sponsorlu reklam Admatic -sponsor

DUHA KOCA OĞLU DELİ DUMRUL DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ

DELİ DUMRUL DESTANI ÖZETİ, DELİ DUMRUL KONUSU KAHRAMANLARI,KİŞİLERİ, TEMA, KONUSU, OLAY ÖRGÜSÜ, ANA FİKRİ TAHLİLİ İNCELEMESİ, DEDE KORKUT HİKAYELERİ, DELİ DUMRUL, 


DERSKONUM.COM'UN değerli öğretmen-öğrenci-eğitim sever takipçileri.



Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de yks notları, kitap  cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ve yazılı soruları ile yine yanınızdayız..


derskonum.com olarak bu sayfamızda değerli öğretmenlerimiz için bir paylaşımda bulunacağız. 


Bu sayfamızda DUHA KOCA OĞLU DELİ DUMRUL DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ  üzerine bir paylaşım yapıyoruz.  Bize katkı sağlamak isteyen takipçilerimiz derskonum@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz. Özellikle derskonum@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 


İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız



DUHA KOCA OĞLU DELİ DUMRUL DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ

DUHA KOCA OĞLU DELİ DUMRUL DESTANINI BEYAN EDER HANIM BEY


1.Karakterler
Deli Dumrul: Kendini beğenmiş ve yiğit olduğunu düşünen bir korkak. Kendi korkaklığını belli etmemek için insanların üzerine düşüyor. Kendini mert olarak göstermeyi sever.
Deli Dumrul’un annesi ve babası: Yaşamayı oğullarına seçerler. Ölmekten korkarlar.
Deli Dumrul’un karısı: Hayatını eşi için feda etmeye hazır fedakâr bir annedir.
Azrail: Emir kuludur. Ondan ne istenirse onu yapar.
Allah: Başta kızgınlığıyla Deli Dumrul’u korkutsa da ona iyi bir ders veriyor.Allah saygı görmek ve tanınmak istemektedir. 


2.Özet
            Deli Dumrul adında bir er vardır. Kurumuş bir çayın üzerinde bulunan bir köprünün üzerinden geçenden hatta geçmeyeninden de zorla para almaktadır. Bunu bir yiğitlik olarak görür ve en yiğit adam olduğunu iddia ederdi. Köprünün yanına bir yiğit ölünce orada bulunan insanların ağlamalarına karşılık meraklanır. Ve Allah’ın emri ile Azrail’in yiğidin canını almasına karşı gelir. Orada kendini yiğit göstermek için Allah’a emirde bulunur ve Azrail’e meydan okur. Allah bu karşı gelişe kızar ve Azrail’i Deli Dumrul’un canını alması için görevlendirir. Deli Dumrul karşısında Azrail’i görünce korksa da onunla savaşmak ve böylece mertliğini göstermek ister. Bu sırada Azrail kuş olup dışarıya uçunca onu korkuttuğunu sanır ve böbürlenerek kuşu takip eder. Azrail, Deli Dumrul’u faka bastırınca Deli Dumrul hayatı için Azrail’e yalvarır. Azrail’in elinden bir şey gelmeyeceğine dair ikazı ile Allah’a yalvarmaya başlar. Allah onu kendi canına karşılık can bulması dâhilinde affedeceğini söyler. Deli Dumrul önce babasına sonra annesine olanları anlatır ve canlarını ister. İkisi de canını vermez. Son çare karısına gider ve ona da olanları anlatır canını ister. Karısı canını vermeyi kabul eder. Deli Dumrul karısının bu davranışı karşısında karısına dayanamaz ve kendi canını almasını ister. Allah bu durum karşısında Deli Dumrul’un annesi ve babasının canını alır, karısı ve kendisine de yüz kırk yıl ömür biçer. Dede Korkut gelir ve duasını eder.


3.Ana Fikir: Bencilliğin kötülüğü ve fedakârlığın önemi vurgulanmıştır.


4,OLAY ÖRGÜSÜ
  • Deli Dumrul’un kuru çayın üzerine bir köprü yaptırması 
  • Deli Dumrul’un köprüden geçenlerden para alması 
  • Köprünün yamacına bir obanın gelmesi 
  • Obadan bir delikanlının vefat etmesi 
  • Deli Dumrul’un Azrail’e kafa tutması 
  • Azrail’in Deli Dumrul’un karşısına çıkması 
  • Deli Dumrul’un Azrail kapışması ve yenilmesi 
  • Deli Dumrul’un Allah’a bağışlanması için yalvarması 
  • Deli Dumrul’un canı karşı can bulması için annesi ve babasından can istemesi 
  • Deli Dumrul’a eşinin can vermesi 
  • Allah’ın Deli Dumrul’un Anne ve babasının Deli Dumrul yerine canlarını alması 
  • Deli Dumrul ve eşinin ömürlerinin uzaması 
  • Dede Korkut’un gelip dua etmesi 

Metnin Teması: "Canının yerine can bulma" "pişmanlık" "fedakarlık" gibi temalar işlenmiştir.

Ana düşünce: Allah'ın büyüklüğü ve duanın gücü

Temanın evrensel olup olamayacağı...

Metnin teması evrenseldir. Çünkü bu temalar farklı milletlerin edebi ürünlerinde de işlenen bir temadır.


Eserin Diğer Eserlerle Karşılaştırılması
Deli Dumrul Destanı’nda da Boğaç Han Destanı’ndaki gibi yiğitlik, mertlik ve kahramanlık ön planda tutulmuştur. Her iki destanda da saygısızlık kötü bir unsur olarak işlenmiştir. Boğaç Han destanında da aile içi karışıklıklar söz konusudur. Deli Dumrul’un hikayesinde annesi ve babası tarafından yapılan nankörlükle, Boğaç Han Destanı’nda Dirse Han’ın içinde bulunduğu davranışlar ve oğlunu vurması, birbirine benzetilebilir. Deli Dumrul Destanı’nda bir ana karakterin bir evrim geçirmesi söz konusu iken, Boğaç Han Destanı’nda ana karakterin sadece gerçekleri öğrenmesi söz konusudur.

Eserdeki Dil ve Anlatım Özellikleri
Deli Dumrul Destanı hikaye halindeyken destana dönüştürülmek istenmiş; bu yüzden yarı nesir, yarı nazım halinde kalmış. Destan eski Türkçe ile günümüz Türkçe’sinin bir senteziyle yazılmış. Olay içinde kullanılan sıfatlar ve benzetmeler doğadan seçilmiş. Örnek olarak “Kaza benzer kızımın gelinimin çiçeği oğul” mısrası gösterilebilir. Burada Deli Dumrul’un annesi gelinini kaza, oğlunu da onun çiçeğine benzetmiştir. Ayrıca hikayenin genelinde tezatlarla ve secilerle süslenmiş akıcı bir anlatım kullanılmış. Yarı Türkçeleşmiş tamlamalar da yazı içinde yer almaktadır. Örneğin “akça göğsüm” tamlamasında “akça” kelimesi eski Türkçe’den, “göğsüm” kelimesi ise günümüz Türkçesinden gelmektedir.


.
....
......DUHA KOCA OĞLU DELİ DUMRUL DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ

DUHA KOCA OĞLU DELİ DUMRUL DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk