sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI 2017-2018-2019

9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SINAV SORULARI VE CEVAPLARI, 9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI, YAZILI SORULARI, 9.SINIF YAZILI SORULARI, 9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI YAZILI SORULARI 1.DÖNEM 1.YAZILI SINAV, 9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI YAZILI SORULARI 1.DÖNEM 1.YAZILI, YAZILI SORULARI, 9.SINIF YAZILI EDEBİYAT,

Değerli takipçilerimiz. kıymetli öğretmenler ve sevgili öğrenciler..
Bu sayfamızda sizler için örnek olarak hazırlayacağımız yazılı sorularını paylaşacağız. Bu yazılı soruları tamamen özgün ve yeni olacaktır.. Sorular yeni sisteme uygun kapsayıcı ve güvenilirlik işe geçerliliği yüksek şekilde hazırlanacaktır. Bizler öğrencilerin en iyi şekilde eğitim almaları , en iyi şekilde öğrenmeleri için çalışan bir ekibiz.. amacımız yüksek nottan ziyade kalıcı öğrenmeye hizmet etmek.. bunu yaparken de karne notlarınızı en üst seviyeye çıkarmak ..
umarım tüm takipçilerimiz faydalanır.
Lütfen çevrenizdeki insanlarla paylaşın..
Yazılılardan aldığınız notları da yazarsanız seviniriz...


9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI
LADİK AKPINAR FEN LİSESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM SEZONU 1. DÖNEM 1. YAZILI UYGULAMA SORULARIDIR
1)    Edebiyat nedir? Üç kelime ile ifade ediniz ve niçin bu üç kelimeyi seçtiğinizi açıklayınız. (10p)


Coşku ve Heyecana Bağlı Metinler
Anlatmaya Bağlı Metinler
Gazete ve Çevresinde Gelişen Metinler
Kişi Hayatını Konu Edinen Metinler
Göstermeye Bağlı Metinler

2)          “Makale, komedi, fabl, şiir, günlük, mesnevi, ortaoyunu, röportaj, mektup, biyografi” metin türlerini, yukarıdaki metin türleriyle alakalı oldukları bölümlere yazınız. (10p)

3)          Genç Kalemler hareketi, edebiyatımıza özellikle dil konusunda yepyeni bir anlayış getirmiştir. Türkçe kendi benliğine yavaş yavaş dönmeye başlamış; halk, aydınların yazdıklarını anlar duruma gelmiştir. Bu yıllarda yazan Ömer Seyfettin’i, Ziya Gökalp’ı açıp okuyun, severek, anlayarak okursunuz yazdıklarını. Sözcükler, tamlamalar hep anlayacağınız biçimdedir.
Yukarıdaki parçada anlatım türlerinden ve düşünceyi geliştirme yöntemlerinden hangisi kullanılmıştır, belirtiniz.  Anlatım türleri: Açıklayıcı, kanıtlayıcı, tartışmacı, öyküleyici, betimleyici… Düşünceyi geliştirme yolları: Tanık gösterme, somutlama, örneklendirme…  (5+5p) (10p)

                                                        Gönderici:
                                  Bağlam:
                                                

                    Mesaj:                                                                         Kanal:


                                  Alıcı:                           Dönüt:

4)               Kapalı bir havada Ladik’te dışarı çıkmak istiyorsunuz ama her an yağmur yağabilir. Gökyüzü giderek homurtularını artırıyor. Siyaha çalan gri bulutlar hızlı bir döngüyle şehrin üzerine üzerine geliyor. Buradan yola çıkarak yukarıdaki iletişim şeması üzerinde ( gönderici, alıcı, mesaj, kanal, dönüt ve bağlam) bir iletişim örneği oluşturunuz. (6p)

5)          …Ehliyetini almasına daha birkaç hafta kalmış bir amatörün arabanın girdisini çıktısını meslekten bir şoför kadar bilmesi elbette beklenemezdi. Artin Margusyan ikinci bir düğmeye bastı. Bu da aksi bir yana sapış okunu kaldırıyordu. Fakat Artin Margusyan sebatkâr bir adamdı. Aslında piyasadaki mevkiini de geniş ölçüde bu meziyetine borçlu bulunuyordu. Bundan ötürü bir üçüncü düğmeye bastı. Hele şükür sonunda muradına ermişti. Deminden beri bana mısın demeyen o iki cam silici demir şimdi bir metronom temposuyla sağa sola gitmeye, hamarat hamarat camı sıvazlamaya başladılar. Margusyan Tepebaşı virajını, işte bu küçük başarının sevinci ve güpegündüz yaktığı arka çamurluk feneri ile döndü… ( Haldun Taner, Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu’dan… )
Aşağıdaki soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
a)    Hikâyenin türü nedir? (3p)
b)    Hikâyenin bakış açışı ve anlatıcısı nedir? (6p)
c)     Hikâyedeki isim tamlamaları nelerdir? (6p)
d)    Hikâyede çoğul isim var mıdır? Varsa ya da yoksa gerekçesiyle birlikte yazınız. (4p)

6)       Dilin göndergesel işlevi ile dilin dil ötesi işlevi arasındaki farkı, bu işlevlerle ilgili birer cümle kurarak açıklayınız. (10p)

“Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” atasözünü yaşamakta olan İstanbul şaşkın. Tetbirsiz yola çıkanlar yine yolda kalırken öğrenciler ise tatil yapmakta… meteoroloji uzmanlarının tahminlerine göre soğuk hava ve kar yağışı tüm Türkiye’de etkili olacak. İstanbul da dün sabah vakitlerinden itibaren etkili olan kar yağışı, hafta sonuda sürecek. Ege bölgesi diğer bölgelere göre daha sıcak olmakla birlikde yağışlar devam edecek. Ankara’da da Cuma’ya kadar sürecek olan kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkiliyor. Doğu Anadolu’da 50 cm’yi bulan kar, Erciyes’te 45 cm ile sınırlı kalıyor. Tüm bu olumsuz hava şartları karşısında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama gecikmedi. İstanbul, Ankara, Konya, Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Bolu, Düzce ve Doğu Anadolu’daki bazı ilçelerde okullar tatil edilmiş durumda. Yapılan açıklamalara göre de bu tatil biraz uzuyacak gibi…
7)    Yukarıdaki cümlede yer alan yazım ve noktalama yanlışlarını gösteriniz. (10p)


GÜN EKSİLMESİN PENCEREMDEN
Ne doğan güne hükmüm geçer,
Ne halden anlayan bulunur;
Ah aklımdan ölümüm geçer;
Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur.

Ve gönül Tanrısına der ki:
- Pervam yok verdiğin elemden;
Her mihnet kabulüm, yeter ki
Gün eksilmesin penceremden!
8)    Yukarıdaki şiirin temasını, nazım birimini, ölçüsünü, redif ve kâfilerini bulunuz. ( 2+2+2+3+3p) (15p)

Dokun Veysel tele dokun                  Fuzuli rind-i şeydâdır hemîşe halka rüsvâdır
Coştu gönül etti akın                                           Sorun kim bu ne sevdâdır bu sevdâdan usanmaz mı
Sensin bana benden yakın
Sen olmasan ben olmazdım

9)    Yukarıdaki şiirlerin ikisinde de yazarının adı geçmektedir. Bunlardan hangisi “tapşırma” hangisi “mahlas”tır. Gerekçesiyle birlikte yazınız. (10p)                      

Gürhan YAZICI


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk