sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Akıl sağlığı yerinde olmayanlara karşı toplumun yaklaşımı nasıldır, nasıl olmalıdır?

Akıl sağlığı yerinde olmayanlara karşı toplumun yaklaşımı nasıldır, nasıl olmalıdır?


Akıl sağlığı yerinde olmayanlara karşı toplumun yaklaşımı nasıldır, Akıl sağlığı yerinde olmayanlara karşı toplumun yaklaşımı nasıl olmalıdır, 



Doğuştan akıl sağlığı yerinde olmayan insanlara aileleri veya devlet sahip çıkmakta bakımları üstlenilmekte ve onlarında insanca bir hayat yaşaması sağlanmaktadır. Ancak bazen bu durumun tam aksini de görebilmekteyiz. Vicdan ve merhametten yoksun insanların varlığı ne yazık ki yüzyıllardır kabul edilen bir gerçektir. Akıl merhumundan mahrum bir insanın insan olmadığını düşünen bu zihniyetler bu insanlara eziyet ve işkence etmeye eğilimlidir. Genel olarak toplumun tutumu ise yöreden yöreye değişebilmektedir diyebiliriz. Doğu kültüründe bu insanlar dışlanırken batıda daha çok kabul edilmekte ve toplumda yaşamalarına izin verilmektedir. ( batının her kesimini de buna dâhil edemeyiz elbette.) Akıl sağlığı yerinde olmayan ama etrafına da zarar vermeyen insanlar genelde toplum tarafından dışlanmaz ama etrafına zarar verdiğinde ve saldırgan bir tutum içerisinde olduğunda insanalar onun zapt edilmesini isterler çünkü çocuklara ve etraflarındaki her canlıya kontrolsüz güç uygulayabilirler.



Örneğin bizim mahallede Ayşe teyzenin oğlu var. Doğuştan zekâ geriliği varmış otuz yaşında maaş kendisi beş yaşında bir çocuğun aklına sahip, Ayşe teyze ona çok güzel bakıyor. Tertemiz giyindiriyor her zaman alakadar oluyor. Bizlerde bu yüzde n onunla oyun oynuyoruz çünkü oldukça terbiyeli ve düzgün davranıyor annesinin sözünden dışarı çıkmıyor zararsız olması bizim onu sevmemiz ve bizden biri gibi davranmamız için etkili oldu ama zarar veriyor da olsaydı Ayşe teyze oğlu için tedaviyi göze alırdı diye düşünüyorum. Aklı sağlığı yerinde olmayan insanları toplumdan dışlamak değil onları da topluma dâhil ederek insan gibi yaşamalarını sağlamak gerekiyor.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk