sponsorlu reklam Admatic -sponsor

23 NİSAN İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON,YAZI ÖRNEKLERİ

23 NİSAN İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON,YAZI ÖRNEKLERİ23 NİSAN İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON,23 NİSAN İLE İLGİLİ YAZI ÖRNEKLERİ, 23 NİSAN İLE İLGİLİ YAZILAR, 23 NİSAN KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ, 2018,2019



23 Nisan Geldi!

Türkiye Cumhuriyeti devletinde her sene 23 Nisan günü büyük bir coşku ve heyecanla kutlanır. Meclisimizin açılış tarihi olması dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklarımıza armağan edilmiş bir gündür. Bu günün adı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak geçer.
Atatürk gibi dahi bir lider dışında kimsenin aklına meclisin açılışını çocuk bayramı olarak kutlamak gelmezdi. O belki de bunu resmi bir tören olmaktan kurtarmanın yollarını ararken içindeki çocuk sevgisiyle de birleşince böyle bir fikir bulmuştu. Böyle bir gün sayesinde geleceğin büyüklerine de umut dolu bakılabilecekti.
23 Nisan çocuk bayramı olmanın yanı sıra Ulusal Egemenlik bayramıdır da. Her Türk vatandaşının içindeki özgürlük ruhu ve ulusal bağımsızlık kararlılığının bir yansıması olarak bugün ayrıca Ulusal Egemenlik bayramı olarak da kutlanmaktadır. 23 Nisan gününde tüm dünyadan misafir çocuklar ağırlarız ve tüm dünyaya misafirperverliğimizi gösteririz.
Bizler de Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürümeli ve bayramımıza sahip çıkmalı onu yüceltmeliyiz. Gelecek nesillere bu gelenekleri aktarmalıyız. Eğitimimizi alıp toplumu olumsuz düşüncelerden ve yanlış davranışlardan arındırmalıyız. Tıpkı 23 Nisan günlerinde çocuklarımızın birlikte eğlendiği gösterilerde olduğu gibi mutlu ve huzurlu bir ülke yaratmalıyız.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Biz de dili, dini, ırkı ne olursa olsun tüm çocukların bu özel gününü kutluyoruz.

ÖRNEK İKİ

Bu yazımızda 23 Nisan ile ilgili yazı kısa kısaca olarak bilgi aktaracağız.
Milli Mücadele yıllarında, mücadelenin teşkilatlanması ve Ankara Hükümeti ile İstanbul Hükümeti arasındaki ihtilafların sona ermesi için Ankara Hükümeti 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni açtı.

Dualarla açılan mecliste, hakimiyetin kayıtsız, şartsız milletin olduğu vurgusu yapıldı. 1921 Anayasası düzenlendi. Yasama ve yürütme mecliste toplandı. Milli Mücadele bu minvalde örgütlendi. Kuvayı Milliye unsurları olarak halk elindeki bütün kuvveti hazır tutarak düşmanla savaştı ve muzaffer oldu.
Meclis, milletin idaresinin tecelligahı olarak addedildi. Böylece meclisin üstünde hiçbir kuvvet tanınmadı. Devamında saltanatın kaldırılmasıyla, meclis daha da kuvvetlendi. Vetire cumhuriyetin ilanı ve hilafetin kaldırılmasıyla sonuçlandı.
Meclis o günlerden bugünlere milli unsur olma özelliğini koruyarak günümüze ulaştı. 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan edildi. Milli egemenliğin, tek temsilcisi olabilecek güç meclis oldu.
97 yıldır, bu şekilde milli iradenin tecelligahı olan mecliste, halk doğrudan veya temsili olarak seçtiği milletvekilleri ve bakanlar sayesinde meclisin yasama ve yürütmede görevli olmasını sağladı. 23 Nisan, Türkiye için bir dönüm noktası oldu.
Cumhuriyetin ilanına giden yolda önemli bir taş olan meclis, 23 Nisan 1920’de açılırken bir milat oluşturdu. Türküye Siyasi Tarihi açısından, yeni yönetim şeklinin ve devlet nizamının öenmli bir parçası olarak parlamento oluştu.
23 Nisan ayrıca Çocuk Bayramı olarak başta ülke çocukları olmak üzere, bütün dünya çocuklarının kardeşliği, sevgiyi pekiştirdiği bir gün oldu.

23 Nisan ile ilgili yazı

23 Nisan’ın ülkemizde ve dünyadaki pek çok ülkede anlamı büyüktür. Kurtuluş Savaşının yapıldığı yıllarda meclisin açıldığı günü Atatürk çocuklara armağan etmiştir. Bu günün tam olarak ası 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır. Ülkemizde bugün çocuklara ait olduğu için okullar ve resmi kurumlar da tatil edilmiştir. Aynı zamanda Türkiye ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de 23 Nisan günü resmi tatil olarak kabul edilmiştir.
Çocukların da resmi olarak kabul edilmiş bir günü olmasını isteyen Atatürk 1927 yılında bu günü Çocuk Bayramı olarak ilan etmiş ve çocuklara armağan etmiştir. Bu tarihten önceki 23 Nisan günler 23 Nisan Milli Bayramı olarak kutlanmıştır. 1927’den bugüne kadar da çocukların olan bugün yine çocuklar tarafından kutlanmıştır.
Aslında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak son adını 1980 darbesi döneminde alan bayramda çetin Kurtuluş Savaşı sırasında ailelerini kaybeden acılı çocukların gönlünün hoş tutulması ve teselli bulmaları amaçlanmıştır. Çocuklar 23 Nisanı kutlarken gösteriler, şiirler, oyunlar ile eğlenir ve hoşça vakit geçirirler, 23 Nisan’da sınıflarını süslerler.

23 Nisan Kompozisyon Örneği :
Her yıl bu ülkede yaşayan herkes kendini bildi bileli 23 Nisan günleri büyük bir coşku ve mutluluk içinde kutlanır. her ne kadar eski stadyum kutlamalarını özlesek dahi uluslararası bir platformda kutlanan 23 Nisan günleri herkes için çok özel bir gündür.
Öncelikle bugünün anlamı büyüktür. Çünkü 23 Nisan meclisin açıldığı ve artık kişilerin değil ulusun egemenliğinin başladığı tam anlamı ile modern bir yönetim ve yaşam biçimine ve tam bağımsızlığa adım atılmış olan gündür.
Mustafa kemal Atatürk gibi bir deha ise meclis açılışının olduğu bugünün hem ulusal bayram ilan ederek hem de bu ulusal bayramı geleceğin gerçek teminatı çocuklara armağan ederek cumhuriyetin geleceğini sağlam bir şekilde tutmak için bir adım atmıştır.
Her yıl 23 Nisan‘da sadece Ankara’da değil yurdun çeşitli noktalarında dünya çocukları misafir edilirken aynı zamanda bir kültür alışverişine de tanık oluyoruz. Çocuklarımız dünya üzerinde farklı kültür ve yapıda insanların olduğunu görüyor ancak bu farklılıkların bir zenginlik olduğunu da bizzat yaşayarak idrak ediyorlar.
her yönden belki de yurdumuzun en güzel ve en neşeli Ulusal Bayramı olan 23 Nisangünlerinde bu ülkenin tam bağımsızlığı ve Ulusal Egemenlik için canlarını hiçe sayıp savaşan direnen ve zafere ulaşan şehitlerimizi de anmayı ihmal etmiyoruz.
Çok yaşa 23 Nisan çok yaşa Mustafa Kemal.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk