sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Madde döngülerinin durmasının ekosistemi nasıl etkileyebileceği

Madde döngülerinin durmasının ekosistemi nasıl etkiler?
Madde döngülerinin durmasının ekosistemi nasıl etkileyebileceğini araştırınız. Araştırma sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.


Ekosistemde maddeler bir yandan kullanılırken diğer yandan da üretilmeye devam eder. Buna madde döngüsü denir. Su, azot, oksijen, karbon gibi canlılar için hayati önem taşıyan maddeler sürekli döngü halindedir ve tükenmezler. Bu sayede canlı yaşamına elverişli bir ortam oluşur. Her canlı için hayati önem taşıyan suyu ele alırsak canlı vücuduna alınır. Metabolizma faaliyetlerinde kullanıldıktan sonra solunumla, terlemeyle ve idrarla vücuttan atılır. Buhar halinde havaya karışan su soğuyarak yağmur olarak yeryüzüne iner. Topraktaki suyu canlılar tekrar kullanır. Bir canlıdan diğer canlıya besin yoluyla karışır ve boşaltımla tekrar havaya ve toprağa karışır. Bu sayede su sonsuz bir döngüye girmiş olur ve tükenmeden devam eder.



Madde döngüleri olmasaydı ne olurdu sorusunun cevabı ise madde döngüsünün işleyişinin içerinde aşikardır. Bazı maddeler canlılığın devamı için olmazsa olmazdır. Sürekli ihtiyaç söz konusudur. Örnek olarak su, oksijen, azot ve birçok madde. Madde döngüleri ile sınırsız bir tüketim söz konusuyken sınırsız bir kaynak oluşumu da söz konusudur. Aksi taktirde bu maddeler yeryüzünde tükenebilir. Örnek olarak buharlaşan su yağmur olarak yeryüzüne dönmese veya canlının tükettiği su boşaltımla tekrar doğaya karışmazsa su kaynakları tükenecektir. Bu durumda ise canlılığın devamından söz edilemez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk