12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 96

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......
.........sponsorlu bağlantılar....... .........sponsorlu bağlantılar.......

2019 2020 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları İlke Yayınları, Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 96, 


İlke yayınları 12 sınıf edebiyat kitabı cevapları


DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ


YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı DERSİNİN KİTAP CEVAPLARI SİTEMİZDE YAYINLANACAKTIR..

KİTAP CEVAPLARINI OKUL DERSLERİNE PARALEL ŞEKİLDE YAYINLAMAKTAYIZ.
EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁

10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI 2019 2020

İYİ ÇALIŞMALAR

12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 96
7. Okuduğunuz şiirde dizeler, kelimeler ortadan bölünmüş; bir merdiven basamaklarına benzeyen görüntü oluşturulmuştur. Şairin bu tekniği kullanmasında Rus şair Mayakovsy’nin, fütürizm akımının ve Servetifünun Dönemi şiir anlayışının izleri görülmektedir. Bu şiirin 1930 yılında yazıldığını göz önüne alırsanız yenilik açısından şairi ve onun şiirini nasıl değerlendirirsiniz?

 Cevap: Avrupa’da görülen bir çok yeni şiir akımını Moskova’da eğitim aldığı sırada tanıma öğrenme şansı bulan Nazım Hikmet, doğal olarak bu yeniliklerden etkilenmiş ve şiirinde bu yeni teknikleri kullanmıştır. 


8. Nâzım Hikmet, dizelerde göze hitap ederek taraça gibi bir diziliş gerçekleştirmiş ve şiirle resim arasında bir bağ kurmuştur. Dizelerin dalgalı bir şekilde yayılmasıyla koşan bir insanı, meydanlarda dalgalanan kalabalıkları canlandırmıştır. Bu açıklamalar ışığında şiirde dizelerin uzunluğu ve kısalığı, kelimelerin düzenlenişi, ölçü seçimi ile şiirin ahenk ve şekil özelliklerinin içerikle bir  ilişkisi olup olmadığını değerlendiriniz. 

Cevap: Kesinlikle içerikle uyumlu olması bakımından bu biçimde kaleme alınmıştır. Mesela kayığın sallanışını dizeleri alt altta ve yan yana kullanarak okura hissettirmeye çalışmıştır. 


9. Şiirde geçen “Ben yanmasam/Sen yanmasan/Biz yanmasak/Nasıl çıkar karanlıklar aydınlıklara” dizelerinden yola çıkarak söyleyiciyi eşitlik, dürüstlük, toplumu önemseme, öz güven sahibi olma tutum ve davranışları açısından değerlendiriniz. 

Cevap: Eşitlik ve dürüstlük bakımından bakıldığında vatanı için ölmeyi göze almayacak birine vatansever diyemeyeceğimizi görürüz. 


10. Nâzım Hikmet’in bu şiiri ile Fuzulî’nin “Dost bî-vefâ, felek bî-rahm, devran bî-sükûn/“Dert çok, hem-dert yok, düşman kavî, tâli’ zebûn” beyti arasında bir ilişki tespit edebilir misiniz? İki metni karşılaştırınız. 

Cevap: Evet edebiliriz. Çünkü hem kullanılan kelimeler hem de verilmek istenen mesaj bakımından benzerlik okurlar tarafından hemen hissedilecektir. 


11. Sizce şiirin temasını en iyi yansıtan dizeler ya da bölüm hangisidir? 

Cevap: Ben yanmasam sen yanmasan 
biz yanmasak, 
nasıl çıkar 
karan- 
-lıklar aydın-
 -lığa.. 

Özellikle şiirin bu kısmı bence çok etkilidir. 


12. Şiirde “eritmeğe” kelimesini yazım ve telaffuz açısından değerlendirirseniz neler söylersiniz? 
Cevap: Söylendiği gibi yazılmıştır. Eritmeye şeklinde yazılmalıydı. 


13. Şairin yazım ve noktalama açısından dili standart dışı kullanmasına metinden örnekler gösteriniz. 

Cevap: “biz yanmasak” derken yanmazsak şeklinde yazılmalıydı. Şair bilerek yanmasak demiştir. 



14. 1930’da yazılmasına rağmen metinde anlamı bilinmeyen kelime neredeyse çok azdır. Bu açıdan şairin üslubunu yorumlayınız. 

Cevap:Şair halk için yazmıştır. Bundan dolayı da halkın kullandığı günlük dilden örnekler vardır. Herkes anlar.


 Ünlü romancımız Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet için aşağıdaki değerlendirmelerde bulunmuştur. Verilen metni okuyunuz. Yaşar Kemal’e katılır mısınız? Düşüncelerinizi belirtiniz. 

“Nâzım Hikmet, büyük halk ozanlarının son büyük halkasıdır. Türk dili var oldukça Nâzım Hikmet de var olacaktır. Onun dil anlayışı -halkın dili ile şiir dilini inanılmaz bir zenginliğe ulaştırması- kendisinden sonra gelen nesiller için bir okul olmuştur. Bizim şiirimizde olduğu kadar, hikâyemizde ve romanımızda da Nâzım Hikmet’in büyük etkisi vardır. 

Cevap: Bir şairin büyüklüğü kullandığı dille ölçülür. Dili ne kadar iyi kullanırsa dile ne kadar hakimse o derece büyük şair olur. Katılıyorum Yaşar Kemal’e




SAYFA, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 10, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 111, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 211, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 311, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 411, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 511, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 611, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 711, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 811, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 911, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 108, 1011, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 1011, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 1211, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 1311, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 1411, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156,, 157, 158, 1511, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 1611, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 1711, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 1811, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 1911, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 208, 2011, 210, 210, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 2111, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 2211, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 2311, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 2411, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 2511, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 2611, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 2711, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 2811, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 2911, ve diğer Ders Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 96"

Back To Top -->