sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Osmanlı taşra teşkilatı ile günümüz taşra teşkilatı arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?



Osmanlı taşra teşkilatı ile günümüz taşra teşkilatı arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir, Osmanlı taşra teşkilatı ile günümüz taşra teşkilatı arasındaki benzerlik ve farklılıklar, 


Osmanlı taşra teşkilatı ile günümüz taşra teşkilatı arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?



Taşra, merkezi olmayan demektir. Mesela Türkiye için Ankara merkez iken diğer iller taşradır. Bu ayrım resmi kurumlarda da yapılır. Mesela Milli Eğitim Bakanlığının Ankarada\'ki yönetim binası merkez birimi iken Tokat\'taki İl Milli Eğitim Müdürlüğü taşra birimidir. Osmanlıda ise İstanbul harici olan yerlere Taşra denmiştir. Bunların yönetimleri için kurulan kurumlara ve ya teşkilatlara Taşra Teşkilatı denmiştir. Ve taşradaki herbir birim merkezdeki bir birime bağlıdır.




Osmanlı’da yasama, yürütme ve yargı, şeyhülislam, padişah ve kadı tarafından idare ediliyordu. Cumhuriyet döneminde ise üniter devlet olmanın icabı olarak anayasa etrafında ve meclisler gündeminde yürütülmektedir.

Osmanlı’da taşra yapısında vergi toplama şekli toprak esasına dayanarak yapılırdı. Eyaletler, sancaklar, kazalar ve köyler olarak coğrafik düzen sağlanmışken sırasıyla bunlarla ilgilenenler idari olarak beylerbeyi, sancak beyi, kadı ve köy kethüdasıdır. Günümüzde coğrafik olarak il, ilçe, mahalle ve köy ayrımı vardır. İlde vali, ilçede kaymakam, mahalle ve köylerde muhtarlar idari sorumludurlar. Bu bir benzerliktir.

Hukuki olarak ise eyaletlerde, sancaklarda, kazalarda ve köylerde sırasıyla, ilk üç coğrafik alanda kadı köyde ise kadı naibi adaleti sağlardı. Günümüz hukuki sisteminde anayasadaki yasa ve kanunlar gereği adliye binaları kurulmuştur ve her ilçe ve ilde yer almaktadır. Buralarda anayasal çerçevede avukatlar adli işlemleri yürütmektedir.

Osmanlı’da taşra teşkilatında kolluk kuvvetlerini subaşı ve yiğitbaşı yürütmekteydi. Günümüzde ise kolluk kuvvetleri jandarmanın içişlerine bağlanmasıyla birlikte kırsalda jandarma, ilçe ve illerde polis teşkilatı tarafından yürütülmektedir.



Bu yazımızda Osmanlı taşra teşkilat ile günümüz taşra teşkilatı arasındaki benzerlik ve farklılıklara değindik, yararlanmanızı dileriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk