sponsorlu reklam Admatic -sponsor

RUHSATİ FİKRİ EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI KISA BİLGİ

AŞIK RUHSATİ HAKKINDA BİLGİ, RUHSATİ FİKRİ EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI KISA BİLGİ, ŞAİR VE YAZAR, RUHSATİ KİMDİR HAYATI ESERLERİ SANATI,
RUHSATÎ
1856 yılında Sivas'ta doğan şair, sürekli
gurbete çıkmış, diyâr diyâr dolaşmıştır.
Şiirlerinde Pîr Sultan Abdal etkileri
görülür. Bazı şiirlerini aruzla
yazmışsa da, asıl başarısını halk zevkine
bağlı şiirlerinde göstermiştir. Koşmalarındaki
zarif, yalın ve içten bir söyleyiş
hemen göze çarpmaktadır.
Eleştirel konulu taşlamaları da vardır.



RUHSATİ'DEN
Ruhsatî'yim ateş düştü kâr eyledi özüme
Şu dünyanın varı zerre hiç görünmez gözüme
Günde bin ayıbımı görse yine vurmaz yüzüme
Günahımız affeden Gaffar içindir zarımız.


GENİŞ BİLGİ
(19. yy) Ruhsati Sivas'ın Kangal ilçesinin Deliktaş bucağında yoksul bir ailenin çocuğu olarak 1856 yılında doğmuştur. 1899 yılında köyünde ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. "Ruhsati" takma adından önce, sırasıyla "İcadi", "Cehdi" takma adlarıyla da şiirler söylemiştir. Ancak ününü, etkisini "Ruhsati" takma adıyla söylediği şiirlerde göstermiştir. 16 yaşına dek köyünde kalmış, Kusuri'nin saz çıraklığını yapmış, Feryadi'den okur-yazarlık öğrenmiştir.
Ruhsati / Hayatı ve EserleriBektaşi tarikatına katılmıştır. Ruhsati dört kez evlenmiştir. İlk eşi Mihri, ikincisi Fatma, üçüncüsü, Ayşe, dördüncüsü Mühimme'dir. 23 çocuğu olmuştur. Zamansız ölümlerin de etkisi olduğu anlaşılıyor bu çok evlenmelerde. Aşık Minhaci, en yetişkin oğluyken, onun da ölümünü görme bahtsızlığına uğramıştır. Ruhsati, yoksul bir ailenin çocuğu olarak, üstelik yetim öksüz yetiştiği için, dahası yaşamı süresince de güvenlikli, erinçli bir yaşama ulaşamadığı, günleri yaşlarla dolu geçtiği için, çeşitli işlere yönelmiştir. Bir yandan Anadolu'da sazıyla dolaşmış, şiir söylemiş, duvarcılık, değirmencilik yapmıştır. Aşık Mesleki ile birlikte köy köy dolaştığı anlaşılıyor. Ruhsati, bir Bektaşi dervişidir. Gizemcilikle ilgili öğretici şiirlerin yanısıra, özellikle biçimsel yalınlık, söyleyiş ustalığı, geleneksel halk şiiri geleneğini koruyarak söylediği koşmalarla büyük ün kazanmıştır. Etkinlik, saygınlık elde etmiştir. Toplumsal olaylar karşısında taşlamacı, iğneleyici dizeleri, şiirleri de özellikle dikkati çekiyor.
Saz şiiri geleneğini bozmadan, arılığını yitirmeden, gizemciliğin özelliklerini de bir kıyıya itmeden, çileli geçmiş yaşamına karşın toplumsal taşlamacılığını da bırakmayan, hem çağının, hem halk şiirimizin önde gelen sayılı ustalarından biridir Ruhsati.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk