sponsorlu reklam Admatic -sponsor

OĞUZ KAĞAN DESTANINDA DESTANSI (EPİK) ANLATIMIN ÖZELLİKLERİ

OĞUZ KAĞAN DESTANINDA DESTANSI (EPİK) ANLATIMIN ÖZELLİKLERİ



kaynak: EDEBİYAT FATİHİ
OĞUZ KAĞAN DESTANI'NDA EPİK (DESTANSI) ANLATIMIN ÖZELLİKLERİ
1) Olağanüstü olaylar ve kişilerin olması.ÖRNEĞİN Oğuz Kağan olağanüstülükler göstermektedir.Metinde örnek cümleler şöyle:
Geldi ana göğsüne, aldı emdi sütünü,
İstemedi bir daha, içmek kendi sütünü
Pişmemiş etler ister, aş, yemek ister oldu!
Ansızın dile geldi, söyler, konuşur oldu!
Kırk gün geçtikten sonra, yürür oynaşır oldu!

2) Destan türünün yiğitçe coşkun söyleyişin olması...(Metnin bütününde bu görülüyor)
3) Yapıp etmelerin yani fiillerin ön planda olması...(ÖRNEĞİN ;Yine bir gün Oğuz Kağan ava gitti. Göl ortasında ağacın kabuğunda yalnız başına oturan çok güzel bir kız gördü. Oğuz Kağan onu görünce aklı başından gitti; sevdi ve aldı. Günlerden ve gecelerden sonra kız, üç erkek çocuk doğurdu. Birincisine Gök, ikincisine Dağ, üçüncüsüne Deniz adını koydular.)


4) Sürekli hareket vardır, destan kahramanı dinamik bir yapıya sahiptir.(Örneğin Oğuz Kağan Destanı'nda olayların Oğuz Kağan etrafında şekillenmesi)
5) Anlatımda abartıya yer verilmesi..(ÖRNEĞİN ;
Yine günlerden bir gün Ay Kağan'm gözü parladı. Doğum ağrıları başladı ve bir erkek çocuk doğurdu. Bu çocuğun yüzü gök; ağzı ateş (gibi) kızıl; gözleri elâ; saçları ve kaşları kara idi. Perilerden daha güzeldi.
Bu çocuk anasının göğsünden ilk sütü emdi ve bir daha emmedi. Çiğ et, çorba ve şarap istedi. Dile gelmeğe başladı; kırk gün sonra büyüdü, yürüdü ve oynadı. Ayakları öküz ayağı gibi; beli kurt beli gibi; omuzları samur omuzu gibi; göğsü ayı göğsü gibi idi. Vücudu baştan aşağı tüylü idi. At sürüleri güder, ata biner ve av avlardı. )
6) Tarihi bir konu ve kahramanlığın işlenmesi...
7) Sanatlı bir kullanılması...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk