sponsorlu reklam Admatic -sponsor

İVAZ PAŞAZADE ATAİ EDEBİ FİKRİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI SANATI HAKKINDA BİLGİ

İVAZZADE ATAİ  KİMDİR, İVAZZADE ATAİ EDEBİ FİKRİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI, İVAZZADE ATAİ EDEBİ KİŞİLİĞİ, ŞAİR VE YAZAR EDEBİ KİŞİLİKLERİ, İVAZ PAŞAZADE ATAİ EDEBİ KİŞİLİĞİ, İVAZ PAŞAZADE ATAİ, İVAZZADE ATAİ  KİMDİR, İVAZZADE ATAİ EDEBİ FİKRİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI, İVAZZADE ATAİ EDEBİ KİŞİLİĞİ, ŞAİR VE YAZAR, ATAİ KİMDİR ESERLERİ, 

ŞAİR İVAZZADE ATAİ
( ? – 1438)Bursa


1. Mehmet ve II. Murat’ın vezirlerinden Bursalı Hacı İvaz Paşa’nın oğlu olan Atai Edirne’de doğmuştur. 
Yeşil Camiinin mimarı olan İvaz Paşa padişaha ve devlete karşı ihtilal tasavvurundan dolayı önce idam cezasına çarptırılmış, daha sonra bu ceza gözlerine mil çekilerek kör edilmesi şekline çevrilmiştir. 1423 yılında babasının gözlerine mil çekilince İvaz Paşa’nın oğlu olan Atai, saraydan uzak durmuş. II. Murat kendisini saray hizmetlerine davet etmiş. Kendisi “Diriğ” redifli bir gazel sunarak bu görevi reddetmiştir.
Babasının 1429 yılında ölümünden sonra çok sıkıntı çekmiş, genç yaşta 1438 yılında vefat etmiştir. Mezarı Bursa’da İvaz Paşa Mahallesi’nde babasının mezarıyla yan yana bulunmaktadır.
Latifi’nin çağdaşı Şeyhi’den sonra en önemli şair olarak kabul ettiği Atai, nazım tekniği itibariyle edebi sanatlara fazlaca düşkün bir sanatçıdır. Meşhur Güneş isimli kasidesine Ahmet Paşa nazirede bulunmuştur.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk