma ve ona bağlı diğer çatışmalar nelerdir? 
Cevap: Romanda hem vatanın içinde bulunduğu felaketi hem de  bu felaketi yaşayan, aşkları, ihtirasları, kıskançlıkları ve vazifeleri arasında kalan insanların ruh çatışmaları vardır. 


7. Metindeki anlatım tekniklerini, anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yöntemlerini tespit ediniz. 
Cevap: Metinde anlatma, gösterme, özetleme teknikleri kullanılmıştır. 



8. Okuduğunuz metindeki kişilerin sahip olduğu vatan sevgisinin kültürümüzdeki yerini değerlendiriniz. 
Cevap: Vatan sevgisi kültürümüzdeki en önemli ögelerden bir tanesidir. Bizim kültürümüzde insanlar vatanı için gözünü kırpmadan canını feda eder.


 9. Hazırlık çalışmasında ifade edilen Halide Edip Adıvar’ın Sultan Ahmet Meydanı konuşması ile romanda tasvir edilen konuşmayı karşılaştırınız. Gerçek konuşmanın romana yansımalarını değerlendiriniz. 
Cevap: Halide Edip Adıvar’ın Sultan Ahmet Meydanı konuşması işgal güçlerinin İzmir’i işgalini kınama amaçlıdır. İstanbul’daki işgalci askerlerin gözünü korkutmuştur, milli mücadelede de ateşleyici bir rolü olmuştur. Bu konuşma da romana milli mücadele ve vatan sevgisi olarak yansımıştır. 


DİL BİLGİSİ 

1. Aşağıda okuduğunuz metinden bir parça ile bir şiirden alınan dörtlük verilmiştir. Yükleminin yerine göre farklı cümleler kullanılan bu parçalardan yola çıkarak devrik cümlelerin anlatıma katkısını değerlendiriniz.

 Ayşe, gözleri ağlamaktan kırmızı ve şiş olarak köyden hareket etti. Bütün köyde bir telaş ve korku vardı. Ayşe’nin boynuna kadınlar tek tek sarıldılar ve ağladılar. Ayşe’ye bir yaylı bulmuş, içini hazırlamıştık. Nihayet vedalar bitti. Söğütleri bıraktık. Tozlu ve uzun yolda epeyce ilerledik. Bir korkusuzluk aldı yürüdü çevremizde Sen çıkardın utancını duvara astın 
 Cevap: Bu parçalarda kullanılan devrik cümleler vurguyu arttırarak anlatımı daha da etkili kılmıştır. 


2. Aşağıda verilen cümlelerden kurallı olanı devrik, devrik olanı kurallı cümle hâline getiriniz. 

• Bu ıssız Anadolu mezarlıklarında ne kadar sevgili bıraktık, geçtik. 
Cevap: Ne kadar sevgili bıraktık, geçtik, bu ıssız Anadolu mezarlıklarında. 

• İki odalı bir köy eviydi burası.
 Cevap: Burası iki odalı bir köy eviydi 

• Halkın duyduğu şey ölümden kuvvetliydi. 
Cevap: Kuvvetliydi ölümden halkın duyduğu şey. 

• Onun hayatındaki faciayı mutlak duymuşlardı. 
Cevap: Mutlak duymuşlardı onun hayatındaki faciayı. 

• Dolaşıyordu minarelerin üstünde iki siyah tayyare. 
Cevap: İki siyah tayyare minarelerin üstünde dolaşıyordu.


 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayf
.





2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları

.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 180"

Back To Top -->