sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Türkiye’de 1940’lı yıllardan günümüze kadar geçen süreçte doğum ve ölüm oranlarında ne gibi değişiklikler gerçekleşmiştir

Türkiye’de 1940’lı yıllardan günümüze kadar geçen süreçte doğum ve ölüm oranlarında ne gibi değişiklikler gerçekleşmiştir? Bu oranlarda görülen değişikliklerin en önemli nedenleri nelerdir?


1940-1945 arası dönemde nüfus artış oranının en düşük seviyede olmasında,erkek nüfusun savaş nedeniyle silah altında bulunması ve ölümlerin artması etkili olmuştur.Savaş yıllarından sonra evlenmelerin artması ve ekonomik iyileşme ile birlikte nüfus artış hızı,1955-1960 döneminde en yüksek seviyeye ulaşmıştır.1960-1965 yılları arasında nüfus artış hızının düşmesinin nedeni,yurt dışına olan göçlerdir.
1975-1980 arası dönemde ise,şehirleşmenin artması,aile planlaması uygulamaları,kadının iş hayatına atılması gibi nedenlerden dolayı nüfus artış hızı düşmüştür.1980-1985 arasında nüfus artış hızının yükselmesinde doğumların artması,ekonomik iyileşme ve nüfus sayımının daha sağlıklı yapılması etkili olmuştur.1985’ten sonra ise ülkemizin nüfus artış hızı sürekli azalmıştır. Bu durumun nedenleri ise; kentleşme,sanayileşme,aile planlaması,eğitim seviyesinin yükselmesi,kadının iş hayatına daha çok girmesidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk