sponsorlu reklam Admatic -sponsor

KARANFİLLER VE DOMATES SUYU ÖZETİ OLAY ÖRGÜSÜ KONUSU TEMASI MEKAN ZAMAN KİŞİ TAHLİLİ İNCELEMESİ

KARANFİLLER VE DOMATES SUYU ÖZETİ OLAY ÖRGÜSÜ KONUSU TEMASI MEKAN ZAMAN KİŞİ TAHLİLİ İNCELEMESİ,KARANFİLLER VE DOMATES SUYU İNCELEMESİ,HİKAYE TAHLİL,

KARANFİLLER VE DOMATES SUYU ÖZETİ OLAY ÖRGÜSÜ KONUSU TEMASI MEKAN ZAMAN KİŞİ TAHLİLİ İNCELEMESİ
ÖNCELİKLE HİKAYEYİ TAM OLARAK OKUMANIZI TAVSİYE EDERİZ..

derskonum.com  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için KARANFİLLER VE DOMATES SUYU ÖZETİ OLAY ÖRGÜSÜ KONUSU TEMASI MEKAN ZAMAN KİŞİ TAHLİLİ İNCELEMESİ üzerine bir paylaşım yapacağız. 



Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.


İyi çalışmalar..


doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız

TÜR: hikaye
YAZAR: SAİT FAİK 

KİŞİLER: 
Kör Mustafa

MEKAN :
köy

KONU: insanın doğa ya karşı üstün gelme isteği ve azmi

TEMA: azimli ve istekli olunca insan her şeyi başarabilir..

Karanfiller ve Domates Suyu, yazarın insan-doğa konulu hikayelerindendir. Hikayenin tek karakteri Kör Mustafa’dır. Yazar hikayeye bir tasvirle başlar. Başkarakter olan Mustafa’nın yaşadığı köy ve çevresini tanıtır. Bir gözü sakat olan bu adam, gündüzleri gündeliğe gidip başka yerlerde çalışmakta, sarnıç sıvamakta, dam aktarmakta; geceleri de kendisine yer kazanabilmek için köyün yabani bitkilerle kaplı bölümünü temizlemeye çalışmaktadır. Bu küçük toprak parçasını adam edebilmek herkesin harcı değildir. Mustafa sakatlığına rağmen; üstelik de tek başına kazma iş görmediği zaman yumruklarıyla, onlar yetişmediği zaman parmaklarıyla, parmakları kalın geldiği zamanlarda da tırnakları ile toprağı tırmalar.Mustafa, bu korkunç yorucu mücadeleye bir avuç toprak için girişmiştir. Onun toprakla olan mücadelesi aynı zamanda anlatıcı olan yazarın da takdirini kazanmıştır ve yazar onu hayranlıkla seyretmektedir. Nihayet günün birinde Mustafa amacına ulaşır, toprağı adam eder. Hatta buradan su çıkarmayı bile başarır.Bu hikaye dişle tırnakla, kanla canla tabiat denen canavarı yenen insanoğluna bir övgüdür. Anlatıcı bu zaferi kazanan Mustafa’yı görünce ona hayret ve sevgiyle bakar ve “Şimdi insanları, kitapların öğrettiği şekilde sevmiyorum. Şimdi artık kimi sevdiğimi, kime saygı duyduğumu biliyorum.” der.Hikaye, yazarın düşlediği ekonomik toplumsal düzen örneğinin de ilkelerini açıklar niteliktedir. Yazar emeğin insan hayatındaki değerini, Kör Mustafa’nın şahsında vurgulamaya çalışmıştır. Hikaye kişileri olarak düşük gelirli insanları seçen yazar, bu hikayede de Kör Mustafa gibi yoksul ve azimli birinin yaşamını serer gözler önüne. Mustafa sıradan bir insandır, ekmeğini taştan çıkarır. Ama hayata karşı umutsuz değildir. Yazar hikayelerinde, insanın doğumundan ölümüne kadar özünde var olan umudu ve bu umutla yaşamayı dile getirmiştir. Mustafa’nın fiziksel ve ruhsal portresi birlikte verilmiştir. Duygularının analizinde alışık olmadığımız deyişlerden yararlanılması (esir-aslan örneği) hikayeyi daha çekici hale getirmektedir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk