sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI sayfa 47,48,49

10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI, 10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI 2017 2018, 10.SINIF BİYOLOJİ CEVAPLARI SAYFA,

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

......

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Üreme Sayfa 47 Konu Sonu Değerlendirme Cevapları

7. Bazı hücreler neden bölünmek zorundadır? Açıklayınız.
Tıpkı vücudumuz ve çevremizde gördüğümüz diğer her şey gibi hücreler de zamanla büyüme ve gelişme gösterirler.
Hücreler, diğer bütün canlı varlıklar gibi büyüme ve gelişme gösterirler. Yeterli büyüklüğe ulaşan hücreler ise sayısını çoğaltmak ve belki de hasarlı hücrelerin yerine sağlıklı olanların geçmesi amacıyla bölünmeye başlarlar.
Hücrelerin bölünmesi öncelikle organellerin eşlenmesi, bazı durumlarda ikinci bir çekirdek zarı oluşturulması ile gerçekleşir. Böylece birbirinin aynısı iki hücre oluşur.
Bütün hücreler aynı şekilde bölünmez. Her hücre tipinin kendine göre bölünme şekli vardır. Burada anlattığımız vücut hücrelerimizin bölünme şekline örnek olabilir.
8. Çekirdeksiz üzüm ve muz gibi bitkilerin eşeysiz üreme yöntemleri ile üretilmesinin sebebi ne olabilir?
Tohum oluşturma yeteneğini kaybettiğinden eşeysiz üreme ile çoğalır.
 
9. Mitoz ve çok hücrelilerde gerçekleşen büyüme arasındaki ilişki nasıldır? Açıklayınız.
Mitoz bölünme bir hücrenin tüm özelliklerini koruyarak ikiye bölünmesidir. Mitoz sonucu birbirleriyle aynı olan iki hücre oluşur. Çok hücreli organizmalarda büyüme sırasında da bu bölünme çeşidi gerçekleşir. Vücudumuzda da mitoz bölünme sürekli olarak gerçekleşmektedir.
Büyüme olayı için mitoz çok önemlidir. Yani büyüme sırasında aynı özellikli hücreler oluşmalıdır. Eğer yeni hücreler farklı olsaydı o zaman hücreler arası bir dengesizlik olurdu ve organizma ölebilirdi.
Mitoz çok hücreli canlılarda büyümeyi ve yenilenmeyi sağlar. Aynı zamanda tek hücreli canlılarda çoğalmayı sağlar.
10. Kontrolsüz hücre bölünmesi olayı ve bölünmenin etkileri nelerdir? Açıklayınız.
Kontrolsüz hücre bölünmesi, yani daha bilinen bir anlamda kanser birçok insanın hayatındaki en büyük sorundur. Tıbbi olarak net bir çözümü olmayan kontrolsüz hücre bölünmesi çoğunlukla sonu ölümle biten bir hastalıktır.
•Kontrolsüz hücre bölünmesinin en büyük nedeni günümüzde oldukça yayınlaşmış olan sigara ve alkol kullanımıdır. Özellikle yaşı ilerlemiş kişiler gençliklerinden beri tükettikleri bu tür insan vücuduna zararlı maddelerden dolayı bu sorunu yaşayabilmektedirler.
•Yine günümüzde araçların egzozları ve diğer nedenlerden dolayı oluşmuş olan hava kirliliğidir.
•İş gereği sürekli olarak kişinin radyasyona maruz kalması ile kontrolsüz hücre bölünmeleri kişilerde baş gösterebilmektedir.
•Son olarak yine işi gereği sürekli olarak kimyasal maddeler içerisinde çalışan kişilerde kontrolsüz hücre bölünmesi durumu ortaya çıkabilmektedir.
11. Eşeysiz üreme ile kalıtsal farklılık oluşmamasını nasıl açıklarsınız?
Canlilar çoğalabılmek ve farlılık yaratabilmek adına ürerler. Üreme eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeyli üreme 2 farklı canlının hücrelerinin birleşmesiyle meydana gelir ki bu mayoz bölünme şeklidir.
Eşeysiz üremede ise sadece 1 ata vardır ve mitoz bölünmeyle gerçekleşir. Kısa zaman aralıklarıyla yavru sayısı hızla artar ve çevre şartlarına dayanıksız yavrular meydana gelir. Aynı zamanda yavrular atanın aynısıdır ve bu sebeple kalıtsal çeşitlilik sağlanmaz.
12 . 2n = 16 kromozomlu bir canlının vücut hücresi art arda beş kez mitoz geçirdi?
2n formulunu kullanalım
25 = 32 hücre oluşur
Mitozda kromozom sayısı değişmez
32 hücre 46 kromozom

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Üreme Sayfa 48 Konu Sonu Değerlendirme Cevapları

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. I. Çekirdek zarı ve çekirdekçiğin kaybolması
II. İğ ipliklerinin oluşması
III. DNA’nın kendini eşlemesi
IV. Kardeş kromatitlerin zıt kutuplara çekilmesi olaylarının meydana geliş sırası nedir?
1- Profaz
2- Profaz
3- İnterfaz evresindeki S evresi
4- Telofaz
2. 2n = 4 kromozomla mitoz bölünme geçiren bir hayvan hücresinde profaz, metafaz, anafaz ve telofaz evresinde gerçekleşen olayları aşağıda belirtilen yerlere çiziniz.
PROFAZ: Hücre, profaz sırasında çekirdeğini iki kromozom takımının kritik önemi olan iki kardeş hücreye ayırmak işi için hazırlanır. Kromatinler kısalıp kalınlaşarak kromozom hâlini alır. Çekirdekçik kaybolur, çekirdek zarı parçalanır.
METAFAZ: Bu safhada silindirler şeklinde görülen kromozomlar en kısa ve en kalın hâllerinde olur ve tipik şekillerini gösterir. Kısalıp kalınlaşan kromozomlar ekvatoral düzleme yerleşir. Her kromozomdaki kardeş kromatitlerin kinetokorları, zıt kutuplardan gelen kinetokor mikrotübüllerine tutunur.
ANAFAZ: Birbiriyle aynı özelliklere sahip kardeş kromatitlerin ayrılması bu evrede gerçekleşir.
TELOFAZ: Profazdaki olaylarIn tersi gerçekleşir. Kutuplara ulaşmış olan iki kromozom seti yeni çekirdek zarları ile çevrilir. iğ iplikleri kaybolurken
kromozomlar çözülmeye başlar ve tekrar interfaz evresindeki birimlerine döner. Çekirdekçik görünür hâle gelir ve çekirdek zarı yeniden oluşur. Kromozomlar, kromatin hâlini alır
3. Aşağıdaki canlılarda görülen eşeysiz üreme çeşitlerini noktalı yerlere yazınız.
• Maya mantarı: Maya mantarı spotatif üreme
• Patates: Patates tomurcuklanarak ureme
• Denizyıldizi: Deniz yıldızı yenilenme(rejenerasyon)
• Eğreli otu: Eğrelti otu tomurcuklanarak üreme
4. Kanser hastalığında erken teşhisin önemi nedir? Açıklayınız.
Kanserde erken tanı çok önemli. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan muayene ve tetkiklerle kanserin erken tanımlanması hedeflenmektedir. Erken tanıda amaç, toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmaktır. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri geliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri ve hem erkek hem kadınlarda ise kalın barsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleridir. Akciğer kanseri en sık görülen kanser türüdür, ama akciğer kanseri erken dönemde tanısı konulduğunda bile tedavisi diğer kanserler kadar başarılı değildir. Akciğer kanserinde erken tanı kavramı yoktur. Akciğer kanserinde önemli olan korunmadır. Korunmanın yolu da sigara içmemekten geçmektedir.
5. İnterfazda gerçekleşen olayları açıklayınız.
Hücrenin bölünmeye başlamadan önce geçirdiği evreye interfaz ismi verilir. Bölünmenin esas evresi olmayan interfaz anlının normal yaşam evresidir.İnterfazda beslenme;büyüme,biyokimyasal tepkimeler gibi olaylar gerçekleştirilir.
Ancak hücre bölünmesine kadar verdiği andan itibaren bölünmeye ait olaylar başlar.
Bu evrede görülen başlıca değişiklikler şunlardır:
– Kromozomlar kendisini eşler.Kalıtsal madde miktarı iki katına çıkar.
– Kromozomun eşlenmesi ile iki iplikli hale gelen kromozomun her bir ipliğine kromatit denir.Kromatitler birbirlerine sentromerlerle bağlıdır.
– Sentroiller kendisini eşler.
– Hücrede ATP sentezi,RNA,protein sentezi,büyüme gibi metabolik faaliyetler çok hızlıdır.

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Üreme Sayfa 49 Konu Sonu Değerlendirme Cevapları

E. Aşağıdaki tablonun üçüncü sütununda sıralanan kavramlara ilişkin tanımlar, ikinci sütunda verilmiş ve birinci sütunda numaralandırılmıştır. Kavram ile ilgili olan tanımın numarasını parantez içine yazınız.
1- 10
2- 3
3- 4
4- 7
5- 9
6- 8
7- 6
8- 5
9- 1
10-2
Kaynak: 2017 – 2018 10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 1. Ünite Üreme Sayfa 44, 45, 46, 47, 48, 49 Konu Sonu Değerlendirme Cevapları10.SINIF BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI AÇILIM YAYINLARI sayfa 44,45,46..




Kaynak: 2017-2018 10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Açılım Yayınları Cevapları

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk