DERSKONUM.COM


12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 88

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......
.........sponsorlu bağlantılar....... .........sponsorlu bağlantılar.......

2019 2020 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları İlke Yayınları, Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa, 


İlke yayınları 12 sınıf edebiyat kitabı cevapları


DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ


YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı DERSİNİN KİTAP CEVAPLARI SİTEMİZDE YAYINLANACAKTIR..

KİTAP CEVAPLARINI OKUL DERSLERİNE PARALEL ŞEKİLDE YAYINLAMAKTAYIZ.
EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁

10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI 2019 2020

İYİ ÇALIŞMALAR

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 88

Okuduğunuz metin, 1945’te şairin otuz beşinci yaşında yayımlanmış bir şiirdir. Türk şiirinin klasikleri arasında yer alan Otuz Beş Yaş şiiri, 1946’da bir yarışmada birinci olunca ünlenmiştir. Kültürümüzde yaşlılık denince akla gelen bu şiir; yalnızlığı, gençliğin önemini, yaşlılığın korkulan yüzünü etkileyici şekilde vermesiyle sevilen bir şiir olmuştur. 

Metni Anlama ve Çözümleme 
1. Okuduğunuz şiirde geçen “kaygı”, “saltanat”, “şakak” kelimelerinin anlamını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz. Kelimeleri birer cümlede kullanarak defterinize yazınız. 

Cevap: kaygı: kötü bir sonuç doğacak diye duyulan üzüntü, tasa / Yarınki sınav için kaygılanıyorum. saltanat: hükümdarlık, padişahlık, sultanlık. / Saltanat sürüp keyfine bakmış. şakak:başın her iki yanında, göz, alın, kulak ve yanak arasında bulunan çukurumsu bölge./ Şakaklarım ağrıyor. 



2. Otuz Beş Yaş adlı şiirin temasını belirleyiniz. 

Cevap: Otuz Beş Yaş adlı şiirin teması Ölüm’dür. 


3. Şiirin iletisini belirleyiniz. İletiyi açıklık/örtüklük açısından değerlendiriniz. 

Cevap: Bu şiirde şairin hayata bakış açısı, karamsarlığı şiire yansımıştır. Örtül ileti olarak ölümden korkma konusu ve duygusu ön plandadır. 



4. Okuduğunuz şiiri biçimsel özellikler (ölçü, durak, kafiye dizilişi ve türleri, redif, ses ve kelime tekrarı, ses akışı, nazım birimi vb.) açısından inceleyiniz. Şiirin biçimsel açıdan Türk şiirinde hangi yönelimin özelliklerini gösterdiğini söyleyiniz. 


Cevap: 
Otuz Beş Yaş Şiirinin Nazım Birimi: Bent 
Otuz Beş Yaş Şiirinin Birim Sayısı: Yedi 
Otuz Beş Yaş Şiirinin Ölçüsü: 6+5=11’li Hece Ölçüsü 
Otuz Beş Yaş Şiirinin Ahenk Unsurları: Kafiye ve Redif 

5. Otuz Beş Yaş adlı şiirden tecahülüarif ve tezat sanatlarına örnek gösteriniz.
 Cevap: Tecahül-i arif (Bilip de bilmemezlikten gelme) : Şakaklarıma kar mı yağdı ne var Tezat ( Karşıtlık ) sanatı: Neden böyle düşman görünürsünüz;/ Yıllar yılı dost bildiğim aynalar? dost ve düşman kelimeleri kullanılmıştır. 
.........sponsorlu bağlantılar................sponsorlu bağlantılar.......
ol>
6. Bu şiirde şair hangi edebî sanatı kullanarak yaşamı yolculuk ve mevsimle, ölümü de uykuyla iliş- kilendirmiştir? Bu sanatın metnin iletisine bir katkısı var mıdır? Açıklayınız. 
Cevap: Teşbih (Benzetme) : Dante gibi ortasındayız ömrün dizesinde vardır. Onun gibi yaşamı bir yolculuğa benzetir ve metni daha etkili kılmaya yaramıştır bu teknik. 


7. Şiirin söyleyicisini tespit ediniz. Söyleyicinin genel okuyucuya, bir kişiye, gruba veya varlığa seslenme durumundaki muhatabını belirleyiniz.

Cevap: Şiirin söyleyicisi şairin kendisidir. Aynı zamanda şiirdeki kahramanın da kendisidir. Muhatabı kendi kendisidir. Çünkü kendi kendine konuşur gibi hesaplaşır gibi ifadeler vardır şiirde. Mesela aynaya baınca hissettikleri buna örnektir. 


8. Okuduğunuz şiirin içeriğini doğallık, toplumsallık ve bireysellik açısından değerlendiriniz. 

Cevap:Otuz Beş Yaş Şiirinde Dönemin sosyal hayatı şiire yansımıştır. Çünkü o dönemler II. Dünya Savaşı nedeniyle var olan karamsarlık havasından şair de nasibini almıştır. 


9. Şairin yaşlılığa olumsuz yaklaştığı bölümü tespit ediniz. Yaşlanmanın olumsuz yönleri ile ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz. 

Cevap: Delikanlı çağımızdaki cevher,/ Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,/ Gözünün yaşına bakmadan gider. dizelerinde de görüleceği üzere bu dönemde yani yaşlılıkta artık gençliğin barındırdığı cevher yok olmuş yerini ölüm korkusuna bırakmıştır. 


10. Cahit Sıtkı Tarancı, okuduğunuz bu şiiriyle “Otuz Beş Yaş Şairi” olarak tanınmıştır. Kimi eleştirmenlere göre Türk şiirinde o zamana kadar bu derecede etkili bir şiir yazılmaması, kimi eleştirmenlere göre de insanların bu şiirde kendinden bir şeyler bulması bunu sağlamıştır. Siz hangi eleştirmen grubuna dâhil olursunuz? Nedenleriyle açıklayınız. 

Cevap:Bence insanların bu şiirde kendinden bir şeyler bulması bunu sağlamıştır. Çünkü ölüm herkes için vardır ve bence nefes almaktan daha fazla insanın beyninin kemirmektedir.


SAYFA, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 10, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 111, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 211, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 311, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 411, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 511, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 611, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 711, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 811, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 911, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 108, 1011, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 1011, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 1211, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 1311, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 1411, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156,, 157, 158, 1511, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 1611, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 1711, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 1811, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 1911, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 208, 2011, 210, 210, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 2111, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 2211, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 2311, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 2411, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 2511, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 2611, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 2711, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 2811, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 2911, ve diğer Ders Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 88"

Back To Top --> User-agent: Mediapartners-Google Disallow: User-agent: * Allow: / Sitemap: http://www.derskonum.com/sitemap.xml