sponsorlu reklam Admatic -sponsor

KANLI KOCA OĞLU KAN TURALI DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ

KANLI KOCA OĞLU KAN TURALI DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ OLAY ÖRGÜSÜ

KAN TURALI DESTANI ÖZETİ, KAN TURALI KONUSU KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ TAHLİLİ İNCELEMESİ, DEDE KORKUT HİKAYELERİ, KAN TURALI, OLAY ÖRGÜSÜ

derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Şiir Türleri Bulma, Şiir Türleri Çalışma Kağıdı üzerine bir paylaşım yazacağız. 


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız



KANGLI KOCA OĞLU KAN TURALI DESTANINI BEYAN EDER HANIM HEY
1.Karakterler
Kan Turalı: Yiğit, mert ve güçlüdür. Birçok kişinin başaramadığını Selcen Hatun için başarır. Savaşta kendisinin yanında yer almasına şaşırır ve memnun olur. Kendisinden daha iyi savaştığını düşünür ve kendisini eksik bulur. Sinirlenir, karısını düelloya çağırır ama ilk ok önceliğini karısına verir. Karısını sevmektedir.
Selcen Hatun: Yiğit ve mert bir kadındır. Sevdiği için yollara düşer savaşır. Kan Turalı, kendisinden daha güçlü olduğunu örünce kıskanır ve kendisine itamlarda bulununca kızar. Yine de sevdiğine zarar veremez.   
Tekür: Hainlik yapar. Verdiği sözden döner.
Tırabuzan Tekfuru:  Kafir bir beydir. Kızını vermemek için hilelere başvurur.
Kanlı Koca: Kan Turalı'nın babasıdır. Gürbüz bir erdir. Oğlunun evlenmesini istemektedir.




2.Özet
            Kan Turalı’nın babası Kanglı Koca oğlunun evlenmesini istemektedir. Bunun için oğluna danışır. Oğlu yiğit ve mert bir kız istediğini söyler. Kan Turalı yola çıkar ama istediği kızı bulamaz ve evine geri döner. Olanları babasın anlatır. Kanglı Koca oğlu için yollara düşer. Nihayetinde oğluna göre bir eş olan Tırabuzan tekürünün kızını bulur. Fakat oğlunun kız ile evlenebilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekti. Tüm bu olanları oğluna anlattı. Kan Turalı bu hüner sınavına girmeyi ve kız ile evlenmeyi kabul eder. Kâfirler Kan Turalı’nın yola çıktığını duyar. Kan Turalı teküre varır ve onunla konuşur. Kızı almaya geldiğini söyler. Er meydanına çıkartılır. Bu sırada Tırabuzan tekürünün kızı Kan Tural’ını beğendi. Karşısına boğa, aslan ve deve çıkarırlar. Kan Tural’ı üç canavarı da yere serer. Tekür kızı Kan Turalı’na verdi. Annesi ve babasını görmeden evlenmek istemeyen Kan Turalı yollara düştü. Yolda Kan Turalı uyudu eşi mızrağını aldı nöbet tuttu. Tekür kızı elinden gidince pişman oldu. Yollara düştü ve Kan Turalı’na yetişti. Kız Kan Turalı’nı uyandırdı. Selcen Hatun da eşi Kan Turalı’nın yanında at sürdü. Savaş oldu. Selcen Hatun düşman yenildi sandı. Kan Turalı’nın anasının ve babasının yanına geldi. Baktı Kan Turalı yok, anladı geride kaldığını. At sürdü, yetişti. Düşmana karşı Kan Turalı’nı yalnız bırakmadı. Savaştan güçsüz kalan Kan Turalı ilkin yardıma gelenin başkası olduğunu sandı destursuz savaşa katılmasına kızdı. Sonra bir baktı ki bu Selcen Hatun olduğunu anladı. Düşman yenildi. Selcen Hatun eşini atın arkasına alıp geri döndü. Kan Turalı atın arkasında gücendi. Savaş erkek işi, benden mert ve yiğit bu kız övünecek adımı lekeleyecek diye düşündü. Selcen Hatun bu düşünce karşısında sinirlendi ve Kan Turalı’na meydan okudu. Okunu aldı çekti ama okun ucunu sevdiği Kan Turalı’na atmaya kıyamadı. Böylece barıştılar. Yola çıkıp yurda döndüler. Kan Turalı’nın annesinin ve babasının yüreği yumuşadı. Ziyafet verildi. Dede Korkut gelip duasını etti.  

3.Ana Fikir: Verilen sözler tutulmalıdır. Kadın ve erkek eşittir. Kadına verilen değer göze çarpmaktadır. Asıl sevgi karşındakine zarar verememektir.

METNİN OLAY ÖRGÜSÜ
  1. Kanlı Koca'nın oğlunu evlendirmek istemesi
  2. Oğlunun  yiğit ve mert bir kız istemesi
  3. Kanlı Koca'nın  kız aramaya çıkması, bulamaması
  4. Kanlı Koca'nın oğlunun aradığı kızı Tırabuzan'a bir tekfurun kızı olduğunu haber etmesi
  5. Kan Turalı'nın tekfurdan kız istemeye gitmesi
  6. Kan Turalı'nın Tekfurun kızı Selcen'i almak için üç canavarı da öldürmesi
  7.  Annesi ve babasını görmeden evlenmek istemeyen Kan Turalı'nın yollara düşmesi
  8. Yolda Kanlı Koca'nın uyuması, Selcen'in nöbet tutması, düşmanların saldırması, Selcen'in Kanlı Koca'yla düşmanlarla savaşması
  9. Düşmanın bastırıldığını sanan Selcen Hatun'un otağa gitmesi ve geri dönerek zor durumda olan Kanlı Koca'yı kurtarıp yurda dönmeleri
  10. Düğün yapmaları, ziyafet vermeleri, Dedem Korkut'un gelip dua etmesi


.
....
......

KANLI KOCA OĞLU KAN TURALI DESTANIN ÖZETİ,KONUSU,KAHRAMANLARI,ANA FİKRİ,TAHLİLİ,İNCELEMESİ OLAY ÖRGÜSÜ

4 Yorumlar

  1. ALLAH RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL BÜTÜN DESTANLARI OKUDUM KİTAPTAN HİÇ BİŞEY ANLAMAMIŞTIM :)

    YanıtlaSil
  2. olay örgüsü nie yok ??????

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk