sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Toplumcu gerçekçi hikayeler özellikleri temsilcileri

Cumhuriyet Dönemi Toplumcu gerçekçi hikayeler özellikleri temsilcileri

1940-1960 ARASI CUMHURİYET DÖNEMİ TOPLUMCU GERÇEKÇİ HİKAYE,Toplumcu gerçekçi hikayeler özellikleri temsilcileri, Toplumcu gerçekçi hikayelerin özellikleri, TOPLUMCU GERÇEKÇİ HİKAYE,

derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  Toplumcu gerçekçi hikayeler özellikleri temsilcileri  ÜZERİNE bir paylaşım yazacağız. 


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız

VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA

Toplumcu Gerçekçilerin Özellikleri (özet)

  •  Toplumcu gerçekçilik (sosyal r ealizm), toplumcu dünya görüşü üzerine temellendirilmiş bir edebiyat akımıdır.
  • Bu akım, toplumu sosyal sınıflar arasında gerçekleşen çatışma alanı olarak değerlendirir.
  • Amacı, söz konusu sınıfsal çatışmayı ve bu çatışmanın toplumda yol açtığı etkileri ve sorunları yansıtmanın yanında bu sorunlara toplumcu çizgide çözüm yolunu da göstermektir.
  • Toplumcu gerçekçiler eserlerinde büyük şehirlere göçün ortaya çıkardığı problemler ve sosyalizm üzerinde durmuştur.
  • Bu eserlerde siyasi ideolojiler ön plana çıkar.
  • Roman ve hikâyelerde çok sağlam bir kurgu görülmez.
  • Toplumcu gerçekçi eserlerde realizm ve natüralizm etkileri vardır.
  • Eserlerde köylü ağızlarına oldukça fazla yer verilmiştir.
  • Anadolu coğrafyası ve insanı, toplumdaki düzensizlikler, çatışmalar, köy gibi küçük yerleşim yerlerinin sorunları ağa-köylü, öğretmen-imam, zengin-fakir, halk-yönetici, güçlü-güçsüz, aydın-cahil ve büyük şehirlere göçün ortaya çıkardığı problemler gibi konular üzerinde yoğunlaşmışlar.
  • Yazar okuyucuyu kendi doğrultusunda yönlendirmek ister.
  • Sanat eseri belli görüşleri ifade etmek için araçtır.
  • Halkı aydınlatmak düşüncesiyle bazı yazarlar bazı bölgeleri özellikle konu edinmiş.
  • Toplum için sanat ilkesine bağlı olarak edebiyata eğitici bir işlev yüklerler.
  • Rus edebiyatında Maksim Gorki, Mihail Şolohov; Amerikan edebiyatında Jack London, John Steinbeck (Con Ştaynbek) bu akımın başlıca temsilcileridir.
  • VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA
TEMSİLCİLERİ
    · Kemal Bilbaşar,
    · Orhan Kemal,
    · Kemal Tahir,
    · Yaşar Kemal,
    · Sabahattin Ali,
    · Sadri Ertem,
    · Samim Kocagöz,
    · Fakir Baykurt,
    · Aziz Nesin,
    · Rıfat Ilgaz.
    · Abbas Sayar
    · Aziz Nesin
    · Talip Apaydın

    Örnek hikayeler:

    Telli Kavak ,Sığınak ,Sam Amca-- (S Kocagöz)

     Ekmek Kavgası ,72. Koğuş,Cemile,Mahalle Kavgası---(O.Kemal)

     Zeğirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya, Sırça Köşk ---(S.Ali)

     Sarı Sıcak---(Y.Kemal)

     Anadolu’dan Hikâyeler, Irgatların Öfkesi---(K.Bilbaşar)

    Göl İnsanları--(K.Tahir

    VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA

1. Sabahattin Ali: Maupassant tarzı öyküleriyle ve özellikle "Kuyucaklı Yusuf" adlı romanıyla tanınmıştır. Eserlerinde aşk teması etrafında güçlü-güçsüz, ezen-ezilen çatışmasını anlatarak okuru bilinçlendirmeye çalışmıştır.
2. Orhan Kemal: Eserlerinde tarlada çalışan ırgatların, fabrikadaki işçilerin, köyden kente göç eden gurbetçilerin acıklı hikayelerini gerçekçi bir şekilde anlatır. Ekmek Kavgası adlı öykü kitabı ile Baba Evi, Bereketli Topraklar Üzerinde ve Murtaza adlı romanları tanınmıştır.
3. Kemal Tahir: İlk dönem romanlarında gerçekçi bir yaklaşımla köy-kent sorunlarına, hapishane yaşamına yer veren yazar daha sonraki yıllarda tarihsel ve siyasal içerikteki romanlarıyla tanınmıştır.
Eserleri: Göl İnsanları (Öykü), Sağırdere, Kadınlar Koğuşu, Esir Şehrin İnsanları, Devlet Ana, Yorgun Savaşçı, Rahmet Yolları Kesti (roman)
4. Yaşar Kemal: Eserlerinde özellikle Çukurova köylüsü ile Güney ve Doğu Anadolu insanını çeşitli yönleriyle anlatmıştır. Anlatımında halk türkülerinden, masal ve efsanelerinden faydalanmış; bu yüzden de destansı lirik bir üslup kullanmıştır. Bu anlatım tarzının tipik örneği İnce Memed romanıdır.
Eserleri: Teneke (öykü), İnce Memed (I,II,III,IV), Ağrı Dağı Efsanesi, Orta Direk, Çakırcalı Efe, Fırat Suyu Kan Akıyor, Yer Demir Gök Bakır, Yusufçuk Yusuf.(otuza yakın romanından birkaçı)
5. Fakir Baykurt: "Köy romanı"nın önde gelen ismidir. Köy enstitülü bir yazar olarak soyalist-gerçekçi bir çizgide köyü ve köylüyü, gurbetçilerin yaşamını oldukça canlı bir şekilde anlatan yazarın öykülerinin yanı sıra özellikle Yılanların Öcü, Kaplumbağalar, Tırpan, Koca Ren ve Yüksek Fırtınalar adlı romanları ünlüdür.
6. Aziz Nesin: Yalın bir dille toplumdaki aksayan yönleri, yergiye elverişli tarafları abartılı tiplerle ironik bir şekilde anlatan roman, hikaye ve oyunları ile tanınır. 
Eserleri: Vatan Sağolsun, Tatlı Betüş, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Kadın Olan Erkek (roman) İt Kuyruğu, Fil Hamdi, Büyük Grev, Yaşasın Memleket (öykü)
7. Rıfat Ilgaz: Öykü başta olmak üzere şiir, roman, piyes türlerinde eserler vermiştir. Toplumsal sorunları güldürü öğesiyle birlikte vermiştir. Özellikle "roman-öykü-oyun" öğelerinin kaynaştığı karma bir türün temsilcisi olmuştur. Ünlü eseri "Hababam Sınıfı" böyledir. Bizim Koğuş, Kesmeli Bunları, Çalış Osman Çiftlik Senin, Radarın Anahtarı diğer önemli eserleridir.


VİDEO ANLATIM AŞAĞIDA
...... .......................

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk