sponsorlu reklam Admatic -sponsor

MANTIKU’T-TAYR KONUSU, OLAY ÖRGÜSÜ HİKAYE ŞEKLİ

MANTIKU’T-TAYR OLAY ÖRGÜSÜ HİKAYE ŞEKLİ MANTIKU’T-TAYR OLAY ÖRGÜSÜ HİKAYE ŞEKLİ, MANTIKU’T-TAYR OLAY ÖRGÜSÜ, MANTIKU’T-TAYR İÇERİSİNDE ANLATILANLAR,
DERSKONUM.COM 'UN     değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için MANTIKU’T-TAYR KONUSU, OLAY ÖRGÜSÜ HİKAYE ŞEKLİ  üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


MANTIKU’T-TAYR


Mantıku't –Tayr Konusu

(İslamiyetteki Vahdet-i Vücud inancı, çeşitli türden kuşların, hüdhüd kuşunun başkanlığında padişahları Sîmurg kuşunu aramaları hikâye edilerek anlatılmıştır. Kuşların başından birçok macera geçer, sonuçta pek azı Sîmurg’a ulaşır. Ona ulaşan kuşlar onda kendilerini, kendilerini de onda görürler. Sembolik olarak kuşlar insanları, hüdhüd aklı ve Sîmurg da Allah’ı temsil etmektedir.)


Eser kısaca kuşların kendi ülkelerinde bir padişah olması gerektiğine karar vermeleriyle başlar. Bu kuşlardan biri olan Hüdhüd ise padişahın Simurg kuşu olduğunu ve Kaf Dağı'nın ardında olduğunu söyler. Kuşlar padişahı bulmak için yola çıkarlar. Çok uzun ve zorlu bu yolun sonunda sadece 30 kuş bahsedilen yere gelir. Ancak orada bir ayna bulurlar yani padişah kendileridir.

Bu hikaye ile tasavvufi inanç şöyle anlatılır: Aradıkları padişah Allah'tır ve onlar yolun sonunda kendilerini gördükleri zaman Allah ile bir olmuşlardır. Bu olay tasavvuf inancındaki "vahdet-i vücut" kavramının karşılığıdır. Dünyadaki varlıklar aslında evrendeki tek varlık olan Allah'ın yansımalarıdır. Dünyadaki bu sözde varlıktan vazgeçmek, dünya işlerinden uzaklaşmak ve Allah'a dönmek, onda yok olmak, onunla tek vücut olmak, tasavvufun amacıdır. Kuşların yolculuğu ile bu amaç gösterilmiş ve kuşlar tarafından gerçekleştirilmiş olur.


MANTIKU’T-TAYR’DAN DÂSTÂN-I MERD Ü ZEN // (Kadın ile Erkeğin Destanı) // Gülşehrî

Şadd-ül Arap’da bulunan nehrin bir kenarında bir erkek bir kenarında bir kadın vardır. Erkek kadına aşık olmuştur. Her zaman nehri yüzerek karşıya kadını görmeye gider. Bu böyle on yıl sürmüştür. Bir gün erkek kadının yüzünde bir iz görür ve merak edip sorar: “bu iz ne?” diye. Kadın da o izin çok eskilerden var olduğunu ve bunu yeni fark etiğini söyler. Bunu da erkeğe aşkın gözünü kör ettiğini söyleyerek açıklar. Kadın erkeğin ne derce de aşık olduğunu ve bu yüzden nehri geçtiğini normalde olsa geçemeyeceğini söyler. Adam buna katılmaz ve nehre gireceğini söyler kadınsa artık içindeki aşkın söndüğünü aklın ve mantığın ön plana çıktığını söyler. Adam nehre girer ve boğulur. Bu olay üzerine anlaşılır ki aşk gönül işidir akıl ve mantık işi değildir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk