sponsorlu reklam Admatic -sponsor

MÜFİT RATİP FİKRİ VE EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ HAYATI ESERLERİ SANATI

ŞAİR VE YAZAR, MÜFİT RATİP EDEBİ KİŞİLİĞİ, MÜFİT RATİP FİKRİ VE EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ HAYATI ESERLERİ SANATI, MÜFİT RATİP HAYATI ESERLERİ EDEBİ KİŞİLİĞİ, MÜFİT RATİP Hayatı Kısaca Biyografisi

29 Mayıs 1887 tarihinde İstanbul’da doğan Müfit Ratip henüz küçük yaşlardayken edebiyata merak sarmış ve ilerleyen yıllarda döneminin en büyük akımlarından ve topluluklarından birisi olan Fecri Ati’nin kurucuları arasında yerini almıştır.
1908 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdiği bilinen Müfit Ratip’in bu dönemden sonra kaleme aldığı birçok makale yazısının, oyun yazılarının ve şiirlerin olduğu bilinmektedir. Hayatını oyun yazarlığı yaparak ve çeşitli çeviri yazıları yaparak geçiren ve geçimini bu şekilde sağlayan Müfit Ratip, döneminin ilk tiyatro eleştirmenlerinden bir tanesi olarak adını tarihe yazdırmayı başarmıştır. Çeşitli işletmelerde kâtiplik yapan Müfit Ratip’in hayatının belirli dönemlerinde matbaacılık yaptığı da bilinmektedir. 20 Mart 1909 yılında Fecri Ati topluluğunun kurulmasında büyük rol oynadı ve kurucuları arasında yerini aldı.
Fecri Ati topluluğu içerisinde birçok tiyatro yazısı yazmış aynı zamanda da sanatla sürekli olarak içli dışlı olmayı başarmıştır. Osmanlı döneminde tiyatronun gelişmesini sağlayan kişiler arasında yerini alan Müfit Ratip’in yazdığı oyunlar günümüzde hala oynamaya devam etmektedir. Müfit Ratip,  29 Mayıs 1920 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

MÜFİT RATİP (1887 – 1920) EDEBİ KİŞİLİĞİ
  • Fecriaticiler arasında tiyatro türünde en başarılı sanatçıdır.
  • Tiyatroda teknik bakımdan en iyi eserleri, tiyatroyla ilgili eleştirileri o yazmıştır.
Eserleri:
  • Oyun: Sayfiyede, Zincir, Bir Buhran, Kadın Pençesi

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk