sponsorlu reklam Admatic -sponsor

2017-2018 10.SINIF DİL VE ANLATIM SORUMLULUK SINAVI EYLÜL-ŞUBAT DÖNEMİ

2017-2018 10.SINIF DİL VE ANLATIM SORUMLULUK SINAVI
2017-2018 10.SINIF DİL VE ANLATIM SORUMLULUK SINAVI, SORUMLULUK SINAVLARI, 10.SINIF DİL VE ANLATIM SORUMLULUK SINAVI, 10.SINIF EYLÜL DÖNEMİ DİL VE ANLATIM SORUMLULUK SINAVI,

İKİNCİ ÖRNEK İÇİN TIKLAYINIZZ
ISPARTA HALIKENT ANADOLU LİSESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLÜL DÖNEMİ 10. SINIFLAR DİL VE ANLATIM SORUMLULUK SINAVI

1.      Aşağıda verilen metinden bir tane sıfat bir tane de zarf göstererek çeşidini yazınız.      
Küçük kafatasımda gümbür gümbür atıyor geniş hafızam; o yazların karanfil sesli sıcaklığı sürüyor; göçebe bulutlar beyaz turnalar peşindedir.
2.      Aşağıdaki metinlerde ağırlıklı olarak hangi anlatım türlerinin kullanıldığını yazınız.
A."...Akdeniz Bölgesi'nin çatısını Toros Dağları oluşturur. Dağlar bazı yerlerde denize çok sokulur; kayalık ve az girintili çıkıntılı bir kıyı üzerinde dikine inerler. Bazı yerlerde ise kıyı çizgisi ile dağ sınırları arasına Adana Ovası gibi geniş düzlükler girer. Bu bölge özelliğini kendine komşu olan ılık denizden alır. Fakat denizin etkisi yüzey şekillerine ve yükseltiye göre değişir..."
B. "Pekâlâ, adamlarım! Haydi, şimdi, aslanlarım! Kurşunlarımızı israf etmeyip bu süprüntülen süngümüzle temizleyeceğiz. "Hurra!" diye bağırdığımda hepinizin arkamdan geldiğini görmek istiyorum. Kimse geride oyalanmasın. Birbirinizden ayrılmamalısınız, bu en önemlisi... Onlara kim olduğumuzu gösterelim ve yüzümüzü kara çıkarmayalım, tamam mı arkadaşlar?

3.      Öyküleyici anlatıma uygun bir paragraf yazınız.

4.      Aşağıda verilen anlatım bozukluklarını düzelterek yeniden yazınız.
         A. Alkollü araç kullananların ehliyetine el konuluyor.
B. Hiçbiri söylediklerime kulak asmıyor, ellerindeki telefonlarla ilgileniyordu.

5.      “Bir Çin prensi tahta çıkacaktı ama yasalara göre, daha önce evlenmesi gerekiyordu. Uygun bir aday bulmak için bölgedeki genç kızları huzuruna çağırdı. Saraydaki hizmetçilerden birinin kızı prensi çok seviyordu. O da prensin huzuruna çıkmak istedi. Annesinin uyarılarını dinlemedi, çünkü sevdiği adamı bir kere bile görmek onu mutlu edecekti.”
Yukarıdaki paragrafta bulunan isim tamlamalarından 2 tanesini bularak çeşitlerini yazınız.

6.      Aşağıdaki metindeki sıfatlardan 5 tanesini bulunuz.
“Beklenen gece geldi. Genç ve güzel kızlar en güzel giysilerini giymişler, süslenmişler, kendilerini beğendirmek için her çareye başvurmuşlardı. Prens kızlara birer tohum verdi. Bunu saksılarına dikmelerini, altı ay sonra gelmelerini söyledi. En güzel çiçeği yetiştiren kızı kendine eş olarak seçecekti. Herkes tohumu alıp heyecanla evlerine geri döndü.”

7.      Geliyordu,         çalışsaymış,  gelmeliyim,   gördüm, bakalım
Yukarıdaki fiillerin zaman ve dilek kiplerini göstererek tam olarak isimlerini yazınız.

8.      Karşımda beni tanıdığını sanan birisi vardı. O adam hiç durmadan konuşuyordu. Bunları duyunca çocuk ağlamaya başladı.
Yukarıdaki cümlelerde bulunan zamirleri bularak çeşitlerini yazınız.

9.      Aşağıdaki metinlerin bakış açısı ve anlatıcılarını bulunuz.
A: “Babam her sabah biz uyanmadan, karanlıkta kalkıyor, hiçbir şey yemeden ekmeğini alıp yola çıkıyordu. Akşam hava kararırken yalıdan dönen toplayıcılarla o da dönerdi. Her gün altı liraya kadar gündelik alıyordu galiba. O parayla köyün bakkalından yiyecek öteberi alırdık.”

B: "Sermet Bey, bir hafta sonra kalabalık ailesiyle köşke taşındı. Halis bir zevk ehliydi. Her gece çalgı, yemek, içmek, keyif, sofa gırla giderdi. Daima kadın akrabalarından kadın erkek 4-5 misafiri bulunuyordu. Sermet Türkiyeliydi fakat Avrupalıların "gündüz cefa gece sefa " düsturumu kabul etmişti. Çocukları mektebe giderdi. Kızlarını büyük ticarethanelere kâtip diye yetiştirmişti.

10.   “Atak bir adam kasıtlı taşkınlıklarla ne dediğini bilmeden bir şeyler diyen adamdır. Bir sıkılgansa atak olmak istemeyen fakat hareket ve sözlerin önemini hissettiği için ne yapacağını da bilmeyen adamdır.”

Yukarıdaki metinde bulunan isim-fiil, zarf-fiil ve sıfat-fiile birer örnek gösteriniz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk