sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Geleneksel tiyatronun eğlence kültürümüzdeki yeri

Geleneksel tiyatronun eğlence kültürümüzdeki yeri
Geleneksel tiyatronun eğlence kültürümüzdeki yerini, Osmanlı toplumunda bir arada yaşama kültürünü, isimler ve karakterler arasındaki ilişkiyi araştırınız.


Merhaba bu yazımızda edebiyat ödevi geleneksel tiyatronun eğlence kültüründeki yeri nedir , Türk eğlence kültürümüzde geleneksel tiyatrosunun önemi nedir , geleneksel tiyatro hakkında maddeler halinde aradığınız cevapları araştırma ödevi sorularını cevaplıyoruz. Osmanlı toplumunda bir arada yaşama kültürü , isimler ve karakterler arasındaki ilişkiyi hepsini harmanlayıp sizler için maddeler halinde tek cevap yaptık.

Genel çıkarımlar
Gelişmesini imparatorluk başkenti Osmanlıda tamamlayan ve böylece Türk milli zevkiyle şekillenen karagöz oyunu bir yandan Osmanlının eğlence hayatına farklı görünümler kazandırırken bir yandan da kendi bünyesine İstanbul hayatından çeşitli unsurları almıştır. Oyunlarda İstanbul’un çeşitli semt, mahalle, sokak, cadde adları; cami, hamam, köşk, iskele, kule gibi yapılar çokça anılır. Birtakım gelenek ve görenekler, adetler ve inançlar, oyunların ortaya konulduğu dönemin Osmanlı hayatı hakkında önemli ipuçları verecek niteliktedir. Oyunlar, Osmanlı halkının dili, eğitimi, giyim kuşamı, beslenme kültürü hakkında ayrıntılı bilgilerin yanı sıra Osmanlıdaki sanatsal etkinlikler, eğlence yerleri ve biçimleri, oyunlar, müzik dünyası, edebiyat ve sanat atmosferi ile ilgili zengin bir tablo sunar. Bu yönüyle karagöz oyunları kendi şartları içinde küçük bir Osmanlı ansiklopedisi niteliğindedir

Karagöz ve Hacivat, Türk gelenek göreneklerinde büyük bir öneme sahiptir. Bu geleneği yaşatmak gerekir. Özellikle çocuklar için bu tür gösterilerin yapılması, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmaya devam etmesi açısından önemlidir.


Madde madde Geleneksel Tiyatronun Eğlence Kültürümüzdeki Yeri
1- Osmanlı toplumundan bugüne dek insanları bir araya getirme , sosyalleştirme konusunda büyük katkıları olmuştur.


2- Geçmişten günümüze dek isimlerin yaşatılmasında , sözlü tarihin gelişmesinde katkısı olmuştur.

3- Mahalle yaşayışı , esnaf toplantısı , evlenme törenleri gibi bölümlerde eğlence kültürünün yaşatılmasında geleneksel tiyatrolarımız önemli bir yer bulmuştur.

4- Kukla oyunu çocuk genç fark etmeden orta yaş grubuna hitap eden günümüzde halen bazı kesimlerde aktif olan geleneksel Türk tiyatrosu rollerinden biridir.

5- Meddahlık , günümüzde özellikle güldürü amaçlı düzenlenen stand-up tiyatro oyunlarına dönüşmüştür , insanlar eğlence amaçlı bu tür tiyatroları izlemeye gitmektedir.

6- Karagöz – Hacivat oyunları eğlence sektöründe panayırlar , festivaller , tiyatrolar , kermes gibi özel günlerde halkı eğlendirme amaçlı olarak aktif olarak kullanılmaktadır.

7- Orta oyunları , birçok bakımdan karagöz- hacivat oyununa benzeyen yalnız canlı insanlarla hayata geçirilen orta oyunları eğlence sektöründe kültürümüzde yer edinmiş insanlar tarafından oldukça tercih edilen tiyatro türü olmuştur.

8-Geleneksel türk tiyatrolarına özgü değişik şive ve ağız taklitleri insanları her zaman güldürmeyi başarmıştır.

9- Geleneksel türk tiyatrolarında sık sık karşılaştığımız değişik uluslardan ünlü kişilerin bazı özelliklerinin gülünçleştirmesi , kültürümüzdeki eğlence seviyesini yükseltmiştir.

10- Doğaçlama yapılmış eleştiriler , abartılmış tavırlar , belirli tip ya da karakterlerin yansıtılması , geleneksel Türk tiyatrosunun günümüz çağında tutunmasına eğlence kültürümüzde aktif rol oynamasına katkı sağlamıştır.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk